DA SE NE ZABORAVI: „Krvavi Uskrs“ 1991.

Slika 1. Spomenik Josipu Joviću na Plitvicama (MJ)

Pobunjeni Srbi su 25. ožujka 1991. organizirali takozvani „miting istine“ na Plitvicama. Pobunjenici su tražili da Nacionalni park „Plitvička jezera“ bude u sastavu takozvane SAO Krajina. Sljedećega dana Skupština općine Titova Korenica donijela je odluku o smjeni vodstva nacionalnoga parka koje nije podržavalo pripajanje SAO Krajini. 28. ožujka 1991.  kninski šerif Milan Martić šalje miliciju iz Knina da zauzmu policijsku postaju i Plitvice. Pobunjeni Srbi su na ulazu u nacionalni park izvjesili srpske i jugoslavenske zastave. Uprava nacionalnoga parka je otpuštena, a Ljubica Šolaja proglasila je pripajanje Nacionalnoga parka Plitvička jezera SAO Krajini.

Jedinice Specijalne policije RH (Specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, Specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te Antiterorističke jedinice Lučko) u noći s 30. na 31. ožujka 1991. godine krenule su na Plitvice uspostaviti javni red i mir. Nakon što su snage Specijalne policije svladale pobunjenike, uspostavile legalnu vlast, umiješala se JNA, zauzela je sve prilaze Plitvičkim jezerima (sa strane Slunja i Titove Korenice). Srpski teroristi su se povukli prema Titovoj Korenici, a JNA ih je zaštitila jer se postavila kao tampon zona između hrvatske policije i terorista.

Tijekom akcije Specijalne policije RH u hotelima na Plitvicama bilo je 400 gostiju (većina iz Italije).

Josip Lucić predvodio je specijalce iz Rakitje. Kolona specijalaca upala je u zasjedu na Plitvicama. U autobus pun specijalaca uletjela je tromblonska mina koja nije eksplodirala. Specijalci su imali mnogo sreće jer nije bio izvučen osigurač. Specijalci su tijekom nekoliko sati u teškim uvjetima (visokog snijega, velike hladnoće i magle) uspjeli svladati pobunjenike. Uhićeno je 9 (17 ?, 29?) terorista, među njima i Goran Hadžić (član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke iz Vukovara) i Borivoje Savić (tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovar). Bili su naoružani; navodno su išli na sastanak u Titovu Korenicu. Nakon intervencije ministra unutarnjih poslova RH Josipa Boljkovca Goran Hadžić je pušten!

Tijekom akcije oslobađanja Plitvica poginuo je policajac Josip Jović iz Aržana (blizu Imotskoga), a 7 specijalaca bilo je ranjeno. Dvadesetdvogodišnji Josip Jović postao je simbol branitelja, simbol žrtve za slobodu Hrvatske (dragovoljno se javio za akciju), pa se spominje kao prvu hrvatsku žrtvu u Domovinskome ratu (neki su prije poginuli).

 

Na strani pobunjenika poginuo je Rajko Vukadinović, teritorijalac takozvane „Krajine“.

Dan nakon „Krvavog Uskrsa“, 1. travnja 1991. godine, takozvana Republika Srpska Krajina proglasila je neovisnost od Hrvatske (sve je rađeno po planu iz Beograda).

 

Skip to content