Težak poraz umjerene nacionalne desnice

  • Written by:

Poznati su rezultati izbora za Europski parlament. Oni su odraz političkoga inženjeringa vladajućega poretka, nesposobnosti stranaka umjerene nacionalne desnice i kampanje bez sadržaja. U takvoj situaciji izborni su rezultati otkrili glavnoga pobjednika (SDP, stranka u raspadu, osvojila je četiri mandata), glavnoga gubitnika ovih izbora – umjerenu nacionalnu desnicu s jednim osvojenim mandatom, te glavnu tendenciju hrvatskoga višestranačja – daljnji gubitak vjerodostojnosti nekadašnje središnje nacionalne stranke (HDZ, stranka na vlasti, s četiri mandata), koju je SDP porazio u četiri najveća grada u Hrvatskoj.

Kako su europski izbori test za državne izbore, može se na temelju izbornih rezultata zaključiti da se HDZ priprema za oporbu, a SDP za preuzimanje vlasti, te da toj ’klackalici’ alternative nema. Ujedno su i pokazatelj snage uoči predsjedničkih izbora: toga daneki treći kandidat, izvan kruga HDZ-a i SDP-a, ima realnu mogućnost ulaska u drugi krug.

Zbog svjetonazorskih i općih nacionalnih razloga Pokretu za hrvatsku budućnost u središtu su pozornosti stranke, parlamentarne i neparlamentarne, koje se predstavljaju kao umjerena nacionalna desnica. Njima je PHB uoči izbora za Europski parlament još u siječnju ove godine ponudio sastavljanje zajedničke liste za izbore za EP. Uvidom u izborne rezultate i bez njihove dubinske analize postaje posve jasno kako je prijedlog PHB-a nosio ne samo realnu snagu, već i izbornu pobjedu. Tu prigodu propustila su vodstva sljedećih stranaka: Most, Hrast i Neovisni za Hrvatsku. Sve tri nisu osvojile nijedan mandat! Stvarajući mini-koalicije i samostalnim izlaskom na izbore dokraja su razmrvili ionako već razmrvljeno nacionalno izborno tijelo i time izravno pridonijeli izbornoj pobjedi režimskih stranaka na čelu s HDZ-om (22,72 posto) i SDP-om (18,71 posto).

Da je prihvaćen prijedlog PHB-a, zajednička lista umjerene nacionalne desnice ojačane s Mislavom Kolakušićem i Marijanom Petir osvojila bi više od 30 posto glasova, pritom ovdje nisu uračunati sinergijski glasovi koje bi osvojila jedna takva ozbiljna i nacionalno odgovorna lista. Netočna je, dakle, teza kako je HDZ najveći gubitnik proteklih izbora. On jest gubitnik u odnosu na svoja očekivanja, ali nije najveći. Najveći je gubitnik je hrvatska umjerena desnica, koja u hrvatskom biračkom tijelu u ovome trenutku realno ima više od 30 posto glasova, a osvojila je samo jedan mandat!

Budući da su se stranačka vodstva stranaka nacionalnoga predznaka odlučila za minimalistički pristup izborima, njihove su stranke osvojile samo jedan mandat, i to ne zaslugom koalicijske liste, već zahvaljujući preferencijskim glasovima. Izuzmemo li listu Mislava Kolakušića, jedini mandat umjerene desnice ostvarila je Ruža Tomašić osobno, osvojivši 76,56 posto glasova s liste Hrvatskih suverenista. Osobno, dakle, a ne uz pomoć sinergijske snage koalicijske liste. Ilustracije radi, drugi na listi, Ladislav Ilčić, osvojio je samo 2,9 posto, što znači da ga biračko tijelo uopće ne doživljava kao „hrvatskoga suverenista“.

Netočna je teza, također, da osvajanje jednoga mandata predstavlja velik uspjeh. Rezultati izbora znače težak poraz strategije i taktike stranaka umjerene nacionalne desnice. Politički bankrot oporbenih stranaka utemeljen je na nerazboritosti, neodgovornosti i nesposobnosti stranačkih vodstava, za koja se moglo očekivati kako razumiju težnje i čuju bilo hrvatskoga naroda. Politički bankrotirali političari mogu voditi svoje stranke samo iz poraza u poraz.

Pokret za hrvatsku budućnost konstatira da politička vodstva stranaka koje se u javnosti prikazuju kao zagovornici nacionalnih interesa i svjetonazorskih načela bliskih većini hrvatskoga naroda:

-svjesno rade na fragmentaciji i manipulaciji biračkoga tijela,ne žele graditi snažnu središnju političku snagu,

– prepuštaju bez prave borbe politički prostor režimskim strankama,

– zadovoljavaju se mrvicama sa stola režimskih stranaka,

– proizvode politički iluzionizam, maglu, opsjene i demagogiju,

– rade u korist štete članstva svojih stranaka,

– izlaze na izbore sa strategijom – ne ugroziti HDZ i SDP, i taktikom – na izbore po poraz,

– programiraju hrvatski narod kao gubitnički narod, narod bez nade,

– kroničan nedostatak građanske hrabrosti nadomještaju osobnom uskogrudnošću i sebeljubljem.

PHB poziva na politički odgovorno ponašanje teško poraženih izbornih gubitnika, uključujući i one koji izborni poraz slave kao veliku pobjedu, a jedan osvojeni mandat od dvanaest mogućih doživljavaju kao tepih pod koji će pomesti strateške i taktičke promašaje. Rehabilitaciji hrvatske politike pridonio bi odlazak Bože Petrova (Most), Brune Esih (Nezavisni za Hrvatsku) i Ladislava Ilčića (Hrast). U suprotnomu, i dalje će sa svojim strankama mrviti nacionalno svjesno biračko tijelo i u talačkoj situaciji držati svoje članstvo, birače, narod i državu.

Čvrsto se držeći načela iz svojega Proglasa hrvatskomu narodu i svjestan dramatičnoga stanja u kojemu se nalazi hrvatsko višestranačje,  koje sve više nalikuje velikoj močvari punoj malih komaraca, Pokret za hrvatsku budućnost obavijestit će javnost o svojim daljnjim koracima.

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost

Skip to content