Hrvatska udruga Benedikt sudjelovala u programu sjećanja na 28. godišnjicu stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu

  • Written by:

“Neka čuva dobri Bog, srce tvoje ranjeno,

Sveta grudo Hrvatska krvlju krštena.

Stisnili smo rukama grumen otkan mukama

I ne damo nikome da te opet pogaze

Nikad više Škabrnjo. “

Zdenko Dudović

U Škabrnji, svaka kuća, svaka obitelj, ima tragediju koju je u ratu doživjela. Postrojbe bivše JNA, zajedno s pripadnicima vojnih i paravojnih srpskih odmetničkih postrojbi, ušli su u selo Škabrnja. Potpuno su uništili stambene, sakralne i gospodarske objekte sela. Nakon toga su krenuli na nevine  žene, djecu i starce, koji su se skrivali u podrumima te  prvog dana poubijali 43 civila. 18. studenog 1991. godine je bila najtužnija noć Škabrnje. Škabrnja je dala svoje stanovnike, svoju žrtvu. Krenuli su od Ambera gdje su u podrumima zatekli Škabrnjane. Tu su izvršili najstrašniji i najmasovniji pokolj, da bi nakon toga ušli u samo središte Škabrnje, i odveli dio mještana u zatočeništvo. Prvog dana poginulo je petnaest branitelja i pobijeno je četrdeset tri škabrnjskih civila, da bi pokolji i progoni bili nastavljeni i idućeg dana 19. studenog 1991. godine.

Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Gdje su danas škabrnjski ubojice? Tko je pobio sve te ljude? 28 godina nakon Velikosrpske agresije nitko nije odgovarao.

“Ništa nije napravljeno ni nakon 28 godina. Boli me rana Škabrnje, s njom ću i umrijeti”, istaknuo je gosp. Miljanić, zapovjednik samostalnog bataljuna Škabrnja.

“U grudima živiš ti, duša puna ljubavi,

Nikad ne zaboravljaj svoj rodni kraj.

Nema blaga do tebe, ni lipote čistije,

U grlu nas stegne sve kad se ime spomene

Škabrnja. “

Zdenko Dudović

Hrvatska Udruga Benedikt u sklopu svoje organizacije “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”  posjetila je Škabrnju te odala počast za žrtve Škabrnje.

U koloni sjećanja i mimohodu “Korak po korak“ bilo je i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci te pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi, koji su tri dana hodali od Knina do Škabrnje i na taj način dali obol obilježavanju 28. obljetnice stradanja tog mjesta.

Nakon komemorativnog programa u predjelu Amber , dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, Ulicom 18. studenog 1991. krenuli smo  u  koloni  sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje smo zapalili svijeće. Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, a zatim smo u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudjelovali u  misi za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Kolonom  sjećanja simboličnog naziva “Korak po korak” nastavili smo put do mjesnog groblja Sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 28 godina te smo paljenjem svijeća izrazili zahvalnost i poštovanje žrtvama.

Žrtvama Škabrnje poklonilo se državno izaslanstvo, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik u Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, hrvatski branitelji, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca obitelji poginulih i nestalih te izaslanstva Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Samostalnog škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a, Zbora gardijskih brigada i specijalne policije, Zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva.

Hrvatski sabor  izglasao je zakon kojim je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata s posebnim pijetetom na žrtve.

Neka im je Vječna Slava i Hvala.

Ivana Grubišić/hu-benedikt.hr

Skip to content