Jedan dan na Zavjetnom hodočašću za Domovinu

Ove godine je peto Zavjetno hodočašće za Domovinu u kojem je tijekom četiri godine  sudjelovalo preko 5000 sudionika. Glavni tok hodočašća dug je 1640 km te još 600 km priključnih ruta. Hodočašće je krenulo 8. lipnja 2019. iz Osijeka a završit će 21. kolovoza 2019. na Srđu iznad Dubrovnika.

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu pokrenula je Zavjetno hodočašće za Domovinu (2015.), Krunicu za Domovinu na Kamenitim vratima (2016./2017.), pokrenula je suradnju s ministarstvima, lokalnim zajednicama, biskupijama i župama. Također imaju tim za pisanje EU i nacionalnih projekata, do danas provedeno je preko 16 lokalnih i nacionalnih projekata. U pripremi je još 5 EU projekata. 

Bratovština je otvorila Razvojni centar u Zagrebu (2018.) i osnovala firma MZD d. o. o. za prodaju lokalnih proizvoda.

Bratovština o hodočašću:

“Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata. Pomoć nam je potrebna i danas kada pokušavamo stvoriti bolju budućnost temeljenu na kršćanskim vrijednostima stoga obilazimo svetišta odvjetnice Hrvata, stadosmo rame uz rame, zavjetovani u ovom hodu, i molimo Božje oproštenje, i da nam udijeli mir, snagu, vjernost, i svaku milost Božju koja nam je potrebna za obnovu Hrvatske.”

“Bitne odrednice projekta:

  • Zaštita okoliša
  • Duhovno-turistički sadržaj (vjerski turizam)
  • Upoznavanje s kulturnom baštinom RH (vjerski turizam, Europska kulturna ruta)
  • Regionalni razvoj (vjerski turizam)
  • Sportsko-rekreativni sadržaj (pješačke i biciklističke staze)
  • Socijalna uključenost (branitelji, mladi)
  • Upoznavanje s povijesnom baštinom RH i promicanje temeljnih vrijednosti naše Domovine i Domovinskog rata”

Osmog kolovoza hodočasnici su propješačili rutu od Dugopolja (crkva sv. Mihovila) do Sinja (Svetišta Gospe Sinjske), oko 17. km. Nakon Svete mise u Dugopolju hodočasnici su u tišini propješačili jedan dio rute s nakanom da sami sebi pokušaju odgovoriti na pitanje kakav sam čovjek, kakav sam vjernik i zašto sam na ovom hodočašću. Sigurno bi bili mnogo bolji ljudi, vjernici i domoljubi kada bi svakodnevno kritički razmatrali naše postupke i izjave, kada ne bi ponavljali grješke koje često činimo zbog nepažnje, neznanja ili navike.

Naizmjenično molitvom krunice, pjevanjem vjerskih pjesama i razgovorom dođosmo do današnjeg cilja, svetišta u Sinju.

Mjesni svećenici su hodočasnicima ukratko kazali najvažnije o crkvi  sv. Mihovila u Dugopolju, crkvi sv. Jakova Apostola u Dicmu i  Svetištu Gospe Sinjske.

Vrijeme u kojem živimo je vrijeme hedonizma, oholosti, bezosjećajnosti, vrijeme profita po svaku cijenu, vrijeme u kojem se uništava sustav vrijednosti, blati (razapinje) one koji smisao života traže u vjeri, blati (etiketira) one koji misle domoljubno te ismijava one koji su ponizni i koji mole.

Hodočasnici Zavjetnog hodočašća za Domovinu pokazuju pravi put: žrtvu hodočasnika, molitvu, poniznost, poruku ljubavi i nade za sve koji to žele. Priključite se hodočasnicima (koliko možete), pomolite se, zapjevajte i ono što je najvažnije postavite sebi pitanja: Je li moj životni put pravi put? Mogu li biti bolji čovjek, vjernik, stručnjak, domoljub…?

“Molimo za sve minule naraštaje, nas žive i one koji dolaze; za pravdu, mir i napredak.”

Skip to content