Ivan Ugrin: Tko (po)krade narod, vrati mu se istom mjerom

  • Written by:

Ministar uprave Lovro Kuščević uporno ponavlja da su afere koje mu se pripisuju “fabrikacije, laži i manipulacije” i da se radi o organiziranom napadu.

“Na sve sam to argumentirano odgovorio, predočio potrebnu dokumentaciju, pa čak i pravomoćne sudske presude”, odgovorio je Kuščević neki dan, prije sjednice Vlade, zamoljen da komentira izvide koje je USKOK pokrenuo protiv njega oko kupoprodaje poslovnog prostora u Supetru, ali i ostalih nekretnina.

Kuščević je ustvrdio da se radi o organiziranom napadu na njega kao političkog tajnika HDZ-a, ministra, na njegov osobni integritet, pa čak i na članove njegove obitelji. “Vrlo brzo će netko za to i odgovarati”, poručio je.

Međutim, po onoj staroj narodnoj, gdje ima dima, ima i vatre, pa tako gdje ima kokošinjaca, ima i lisica, Kuščeviću se baš i ne piše dobro, jer u situaciji kada rejting HDZ-a, osobito nakon lošeg rezultata na nedavno održanim europskim izborima, konstantno pada, aferama opterećeni ministar samo je uteg koji otežava situaciju premijeru i stranačkom predsjedniku Andreju Plenkoviću. 

Unatoč činjenici što mu je Kuščević beskrajno odan, pa ga je stoga nakon smjene Davora Ive Stiera i Mira Kovača instalirao na mjesto političkog tajnika HDZ-a, riješit će ga se Plenković samo tako, kako je to ne tako davno učinio s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, kad je afera Agrokor opasno pokucala i na premijerova vrata.

Da se ne zaboravi, treba se prisjetiti i kako je Kuščević svojim fabrikacijama onemogućio održavanje dvaju narodnih referenduma, i to na temu promjena izbornog sustava i opoziva Istanbulske konvencije. A tko (po)krade narod, vrati mu se na kraju istom mjerom.

Inače, narod je postao ovih dana često citirana kategorija. U svojoj najavi predsjedničke kandidature, na narod se pozvao glazbenik, vinogradar i doktor ekonomije Miroslav Škoro, a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja još ne ističe svoju kandidaturu, za narod kaže da je za nju to drugo ime za optimizam.
Iako ju je HDZ javno podržao ako se odluči za drugi mandat na Pantovčaku, predsjednica očigledno nešto kalkulira, u pitanju su i neke druge kombinacije, što na svoj način stvara nervozu u HDZ-u, koju je dodatno zakuhao Vladimir Šeks svojom izjavom kako postoje priče o kompromitirajućim materijalima za Kolindu.

Bilo kako bilo, sve bi dileme trebale biti jasnije u skoro vrijeme. Nakon izbora ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, Plenković će morati izvršiti promjene u Vladi. Ostane li Kuščević u njoj, mogla bi se dogoditi ona znana: Obadva, obadva, oba su pala.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content