U Kistanjama obilježena 21. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

  • Written by:

U subotu 4. svibnja 2019., Udruga branitelja Domovinskog rata sv. Sebastijan Kistanje u zajedništvu s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnica Knin Kijevo i Udrugom Prvi hrvatski redarstvenik, svečano je obilježila 21.godišnjicu smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Počast ratnom ministru polaganjem vijenca odao je izaslanik ministra hrvatskih branitelja i načelnika Glavnog stožera OSRH državni tajnik Ivan Vukić.

U ime grada Kaštela vijenac su položili dr. Mihovil Biočić, Milivoj Bratinčević i Ante Bašić.

Bilo je nazočno i mnogo predstavnika brojnih braniteljskih udruga u ime kojih je počast odao ratni zapovjednik HOS-a Vukovar-Bogdanovci pukovnik Damir Radnić.

U ime zahvalne janjevačke zajednice doseljenih Hrvata u Kistanje počast ratnom ministru odao je zamjenik načelnika Općine Kistanje iz reda pripadnika hrvatskog naroda Roko Antić koji tom prigodom poručio: “Zašto spomenik Gojku Šušku u Kistanjama i zašto na ovome mjestu? Zato što smo mi zahvalna zajednica hrvatskih povratnika koja je cijenila i uvijek će znati cijeniti doprinos Gojka Šuška za pronalazak trajnog rješenja našeg konačnog povratka u Domovinu i koliko nam je u tome bio od pomoći. To najbolje mogu potvrditi naši tadašnji predstavnici i prvi župnik Kistanja nakon Domovinskog rata mr.don Gašpar Dodić (1997 – 2002).

Spomenik je postavljen na simboličnom mjestu u njegovoj ulici posred Novog naselja gdje su 15. listopada 1999. godine podijeljeni ključevi 120 novih kuća koje je izgradila Hrvatska Vlada za naše obitelji prognane iz Janjeva na Kosovu. Spomenik smo postavili 2016.godine povodom 20. obljetnice doseljenja. Ako ikada jednoga dana u hrvatskoj politici, rezultati budu mjera sposobnosti i uspješnosti hrvatskih političara i dužnosnika, a ne dužina njihova boravka na nekoj od funkcija , onda je sasvim sigurno da će se na prvom mjestu naći ime Gojka Šuška, ministra obrane RH od 1991 do svoje smrti 1998., čovjeka iza kojega stoje prepoznatljivi i neosporni rezultati i uspjesi. Iako je on najprešučivanija osoba naše suvremene povijesti, naša je misija to nikada ne zaboraviti”.

Državni tajnik ministrastva branitelja i osobni izaslanik ministra Tome Medveda brigadir Ivan Vukić u kratkom obraćanju između ostaloga je poručio: Gojko Šušak trasirao je put pobjedničkoj hrvatskoj vojsci. Uz prvog predsjednika dr.Franju Tuđmana bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske, kao i za pobjedonosni završetak Domovinskog rata. Danas u ministarstvu obrane ima dostojnog nasljednika u osobi ratnog heroja i generala Damira Krstičevića.

On je jamstvo da će s njim na čelu hrvatska vojska samo jačati. U ministarstvu hrvatskih branitelja cijenimo što na ovakav način obilježavate godišnjice i uvijek na nas možete računati”.

Himnu i nekoliko prigodnih pjesama izvela je Klapa “Lipa” iz Vinkovaca.

Molitvu za pokojnog Gojka Šuška, kao i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje predvodio je kistanjski župnik don Ivan Perković. Nakon prigodne svečanosti kod spomenika u 19 sati župnik Kistanja don Ivan Perković predslavio je Misu zadušnicu za pokojnog Gojka Šuška u koncelebraciji Mons.Nikole Dučkića, don Josipa Dučkića i patera Christopha Horna, nacionalnog voditelja i duhovnika hrvatskog schonstattskog pokreta.

Nakon završetka misnog slavlja u Domu kulture Kistanje prikazan je dokumentarno igrani film “Štafeta smrti”, o hrabrim hrvatskim ratnicima iz Domovinskog rata koji obrađuje događaj nakon okupacije Bogdanovaca od 10. do 22. studenog 1991., kada su s misijom spašavanja civila prolaskom kroz minsko polje stradalo 11 branitelja. Preživjela su samo dvojica. Projekciji su nazočili tadašnji zapovjednik HOS-a Damir Radnić i preživjeli Ivica Jučan. Pozvali su hrvatske branitelje da ne šute, nego da pišu i istinom se bore protiv zaborava i nametanja neistina o Domovinskom ratu.

Posebno veseli što je na projekciji filma bilo dosta djece i mladih i ispunjeni Dom kulture.

Voditelj programa kod spomenika i uoči projekcije filma bio je poznati domoljubni pjesnik i književnik, časnik Hrvatske vojske Ante Nadomir Tadić Šutra.

Roko Antić

Skip to content