Spomen na 1140. obljetnicu Branimirove godine (879. – 2019.)

Svetom misom u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini obilježena je 1140. godišnjica Branimirove godine. To je spomen na međunarodno priznanje Hrvatske 7. lipnja 879., na pismo Pape Ivana VIII. knezu Branimiru, biskupu Teodoziju i hrvatskom narodu.

Župa svetog Anselma u Ninu, svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini te Franjevački samostan svetog Ante u Kninu organizirali su obilježavanje Branimirove godine 2019.

Program “Branimirove godine” 2019. započeo je u Kninu 3. lipnja, u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, zatim hodočašćem (pješke) u Biskupiju do crkve Svete Marije, hodočašćem pješke od Knina do Nina. U Ninu, u crkvi svetog Anselma su održane mise i cjelonoćno   euharistijskog klanjanja.

Nakana: za jedinstvo i slogu hrvatskog naroda po zagovoru svetih mučenika.

Pronalaskom oltarne pregrade u crkvi sv. Petra Apostola u Muću Gornjem 1871. započelo je istraživanje srednjovjekovnih lokaliteta na području Hrvatske.  Oltarna pregrada iz Muća Gornjeg spade u najvažnije spomenike rana hrvatske povijesti jer je na njemu uklesano ime hrvatskog vladara kneza Branimira i godina 888.  Osim u Muću Gornjem pronađeno je još pet kamenih natpisa koji spominju kneza Branimira. Kameni natpisi nađeni su u Ninu, Ždrapnju, Šopotu, Otresu, Lepuru i lokalitetu Bribirska Glavica.

Početkom 879. godine Branimir postaje hrvatskim knezom koji uspostavlja kontakt sa Svetom Stolicom. Papa Ivan VIII. obavještava Branimira da je na blagdan Uzašašća, 21. svibnja, blagoslovio njega i njegov narod na oltaru u bazilici Sv. Petra:

“Kad smo naime na dan Uzašašća Gospodnjega služili misu pred žrtvenikom sv. Petra, digosmo ruke u vis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da uzmogneš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš.”

Papa sv. Ivan Pavao II. je 30. travnja 1979. u spomen na 1100. obljetnicu pisma pape Ivana VIII slavio s hrvatskim biskupima, svećenicima i hodočasnicioma na glavnom oltaru bazilike Sv. Petra SVEČANU SVETU MISU NA HRVATSKOM JEZIKU, što je bio prvi takav slučaj u povijesti.

Godine 1979. Održano je prva proslava Branimirove godine u gradu Ninu, 1100.-a godišnjica.  Svečanu sv. Misu slavio je kardinal Franjo Šeper kao papin delegat uz sudjelovanje oko 500 svećenika, 1000 časnih sestara i velikoga mnoštva od oko 250.000 vjerničkog puka. Mnogi su došli iz svih krajeva ondašnje države u narodnim nošnjama. Opći je dojam svih izvjestitelja iz Nina bio je da se je “dogodilo čudo na Grguru”!

U nedjelju 10. lipnja 1979. na blagdan Presvetog Trojstva bio je dan zahvalnosti Presvetom Trojstvu za dar vjere u zajedništvu Katoličke Crkve. U Muću Gornjem, gdje se nalazi Branimirova zadužbina, sv. misu slavio je biskup Ivo Gugić u koncelebraciji sa 70 svećenika i u prisutnost 7000 hodočasnika.

U zagrebačkoj nadbiskupiji središnja proslava je bila u zagrebačkoj katedrali koju je slavio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić uz sudjelovanje oko 6000 vjernika.

Danas se 7. lipnja obilježava kao  Dan hrvatske diplomacije.

Na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika nalazi se reljef, trodjelna cjelina,  koji u donjem dijelu prikazuje zemaljsku stvarnost a u gornjem nebeska stvarnost.  U srednjem donjem dijelu triptiha prikazana je Krbavska bitka, lijevi dio prikazuje bleiburško stradanje i križni put Hrvata na kraju Drugog svjetskog rata, na desnom je prikazano vukovarsko stradanje u Domovinskom ratu.

Pored crkve je spomen-park, veliki Zid sjećanja na hrvatske žrtve koje su pale za Krst časni i slobodu zlatnu, za svoju vjeru, narod i domovinu.

Hodočašćem u Nin, Knin i na Udbinu obilježili smo 1140-tu godinu odanosti Hrvata prema Rimskoj Crkvi, prema Petrovoj Stolici,  vjernosti Isusu Kristu i Evanđelju, odanost i pobožnost Hrvata prema Mariji, Majci Božjoj, Majci Crkve.

Ponosimo se svojim hrvatstvom, svojom kršćanskom vjerom i hrvatskim jezikom.

Dr. Marko Jukić

Skip to content