Sveta Bibijana

  • Written by:

Danas slavimo svetu Bibijanu (Bibiana, Viviana), rimsku djevicu i mučenicu iz IV. stoljeća. Rodila se 347. u Rimu, a njezini roditelji Flavian i Dafrosa kao i sestra Demetria doživjeli su mučeništvo pod carem Julijanom Apostatom i njegovim rimskim guvernerom Apronijanom.

Prvi put se spominje u knjizi “Liber Pontificalis”, gdje u životopisu pape Simplicija (468-483) piše da je “posvetio baziliku svete Bibijane, u kojoj se nalazi njezino tijelo, u blizini palače Licinianum”. Ta bazilika postoji i danas u rimskoj četvrti Esquilino, sa svetičinim kipom, djelom Gian Lorenza Berninija.

Predaja govori da je Bibijana povjerena brizi neke Rufine, koja ju je pokušala navesti na prostituciju. Kad je Bibijana to odbila, po naredbi Apronijana zatvorena je u ludnicu, a potom izbičevana do smrti. Njezino tijelo su bacili divljim zvijerima, a kad je nijedna nije dodirnula, nakon dva dana pokopao ju je svećenik Ivan u vrtu roditeljske kuće. Dogodilo se to oko godine 363. Ta je kuća kasnije pretvorena u crkvu. Nad Bibijaninim grobom izrasla je biljka kojom su liječili glavobolju i epilepsiju. Zbog toga je zazivaju kod epilepsije, glavobolje, mamurluka, ludila i mentalnih bolesti, a zaštitnica je i neudatih žena te žrtava mučenja.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content