Kraj priča o Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Split!?

Slika 1. Planirana zgrada OHBP na mjestu plućnog odjela, idejno rješenje (jutarnji.hr)

Priča o Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Split (OHBP) je zanimljiva i poučna jer pokazuje nedostatak strategije razvoja zdravstvenog sustava RH, pokazuje neodgovorno ponašanje odgovornih osoba (ministara, ravnatelja, gradonačelnika). Rezultat tog ponašanja je da KBC Split još nema Objedinjeni bolnički hitni prijam.

Kao bivšem djelatniku drago mi je da će KBC Split konačno dobiti OHBP. Sada kada je zaokružena financijska konstrukcija i kada je potpisan Ugovor za očekivati je da se ta priča konačno završi. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Objedinjenog hitnog bolničkog prijama u KBC-u Split (OHBP) potpisali su ravnatelj KBC-a Split prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Sredstva od 80 milijuna kuna trebaju osigurati Europska unija (31 milijun za opremu), Republika Hrvatska (39 milijuna) i Splitsko-dalmatinske županije (10 milijuna). Projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2021. godine!?

Priča o objedinjenom bolničkom hitnom prijamu započela je u prošlom stoljeću, a zadnjih 10 godina je učestalo obnavljana ali bez konkretnog rezultata. Kada se u bolnici počelo pričati o rušenju zgrade plućnoga odjela i izgradnji nove zgrade OBHP-a postavljali smo pitanje tko će to platiti i tko će raditi u OBHP-u budući da smo imali kroničan manjak liječnika specijalista koji jedino mogu raditi na takvom mjestu. Odgovor je bio da će EU finacirati projekt u iznosu od 85% troškova i da će sve biti rješeno. Evo nekih poveznica na temu OBHP-a:

https://split.com.hr/novosti/vijesti/nova-hitna-pomoc

Nova hitna pomoć, 17.10.2012. Piše: Goran Leš

 

“Zahuktava se priča o novoj zgradi Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Peterokatno arhitektonsko djelo Jurice Jelavića privuklo je pozornost svih, a posebno bolničkog osoblja KBC-a Split. Naime, gradnjom ovog objekta konačno bi se riješio problem neadekvatnog i skučenog prostora Hitnog prijema koji se danas koristi.”

 

Prije nego je raspisan natječaj o idejnom rješenju imamo objavu:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-nova-splitska-megahitna-vrijedna-20-milijuna-eura-na-krovu-ce-biti-smjesten-i-heliodrom/1059299/

 

Početkom 2015. godine počinje gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) u KBC-u Split. Velebna i moderna zgrada trebala bi se prostirati na čak deset tisuća četvornih metara, a njezina gradnja financirat će se iz fondova Europske unije. Za taj je projekt bolnica dobila 20 milijuna eura, a Ministarstvo zdravlja obvezalo se dati još oko tri milijuna eura. Priprema dokumentacije uslijedit će nakon ljeta, a ravnatelj bolnice Kolja Poljak vjeruje da bi gradnja trebala početi tijekom 2015. Piše: Zrinka Korljan Objavljeno: 02. kolovoz 2013. 23:38

Objedinjeni prijem uključivat će sve hitne bolničke prijeme, osim dječjeg, ginekološkog i psihijatrijskog. U samoj zgradi nalazit će se operacijske sale za velike i male zahvate, sve ordinacije, odjel intenzivne njege… Na krovu će biti helidrom, a prijem će tunelom biti povezan i sa zgradom u kojoj će se pacijenti oporavljati nakon zahvata. Time će i njihovo premještanje nakon boravka u šok-sobi novog prijema biti ugodnije i jednostavnije. Računa se da bi se prijem istodobno mogao brinuti o 100 pacijenta. Zanimljivo, svoj će prostor u tom objektu imati i Hrvatska gorska služba spašavanja. Inače, dnevni protok pacijenata u hitnom prijemu splitskog KBC-a tijekom sezone kreće se oko 400 pacijenata.

Ovako je pisala novinarka o megalomanskom projektu prije natječaja, bez osigurane financijske konstrukcije!?

 

Natječaj za OBHP raspisan je 13. studenoga 2015. i trajao je do 15. veljače 2016. godine. Na natječaj je pristigo 11 radova. Pobjednik javnog natječaja bio je zagrebački studio XXL. Otkupljeno je 5 prvih radova za što je isplaćeno 360.000 kuna.

Nakon što su bili poznati rezultati natječaja imamo objavu:

https://www.radiodalmacija.hr/gradnja-objedinjenog-hitnog-bolnickog-prijema-kbc-a-split-krece-2017-godine/

 

Gradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC -a Split kreće 2017. Godine (VIDA GRUJIN – 4. TRAVNJA 2016.)

 

Ništa se nije dogodilo. Procjena troškova izgradnje zgrade bila je oko 150 milijuna kuna! Po projektu zgrada je imala 4.000 četvornih metara neto površine.

 

Nakon izbora dolazi novi ministar zdravstva i imamo objavu:

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/d5pc-gdje-je-nestalo-92-milijuna-kuna-za-objedinjeni-hitni-bolnicki-prijam-kbc-a-split

 

Gdje je nestalo 92 milijuna kuna za Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Split? 07.02.2017. u 23:23h D.N

Od gradnje planiranog splitskog OHBP-a neće biti ništa. Kočnicu je Ministarstvo zdravlja podiglo u rujnu prošle godine.

Ništa nije nestalo jer nikakva sredstva nisu bila planirana od strane Ministarstva zdravstva niti postoji dokumentacija o isplati KBC-u Split.

U rujnu 2016. Ministarstvo zdravstva nije bilo suglasno s nastavkom aktivnosti.

Ministarstvo zdravstva ni 2018. godine (novi ministar) nije dalo zeleno svjetlo da čelnici KBC-a krenu u pregovore oko izvedbenog projekta nakon što je završen arhitektonsko-urbanistički natječaj na kojemu je odabrano pet najboljih radova, a pobijedio je zagrebački “Studio XXL”. Za Ministarstvo zdravstva je projekt bio preglomazan 4.000 kvadrata neto, a oni su smatrali da je dovoljno 2.000 kvadrata. Na projekt i broj kvadrata nije bilo primjedbi od strane ministarstva prije izbora novog ministra. Navodno je projekt u 85% iznosu trebao biti financiran od strane europskih fondova, a 15 % iz državnog proračuna, ali nema dokaza da je taj navod točan. Sadašnji projekt će biti financiran iz europskih fondova samo s 31 milijunom kuna (38,75%) i to za medicinsku opremu.

“Zanimljiva je priča i o tome zbog čega je odabrana lokacija plućnog. To je, naime, bio jedini komad terena na koji je bolnica bila upisana kao vlasnik. Ostalo zemljište je gradsko i nije moglo konkurirati za EU program. U međuvremenu je ravnatelj bolnice dr. Ivo Jurić potpisao sporazum s gradonačelnikom Ivom Baldasarom te je KBC omogućeno da se upiše i na ostatak zemlje.” https://www.index.hr/clanak.aspx?id=949090

Nažalost, natezanje KBC-a Split i Grada Splita oko bolničkog zemljišta trajalo je 22 godine!

Danas možemo pročitati slijedeće:

“Kako je predviđeno, OHBP će se u bolnici na Firulama “protezati” od Hitnog pedijatrijskog prijema pa sve do Hitnog kirurškog prijema”

“U prvoj fazi izgradio bi se dio OHBP-a gdje je sada Hitni pedijatrijski prijem, dakle u prizemlju stacionara bolnice, i ti bi radovi trebali trajati šest mjeseci. Nakon toga, u taj novouređeni dio preselio bi se Hitni kirurški prijem, a tada bi se prišlo uređenju prostora gdje se sada nalazi HKP i dio Odjela za traumatologiju. I ti bi radovi trebali biti završeni u idućih šest mjeseci.”

“Nakon završetka prve faze OHBP-a, sadašnji Hitni kirurški prijem (HKP) seli u taj novi dio (bivši Hitni interni prijem), a Traumatologija 1 seli u Zavod za traumatologiju i ortopediju, koji se otvara na prvom katu Firula (bivša ginekologija), i stvaraju se uvjeti za drugu fazu izgradnje OHBP-a, gdje je sada Traumatologija 1 i HKP. Nakon izgradnje druge faze OHBP-a, HKP se vraća na sadašnje mjesto, a s Križina (gdje je privremeno) na Firule, gdje je i prije bio, vraća se Hitni interni prijem”

 

Slika 2. Novi projekt (PLOČE Online)

Dakle, ono što se moglo napraviti prije 10 i više godina tek će se napraviti 2021.! U neformalnim razgovorima predlagali smo da se izmjesti odjel traumatologije i da se u prizemlju uredi Objedinjeni bolnički hitni prijam. Građevinski dio se mogao napraviti brzo (za 2 do 4 mjeseca) bez velikih ulaganja, jedino bi u novu opremu trebalo uložiti znatna sredstva.

Objedinjeni hitni bolnički prijam se mogao napraviti uređenjem prizemnoga dijela zgrade na čijem je zapadnom dijelu hitni kirurški a na istočnom (krajnjem dijelu) pedijatrijski prijam. Trebalo je iseliti odjel za traumatologiju, napraviti nužne građevinske preinake, nabaviti dodatnu opremu i 80% hitnog prijama bi bilo objedinjeno. Umjesto žurnog uređenja pravili su se mega planovi: rušenje zgrade plućnog odjela i izgradnja velike zgrade, ukupno 4000 četvornih metara korisnog prostora.

Da nije bilo megalomanskih planova KBC bi imao OHBP prije 2015. godine, a mogla ga je imati i mnogo prije! Kada je priča o OHBP postala glavna tema u bolnic neki od nas kazali smo da je to neizvedivo. Financijska konstrukcija nije bila jasna, a glavni problem bio je nedostatak liječnika i sestara koji bi radili na OHBP-u (govorilo se o 100 djelatnika). Na OBHP-u trebaju (moraju!) raditi najiskusniji liječnici a ne specijalizanti! Specijalizanti su na OHBP-u zbog edukacije i pomoći. Nažalost, neki ni danas ne shvaćaju navedeno!

Dalje se navodi:

“Dodajmo da se vodstvo bolnice pohvalilo i s drugim projektima, od uređenja bivšeg rodilišta na 2500 kvadrata gdje će se objediniti traumatologija i ortopedija, što će biti gotovo za godinu dana. Stacionarni dio Zavoda za traumatologiju i ortopediju je dovršen, a u tijeku je izgradnja četiriju operacijskih dvorana, koje će biti dovršene u svibnju 2021. godine (završeni građevinski radovi i opremljene dvorane).”

“KBC Split je dobio i novi kirurški blok i to prvi puta nakon 45 godina, a on se nalazi na prvom katu Firula, gdje su bile bivše operacijske dvorane Klinike za ginekologiju i čije će otvaranje biti u studenome ove godine. Gradit će se u krugu KBC-a Split na Firulama i nova zgrade Poliklinike s velikom podzemnom garažom.”

Kada se zna da se Klinika za ženske bolesti i porode preselila u novu zgradu 2009./10. godine postavlja se pitanje zašto se prostor staroga rodilišta nije renovirao i koristio tijekom 10 godina? Za postojeće stanje najodgovornije je Ministarstvo zdravstva RH, jer nema strategiju razvoja na razini države, koje nije osiguralo sredstva za preuređenje prostora i opremu. Naravno, i rukovodstva KBC-a ima svoj dio odgovornosti jer nije bilo uporno da se postojeći prostor stavi u funkciju. KBC nema novca jer ne radi po gospodarskim načelima već po načelu cijena i limita koje određuje HZZO i Ministarstvo zdravstva.

 

Kako doći do OHBP-a?

Što se tiče pristupnih cesta, bit će s dvije strane, s južne strane te sa sjeverne, s Poljičke ceste uz Novo rodilište”

Slika 3. Pristup OHBP-u s istoka (MJ)

Pristup hitnim prijamima je katastrofalan! Nužno je rješiti parkiranje unutar bolničkoga kruga. U bolnički krug može ući i parkirati tko poželi! Na bolnički parking drugih bolnica mogu ući samo vozila s dozvolom i parkirati na dopuštenim mjestima! Pristup hitnim prijamima mora biti slobodan u svakom trenutku, što u Splitu nije slučaj! Postojeće stanje je sramotno i daje vrlo lošu sliku o bolnici i gradu. Ako se u drugim gradovima i bolnicama može ograničiti ulaz u bolnički krug zašto se to ne može samo u Splitu? Priče o novoj garaži za parkiranje građana su samo priče …

Slika 4. Gradska prometnica unutar bolničkog kruga (pristup hitnim prijamima) (MJ)

Gradska uprava je glavni krivac što su građani izgubili parkirališni prostor nasuprot Hitne pomoći. Grad Split je na bivšem parkiralištu za građanstvo dao dozvolu za izgradnju stambeno-poslovne zgrade (tzv. Lazarica) pa su građani više nemaju gdje parkirati, postojeća garaža je nedostatna. Nekada su planovi bili da se na tom mjestu uredi parkirališni prostor za građanstvo u donjim etažama a da iznad toga bude bolnički hotel ali je grad sve to izigrao!

Priča o OHBP-u je jedna od priča lošeg planiranja i lošeg rada odgovornih (ministara, ravnatelja i gradske uprave). Priča o OBHP-u KBC-a Split pokazuje da Ministarstvo zdravstva RH nema jasnu strategiju razvoja (unatoč stateških planova koje ima) pa svaki ministar ima svoju viziju, na lokalnoj razini se prave megalomanski planovi za koje nema novca ni kadrova, Grada Splita se ponaša kao da ga problemi KBC-a ne interesiraju (izgradnja oko bolnice, pristupne ceste, parkiranje unutar bolničkoga kruga, gradska prometnica kroz bolnički krug). Posebno treba naglasiti da cesta koja vodi do hitnih prijama služi kao gradska poveznica za stanare i ljude koji rade istočno od Klinike za plućne bolesti što je nedopustivo!?

Slika 5. Izlazni put s hitnog kirurškog prijama (MJ)

Nažalost, u Hrvatskoj politika određuje tko će obavljati neku funkciju bez obzira na sposobnost i druge kvalitete pa imamo ovo stanje. Zbog politike nije napravljena reforma zdravstvenoga sustava koji je u ovom obliku neodrživ. Sustav se urušava ali odgovornima to nije jasno ili zbog karijere ne žele ništa napraviti.

Nadam se da će KBC Split konačno rješiti pitanje OHBP-a. Sumnjam da će cijeli plan (izgradnja, rekonstrukcija i pristupne ceste) biti izvediv u postavljenim rokovima jer je gospodarska situacija jako loša… Ono što se može rješiti za tjedan dana je pitanje ograničenog ulaza i parkiranja unutar bolničkoga kruga KBC-a Split jer postojeće stanje daje jako lošu sliku o gradu i KBC-u.

Dr. Marko Jukić

(“s margine političkoga spektra”)

 

Skip to content