Memento Vukovaru i Škabrnji

  • Written by:

Ususret Tjednu sjećanja Hrvatska udruga Benedikt i Veterani 4. gardijske brigade predstavili novu zbirku domoljubnih pjesama memento Vukovaru  i Škabrnji 2020.

 

 „Dok tišine odjekuju, želimo govoriti , skriti vas od zaborava, rasaniti vam snove  i vašim imenom nazvati  Hrvatska proljeća“. (Mate Buljubašić) 

Vrlo emotivan u uvodniku zbirke kao i na upućenim riječima bio je pukovnik u mirovini Mate Buljubašić,  inače voditelj večeri i nezaobilazan u organizaciji već tradicionalnog okupljanja pjesnika koji srcem pišu nove stihove, nove rime i promiču nezaborav burnih ratnih događaja. I tako već šest godina. Promocija nadahnutih  pera  upravo je održana 13. studenog u dvorani Veterana 4. gardijske brigade u Splitu.  Novo normalno u atmosferi  Kovida-19 poremetilo je, ove godine, gotovo sve planove Tjedna sjećana na Vukovar i Škabrnju, koje tradicionalno organizira, u našem gradu i diljem Dalmacije, Hrvatska udruga Benedikt. Zato je u sjedištu Veterana 4. gardijske brigade uz stroge epidemiološke propise  Civilnoga stožera  bilo vrlo emotivno i dostojanstveno jer  izazovi aktualne pandemijske pošasti nisu uspjeli ugasiti plamen u srcu za one kojima dugujemo slobodu i mir.

Neiscrpna tema koja motivira brojne preživjele dragovoljce, pjesnike i mnoge druge koji pišu nove naslove istih ili sličnih tema neugaslog plamena ljubavi i zahvalnosti. Moderator večeri i urednik novog zbornika domoljubne poezije, g. Mate Buljubašić najavio je početak svečanosti predstavivši klapu Elekrodalmacije,  bez koje je nezamisliv ovaj tradicionalni događaj. Svečani akordi  najljepše himne  ujedinili su naša srca i grla u jedinstveni zvuk osnažem zvonkim glasovima klape. Uslijedila je minuta šutnje  za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskoga rata, patnike i mučenike, promicatelje hrvatske slobode i samostalnosti, dr Tuđmana  kao i za sve one drage i mile čije grobove još tražimo.

Voditelj je zahvalio, vrlo biranim riječima, prisutnim hrvatskih braniteljima, članovima obitelji poginulih i nestalih, predsjedniku Zajednice branitelja „Gojko  Šušak“ g. Draganu Maretiću kao i pročelniku županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje g. Damiru Gabriću. Zahvalnost na suradnji i potpori  upućena je Hrvatskoj udruzi Benedikt, potom pjesnicima čiji stihovi su objavljeni na stranicama novog zbornika. Tri prigodna zbornika simboličnih naziva spremno i strpljivo čekaju svoju publiku, izražavajući brojnim porukama ljubav i trajno sjećanje. Zbornik Bojni blaženika na nebesima posvećen brigadi za koju je Gojko Šušak rekao: „ Hrvatska ima sedam gardijskih  brigada ali samo je jedna udarna, Četvrta gardijska brigada, Pauci“. Poseban je i zbornik posvećen velikoj pobjedi Oluje, usklađenog naslova „Rasplamsaj oluje u pjesmi i stihu“. I on čeka pravi trenutak, a njegovi pjesnici dodjelu nagrada. 

Treći zbornik Vukovaru – Škabrnji Memento poetika 2020. je večeras dočekao svečanost predstavljanja. Mislim da je među nama najsretniji njegov urednik i voditelj koji s legendarnom crvenom beretkom na glavi nije skrivao osmjeh i ponos na licu. Inače, zbornici mementa Vukovaru i Škabrnji putovali su Slavonijom, predstavili se Vukovaru, Đakovu i Škabrnji. Bili su to susreti koji se pamte, susreti cjelivanja rana s djelotvornim oblogom nezaborava. Ove godine ostajemo u Splitu sa željom da i ovaj posljednji zbornik krene na putovanje ususret onima kojima je njegov melem potreban.

Pjesnici su predstavili svoje stihove. Danica Bartulović pali svijeće našim mučenicima  na grobovima, na prozorima, na trgovima sa željom da se više nikada i nigdje ne dogodi Vukovar i Škabrnja. Silvija Vrljičak Budan, koja je za ovaj događaj u pratnji supruga stigla čak s Paga, s puno emocija se prisjeća rođaka Rajka koji je poginuo braneći Zadar. Branka Mlinar uvijek prepoznatljivog stiha tuguje i suosjeća s patnjama vukovarske majke, a Ilija Protuđer traži odgovor zašto još nisu kažnjeni počinitelji zla. Nikša Krpetić uspoređuje patnje u ratnom vihoru sa šest Kristovih Golgota sjedinjenih u jednom križu, Zvonimir Hazdovac poput vjetra s Dunava poručuje da ne zaboravimo Vukovar. Milan Perin slavi hrabre branitelje koji su pod kišom metaka prkosno uzdizali barjak slobode. Članica Hrvatske udruge Benedikt Ivana Grubišić krasnoslovi s poštovanjem, umjesto autora don Slavka Vranjkovića župnika iz Nuštra, stihove o djeci stradaloj u Domovinskome ratu.

Trenutak koji se uvijek sa znatižljom čeka je dodjela nagrada. Prvonagrađeni pjesnik, Pejo Šimić i pjesma Grad u sjeni križeva 84. Druga nagrada pripala je don Slavku Vranjkoviću Slomljeni cvjetovi, dok je treća nagrada uručena Dragici Zeljko Selak i pjesmi raskošnih stoljetnih uspomena Hrvatima zvona zvone salve s posvetom hrvatskim mučenicima. Pjesnikinja je kao poveznicu večeri podsjetila prisutne na veliku i nadarenu književnicu Sidu Košutić, danas zapostavljenu, koja je svojim neumornim perom i životom hrabro svjedočila i promicala istinu i kršćanske vrijednosti u opakom vremenu u kojem je živjela i djelovala. Vrijedi ponoviti misao s porukom iz Sidine istoimene pjesme koju je Dragica Zeljko Selak pročitala.  

O, hvala ti, neprijatelju, za taj dar bola. Bez tebe nikad ne bih znala kolika je vrijednost onoga što imam i što mi još valja steći. 

Bila je ovo još jedna večer za sjećanje u kojoj je sve uranjalo u ljepotu jer bol srca se nije mogla izraziti, ali se suza u oku nije mogla sakriti.

Margita Vučetić/ Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content