DA SE NE ZABORAVI: Hrvatski general i političar Janko Bobetko

Slika 1. Stožerni general Janko Bobetko (Wikipedia)

Janko Bobetko (1919. – 2003.), general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1992. do 1995. 

General Janko Bobetko aktivni je sudionik partizanskoga pokreta. Godine 1938. postaje članom Komunističke partije Jugoslavije, a 1941. godine sudjelovao j u pripremi ustanka u svome kraju. U ratu je bio više puta ranjavan, najteže u slovenskom gradu Dravogradu. Poslije rata završio je Visoku vojnu akademiju JNA i stekao čin general-majora JNA. Bio je načelnik (od 1966. do 1971.) štaba Pete armijeke oblasti prije nego je umirovljen.

Za vrijeme Hrvatskoga proljeća 1971. godine podržao je hrvatske reformiste pa je odlukom Josipa Broza Tita isključen iz JNA (još je bilo isključeno 19 generala). 

Predsjednik dr. Franjo Tuđman mu je 10. travnja 1992. dodijelio čin generala Zbora Hrvatske vojske. Preuzeo je zapovjedništvo Južnoga bojišta i vodio operacije deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske. 

General zbora Janko Bobetko postaje načelnikom Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske 20. studenog 1992. godine. Vodio je operacije Maslenica, Medački džep i Bljesak. General Bobetko ima velike zasluge za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske. Analizom borbi na Južnom bojištu i operacije Maslenica uočio je slabosti u zapovijedanju jedinicama na bojišnici.

Razriješen je dužnosti načelnika stožera i umirovljen 15. srpnja 1995. Nakon toga je bio zastupnik u Hrvatskome saboru do 1999. 

Godine 1996. general Bobetko objavio je knjigu  „Sve moje bitke“. U knjizi je napisao:

„Imam čist obraz koji mi dopušta da iza sebe ostavim pisani trag o svemu što sam radio i dovršio kroz svoj više od pet desetljeća dug vojni i politički život”.

Slika 2. Naslovnica knjige „Sava je ipak potekla prema Zagrebu“ (mj)

Također je objavio knjige: Dubrovnik: jedno lice rata: 1991-1992., Primorje, Župa, Cavtat, otoci, Konavle, Fond Sv. Vlaho, Zagreb, 1993. (suautor Marija Braut), Sava je ipak potekla prema Zagrebu: govori, članci, intervjui 1990.- 2002., Sava je ipak potekla prema Zagrebu (2002.).

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije optužio je generala Bobetka za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep. General nije htio primiti optužnicu i dao je izjavu:„Ja sam odluku donio, ne ću živ u Haag jer tamo meni mjesto nije!“

Treba naglasiti da je Međunarodni sud bio politički sud, a ne sud pravde jer nije optužio niti osudio agresora (JNA, Srbiju). Također nije sudio za zločine počinjene nad Hrvatima u Hrvatskoj (npr. Ratko Mladić) i Bosni i Hercegovini.

2000. godine Janko Bobetko povukao se iz javnoga života. Umro je 29. travnja 2003. u Zagrebu, a pokopan je na Gradskom groblju u Sisku.

General Bobetko je dobio najviša državna odlikovanja, medalje i pohvale.

 

Skip to content