DOMOVINSKI RAT: 8. kolovoza 1995. – Predaja 21. kordunskog korpusa

Slika 1. Predaja 21. kordunskog korpusa s izložbe) (MJ)

8. kolovoza 1995. godine u 19 sati, u Viduševcu, je pukovnik Čedo Bulat potpisao predaju 21. kordunskog korpusa s kompletnim naoružanjem.

Predaja srpskih snaga je bila dogovorena 8. kolovoza u 10 sati u bazi UN-a u Glini ali su Srbi opet pokušali izigrati sporazum na što je hrvatska strana (oko 13 sati) zaprijetila topničkom pripremom i nastavkom operacije čišćenja. Nakon toga su se četnici urazumili i navečer je potpisana predaja 21 kordunskog korpusa. S hrvatske strane ugovor o predaji srpske vojske je potpisa general Petar Stipetić.

„Na zahtjev UNCRO-a, ujutro 7. kolovoza Hrvatska je vojska prekinula paljbu na potezu VojnićVrginmostGlinaKostajnicaDvor na Uni jer su srpske snage 21. kordunskog korpusa najavile da će predati oružje i otići. Međutim, Srbi nisu dolazili, pa se pokazalo da time žele dobiti na vremenu. Stipetić je zapovjedio da se napad nastavi, pa je tijekom dana oslobođeno područje između Gline, Petrinje i Dvora na Uni. Hrvatske se snage tada nisu spojile s 5. korpusom Armije BiH jer su odlučile propustiti kolonu srpskih izbjeglica na cesti od Gline do Dvora na Uni. U Dvoru na Uni srpske su snage do večeri 8. kolovoza uspjele izvući 39. banijski korpus i glavninu Korpusa specijalnih jedinica u Republiku Srpsku.“

 „Nakon četverodnevne obrane, 21. korpus SVK je na Kordunu bio opkoljen i prisiljen na predaju. Predaja je izvršena 8. kolovoza u 19.00 sati, kad je u Viduševcu srpski zapovjednik hrvatskom generalu Stipetiću podnio prijavak pred strojem, čestitao na pobjedi i predao korpus. Potom su snage ZP Karlovac potpuno oslobodile šire područje Vojnića i Vrginmosta, te osigurale granicu i Petrovu goru.“

Svjedočanstvo:

„Sastavljajući dokument o predaji, general Stipetić je pukovniku Bulatu sugerirao da civili koji žele ići put Srbije idu naprijed u koloni, a da poražena vojska čak i u predaji čuva zaleđe naroda koji je povukla za sobom. Međutim, pukovnik Bulat nije poslušao savjet generala Stipetića nego se striktno držao uputa iz Beograda i odlučio da se najprije povlače vojska i oficiri, a narod neka ostane za njima. Na to je general Stipetić reagirao rekavši pukovniku Bulatu neka radi što hoće kad očito nije svjestan povijesne odgovornosti pred kojom se nalazi.

Da bi zapamtio ovu časnu pobjedu Hrvatske vojske, pukovniku Bulatu i svim njegovim oficirima hrvatski general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje.“

 

Ugroženi Srbi u okupiranim područjima Hrvatske su naoružani oružjem Teritorijalne obrane (koje je oduzeto Republici Hrvatskoj) i oružjem JNA. Jedinice JNA su preimenovane u jedinice srpske vojske u takozvanoj Krajini (Srpska vojska Krajine). Kninski korpus je postao 7. korpus pobunjeničke vojske. Koristili su iste vojarne, skladišta i isto naoružanje. Pobunjenička vojska, Srpska vojska Krajine je bila dio Vojske Jugoslavije. Vojska Jugoslavije je dopremala oružje, davala logističku podršku i imenovala zapovjedni kadar. Srbija je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku a veze Vojske Jugoslavije i Srpske vojske Krajine su izvrstan dokaz za to.

Srpska vojska Krajine je pred VRO „Oluja“ bila organizirana u šest korpusa:

  • 21. Kordunski korpus
  • 39. Banijski korpus
  • 18. Zapadno-slavonski korpus
  • 11. Istočno-slavonski korpus
  • 15. Lički korpus
  • 7. Dalmatinski korpus

Pobunjenička vojska je imala:

  • 38.000 vojnika i oficira
  • 14.500 rezervista
  • 4.100 pripadnika milicije

Slika 2. Pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade na Kninskoj tvrđavi (preslik)

Goloruki pobunjenici su imali: 330 tenkova, 160 oklopnih transportera i ostalih oklopnih vozila, 22 zrakoplova, 18 helikoptera, 560 topova raznih kalibara, 28 višecijevnih raketnih bacača, 360 protuavionskih topova, 230 protuoklopnih topova, 72 lansera protuoklopnih raketa, 280 sistema protuavionskih raketa i oklopni vlak Krajina ekspres. Koristili su uzletište kraj Udbine.

Nakon potpisa o predaji 21 -og kordunskog korpusa (8. kolovoza 1995.) uslijedila je predaja oružja (9. kolovoza 1995.) oko 5.000 vojnika, predaja 12 tenkova, 13 teških topova i drugog naoružanja.

 

Slika 3. Naslovnica Slobodne Dalmacije (preslik)

Hrvatska vojska se pokazala velikodušnom u pobjedi jer je dozvolila izvlačenje cijelog 39-tog banijskog korpusa i glavnine Korpusa specijalnih jedinica. Civilima koji su željeli otići je ostavljen siguran koridor. Dio srpskih civila je nastradao, od srpske vojske, pri paničnom povlačenju srpske vojske.

 

„U ratu odlučnost,

u porazu prkos,

u pobjedi velikodušnost,

u miru dobra volja.“

                           W. Churchill

Dr. Marko Jukić

Skip to content