DA SE NE ZABORAVI Odlazak Jugoslavenske ratne mornarice iz Hrvatske 30. svibnja 1992.

Jugoslavenska ratna mornarica (JRM) stavila se u službu agresora (JNA i Srbije) te su djelovali u blokadi hrvatskihluka, u napadima na Šibenik, Zadar, Split I druga mjesta na kopnu I na otocima.

JRM je sudjelovala u blokadi Šibenika i poslije u općem napadu na Šibenik (16. -19. rujna 1991.),  ali su ih šibenski topnici prisilili na povlačenje. Također je JRM ostala bez Remontnog zavoda, luke Kulina i 34 ratna broda.

JRM je također sudjelovala u napadu na Zadar, 6. listopada 1991., ali su se povukli nakon što su ih branitelji pogodili.

Nakon poraza u Splitskom I Korčulanskom kanalu (14. – 16. studenog 1991. ) JRM se povukla na Vis I Lastovo.

JRM je ostala bez logističke podrške u hrvatskim gradovima (lukama) pa su vođeni pregovori o načinu napuštanja Hrvatske. Postignuti su sporazumi o uvjetima odlaska. JRM je trebala vratiti oružje Teritorijalne obrane dalmatinskih gradova i ostaviti luke i vojarne u postojećem stanju kada su sporazumi postignuti. Nakon mnogih podvala i natezanja vraćeno je oružje Teritorijalne obrane, a jugomornarica i crnogorski rezervisti su s naoružanjem i opremom (bez ratnog brodovlja) napustili hrvatske luke osim vojarni naVisu i Lastovu.

Neprijatelj je napustio Ratnu luku Divulje kod Splita 22. prosinca 1991., a vojni kompleks Lora 4. siječnja 1992. Jugomornarica je odnijela opremu i naoružanje u Crnu Goru. Objekte je devastirala iako ih je po sporazumu trebala ostaviti neoštećene.

Republika Hrvatske je međunarodno priznata 15. siječnja 1992. u svojim republičkim granicama, a zločinačka jugomornarica ostala je još četiri i po mjeseci na Visu i Lastovu. Konačno je jugomornarica s brodovima, naoružanjem, opremom I članovima vojnih obitelji napustila Vis i Lastovo na kraju svibnja 1992.  (24.- 30. svibnja 1992.). Jugomornarica je otišla u Boku Kotorsku. Odlazak i primopredaja objekata su prošli mirno uz sudjelovanje promatrača Europske zajednice. Sve hrvatske luke bile su deblokirane osim luke Dubrovnik.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Slike: Izvješće Slobodne Dalmacije

Skip to content