HRVATSKA BAŠTINA – Mogila (Zagreb, park Maksimir)

Slika 1. Mogila (MJ)

Mogila je spomen-humak nastao povodom 1000. godina hrvatskog kraljevstva, krunidbe hrvatskog kralja Tomislava 925. godine na Duvanjskom polju. Podignut (1925.) prema projektu arhitekta  Aleksandra Freundenreicha, a financiran od Hrvatskog sokolskog saveza. Hrvatski sokol je bio gimnastička organizacija, ali istodobno i društvo nastalo radi buđenja nacionalne svijesti.

 

Slika 2. Mogila 2 (MJ)

Mogila je građena od grumenova zemlje, dovršena je 1926. prilikom III. svesokolskog sleta, od 13. do 17, kolovoza 1925. godine, održano je prinošenje zemlje iz 155 mjesta Hrvatske, u kojima se tijekom tisućljeća zbio neki važan povijesni ili kulturni događaj. Grude su donesene sa slijedećih lokacija: Duvanjskog polja – na kojem je okrunjen prvi hrvatski kralj Tomislav, iz Gvozda – gdje je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, s Kvaternikova groba u Rakovici, s Gupčeve lipe u Stubici, iza zidina staroga grada Zrinskih u Čakovcu, ispred rodne kuće J. J Strossmayera u Osijeku, s tvrđave Knin, s Medvedgrada itd.

Mogila je obnovljena 1995. godine, popravke i današnji izgled  projektirao je arhitekt Mladen Markulin. U obnovljeni spomen-humak ugrađena je i gruda hrvatske zemlje koju je svojim poljubcem blagoslovio Sv. Otac Papa Ivan Pavao II u zagrebačkoj luci 10. rujna 1944. ,

Na Dan oružanih snaga RH, 28. svibnja 1995. na Mogilu je postavljena skulptura sokola raširenih krila, rad kipara Marijana Gajšaka i Mladena Mikulina. Na spomeniku je godine 1925./26. trebao biti brončani kip sokola skupljenih krila kojeg je izradio kipar Ivo Kerdić  ali je taj kip uništen pri provali u atelje kipara. Hrvatski sokol je smetao  kralju (Srbima) pa je 1929. kraljevskim ukazom ukinut, raspuštena su sva hrvatska sokolska društva. Umjesto Hrvatskog sokola osnovan je Jugoslavsnaki sokol pod kraljevim patronatom.

Slike 3., 4., 5. Mogila (MJ)

U komori koja se nalazi u temeljima Sokolske mogile nalaze se različiti predmeti iz tadašnjeg doba. Ima tu veziva, obuće preslica, čuturica, šumskog oruđa, knjiga i brošura itd.

Otvaranje komore planira se 2025. godine kako bi mlađi narašaji vidjeli kako se nekada živjelo.

Godine 1925. Na spomen ploči je pisalo: “U spomen na 1000-godišnjicu hrvatskog kraljevstva i godina podizanja 1925)”, danas spomen ploča nosi tekst : 1995. Za ostvareni san Hrvata : Slobodnu, Nezavisnu, Međunarodno Priznatu Hrvatsku Državu.

Slika 6. Mogila 1995. (MJ)

Spomenik je upisan u registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

 

Skip to content