(Uživo iz Ukrajine) TENKOVI POSLANI U KIJEV: Teški trenutci za Ukrajinu, 5 osoba ubijeno

 

Ukrajina je na rubu građanskog rata. Europski čelnici su u šoku. Prosvjedi u Kijevu (Live Stream iz Kiiva, Ukraine, na dnu izvješća, preuzeto s dnevnik.hr )
20:15 – Pet oporbenih aktivista je izgubilo život, a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar. ‘Danas, nakon ponoći, zabilježili smo pet poginulih i tristotinjak ranjenih’, rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za prooporbeni radio Hromadske. Kako navodi mrežna stranica Ukrajinske pravde, četvero od pet mrtvih je imalo prostrijelne rane.
20:00 – Današnji praznik dana ukrajinskog jedinstva ima lošu simboliku. Nezadovoljstvo stanovnika zapadnog dijela ove duboko podijeljene zemlje buknulo je krajem prošle godine. Razlog je bio odustajanje vlasti od potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom te priklanjanje Rusiji. Najnoviji okidač je zakon o zabrani mitinga, napisan po uzoru na ruski. Čak se ni stanje u vrijeme narančaste revolucije ne može usporediti s ovim što se zbiva danas. Ovakvo nasilje nad prosvjednicima u Ukrajini nije se dogodilo od uspostave neovisnosti.

18:50 – Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič primio je trojicu oporbenih čelnika u okviru nastojanja da se zaustave ulični sukobi, ali se susret završio bez ikakve izjave. Janukovič, u pratnji utjecajnog tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Andrija Kljujeva, primio je bivšeg predsjednika parlamenta Arsenija Jacenjuka, bivšeg boksačkog prvaka Vitalija Klička i ultranacionalista Olega Tjahnjiboka. Predsjedništvo je u priopćenju objavljenom kasno poslijepodne istaknulo da je sastanak trajao tri sata i da je označio ‘prvi korak’ u pregovorima, ne navodeći druge pojedinosti. Trojica oporbenih čelnika napustila su zgradu predsjedništva, a da nisu dali nikakve izjave, prenosi agencija Interfax.

18:04 – Twiteraši objavljuju fotografije vojnih tenkova na putu za Kijev.

17:45 – Broj mrtvih se povećao na 4, javlja CNN. Dodaju da je u neredima ozlijeđeno oko 400 osoba.

17:00 – Ulice Kijeva su u plamenu. Prosvjednici na policiju bacaju kamenje, a policija uzvraća suzavcima, vodenim topovima, palicama.
Agencija Associated Press jutros je javila kako su tri osobe proglašene mrtvima od strane djelatnika hitne pomoći na barikadama u Kijevu.

Stotine ljudi je ozlijeđeno.

Podsjetimo, Ukrajinski prosvjednici nalaze se na ulicama Kijeva od kasnog studenog mjeseca 2013., a tada je povod za njihovo okupljanje bila odluka predsjednika Viktora Janukoviča da odbije sporazum s EU, u korist istog s Rusijom.
U prosvjedima u Ukrajini ozlijeđeno 35 novinara

Ukrajinski premijer Mikola Azarov upozorio je prosvjednike kako će policija upotrijebiti silu, ako se novonastali nemiri u posljednjih nekoliko dana ne smire.

Nešto iza 6 sati jutros po lokalnom ukrajinskom vremenu, policija je napala barikade prosvjednika, nakon čega su izbili i novi sukobi.
EU upozorava Ukrajinu na moguće akcije nakon nasilja
Predstavnici Europske unije u srijedu su izjavili da je šokirana posljednjim nasiljima u Ukrajini i upozorila Kijev na moguće akcije i posljedice za odnose s tom zemljom.

‘Žalimo zbog upotrebe sile i nasilja’, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dodao da će EU procijeniti moguće akcije i posljedice za odnose s tom zemljom.
On je ocijenio da je prerano reći koje bi to akcije bile, te da će odluka o njima biti donesena u sklopu EU. ‘Šokirani smo posljednjim novostima

iz Ukrajine’, rekao je Barroso u izjavi na početku jedne konferencije za novinare o klimi.

Ukrajinski vrhovni sud je objavio u utorak da su dvojica muškaraca ubijena vatrenim oružjem u središtu Kijeva, gdje od nedjelje traju sukobi specijalnih snaga i prosvjednika. Barroso je pozvao sve strane da izbjegavaju nasilje i poduzmu mjere za smirenje stanja.
On je inzistirao na ‘odgovornosti ukrajinskih vlasti da poduzmu mjere za smirenje krize i da pokrenu pravi dijalog s oporbom i civilnim društvom o načinima nadilaženja krize. (B.V. / I.D. / Hina)

Live Stream iz Kijeva možete pratiti ovdje.
Preuzeto s portala croative.net

Odgovori

Skip to content