Profesor Pavuna održao predavanje u Splitu

 

Hrvatski fizičar i izumitelj svjetskog ranga dr.sc. Davor Pavuna u amfitetatru Medicinskog fakulteta u Splitu u srijedu navečer održao je zanimljivo predavanje na temu “Moj uvid o post-kvantnoj fizici i o Bogu” kojeg je posjetilo više od tisuću ljudi.

Osim prepune dvorane u kojoj je bilo 500 ljudi, preko live-streaminga njegovo su predavanje pratili znatiželjnici u tri fakultetske dvorane i na hodniku fakulteta.

Dr. Pavuna je na predavanje došao iz švicarske Lausanne gdje živi i predaje od 1986 na tamošnjem fakultetu,a istakao je da nije došao u Split preokretati nevjernike, jer je i sam bio nevjernik do 27 godine života, tako da zna kako se i oni osjećaju konstatirajući da možda oni i nisu nevjernici.”

– Samo pet posto stvari možemo promatrati našim instrumentima, a sve ostalo ulazi u sivu zonu, plastično je počeo Pavuna predavanje govoreći da je naš najveći ljudski strah jer smo beskonačno moćni.

– Najveći uspjeh u znanosti je što se elektronima može nametnuti kohezija jer se oni na višoj temepraturi ponašaju kao jedan što izaziva koherentnost sustava. Ono što se može u znanosti često se ne može uspostaviti u društvu je u društvu postoje tri velike laži, istakao je.

– To su dimenzija (jedno tijelo-jedna glas),gdje glas jednog Nikole Tesle vrijedi kao glas nekog nesposobnjakovića, percepcija (da najbolji među nama nisu poglavice kao što je bilo kod indijanskih plemena) i svijest kao rastezljiva kategorija.

Pavuna je istaknuo da je notorna laž da Crkva nema veze sa znanošću navodeći da su vodeći fizičari svijeta od Newtona, Galilea Galileija, Kleina preko Ruđera Boškovića do Nikole Tesle bili istinski i predani vjernici.

Pavuna nam je prije predavanja u kratkoj izjavi rekao da ne vjeruje kako se u Hrvatskoj može išta promijeniti jer svi političari i lijevi i desni dolaze iz istog mravinjaka.

– Oni su uništili mlade, jednostavno ubili su ih! Zar je važnije nakon rata i pogibelji koja je zadesila Hrvatsku, graditi ceste nego ili gradi obrazovni sustav i znanost za mlade generacije. I znajte ne možemo upromjene s istima, rekao je Pavuna.

MARKO DIDIĆ/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content