Zločin Armije BiH u Dusini, 26. siječnja 1993. godine

Foto: braniteljski portal

Bošnjačko-muslimanske snage su u Dusini (općina Zenica) 26. siječnja 1993. godine počinile ratni zločin. Otet je zapovjednik HVO-a i 4 njegovih pratitelja. Oteti vojnici su ubijeni, u njih je ispaljeno oko 500 metaka. Zapovjedniku HVO-a su nakon ubojstva izvadili srce. Još je ubijeno 5 civila. Ukupno je bez povoda ubijeno 10 osoba, 9 Hrvata i jedan Srbin. Ubijeni su: Vinko Kegelj, Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Zvonko Rajić, Franjo Rajić, Augustin Radoš, Pero Ljubičić (Hrvati) i Vojo Stanišić (Srbin, izbjeglica iz Zenice).

Zločin su počinili pripadnici 7. muslimanske brdske brigade iz 3. korpusa Armije RBiH. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković, poslije savjetnik ministra branitelja Federacije BiH. O bestijalnosti i mržnji krvnika svjedoči činjenica da su Zvonku Rajiću nakon strijeljanja izvadili srce iz grudi! Ubijeni Hrvati su se predali muslimanskim snagama koje su ih streljale bez ikakva povoda. Također je bilo zatočeno 40 civila, civili su korišteni kao živi zid. Radi se o ratnom zločinu.

Zločin u Dusini je bio početak otvorenog oružanog sukoba između Hrvata i Bošnjaka (Muslimana) u Bosni i Hrcegovini. Bošnjaci su doživjeli niz vojnih poraza u sukobu sa Srbima, izgubili su velike djelove teritorija Bosne i Hrecegovine pa su gubitak teritorija (banjalučke, prijedorske i zapadnobosanske regije) htjeli nadoknaditi ubijanjem i protjerivanjem Hrvata s njihovih stoljetnih ognjišta. Bošnjaci-muslimani su provodili zločinačku kampanju etničkog čišćernja Lašvanske doline od Hrvata. U selu Dusina 80% stanovništva činili su Bošnjaci, a 20% stanovništva Hrvati koji nisu predstavljani nikakvu opasnost za Bošnjake-muslimane. Prije rata u Dusini je živio 231 pripadnik hrvatske nacionalnosti, danas u Dusini ne živi niti jedan Hrvat. Izvršeno je etničko čišćenje, Hrvati su prognani i pobijeni. Dakle, cilj je bio etnički očistiti djelove BiH od Hrvata koji su bili starosjedioci na tim prostorima (Srednja Bosna). U potpunosti su etnički od Hrvata očišćena sela: Višnjica, Lašva, Dusina…Prognano je više od 3.000 osoba. Pri napadima na hrvatska sela Armija BiH koristila je hrvatske civile kao živi štit.

Dusina je ogledni primjer etničkog čišćenja što su ga provodili Bošnjaci-muslimani tijekom rata 1992. – 1995. godine, ali i nakon završetka rata. Hrvatska sela su uništena, kuće su opljačkane pa zapaljene, a Hrvati prognani ili ubijeni pa u mnogim hrvatskim selima danas ne živi niti jedan Hrvat.

 

Za razliku od Ahmića za koje zna cijeli svijet, za Dusinu, Buhine kuće, Križančevo Selo, Gusti Grab, Trusinu, Bikoše, Doljane, Grabovicu, Lužane, Miletiće, Uzdol i stotine drugih hrvatskih stratišta se niti čuje niti zna.

Istog jutra, tog 26. siječnja 1993. godine, gotovo u isto vrijeme napadnute su i linije HVO-a u Kiseljaku prema Kaćunima kod Busovače, u Vitezu, Novom Travniku i Uskoplju pa se može zaključiti da je sve rađeno planski.

U napadu na Dusinu sudjelovala je 7. muslimanska brigada pod zapovjedništvom Šerifa Patkovića. On je bio podređen Džemalu Merdanu. Brigada je bila u sastavu 3. korpusa muslimanske armije kojom je zapovijedao genaral Enver Hadžihasanović. Svjedoci kažu da je Šerif Patković ubio Zvonka Rajića, a da je Vahid Šehabović zapovijedao streljanjem zarobljenih vojnika HVO-a i civila u Dusini.

Iako je zločin u Dusini bio u optužnici protiv Envera Hadžihasanovića, zapovjednika 3. korpusa tzv. Armije BiH, pravomoćnom presudom 2008. godine Hadžihasanović je oslobođen optužbi za Dusinu, kao i brojna druga stratišta hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni, a odslužio je zatvorsku kaznu u trajanju od tri i pol godine za kršenja Ženevskih konvencija u bugojanskom logoru za Hrvate, „hotel Slavonija“ i Muzičku školu, logor u Zenici.

Iako su se pred Sudom BiH vodio kazneni postupak za zločine nad ratnim zarobljenicima u selu Dusina, ni u jednom čini se, nije ispitana uloga Šerifa Patkovića. Nepravomoćno je osuđen Vehid Subotić (izvršni počinitelj) na 14 godina zatvorske kazne. Pravomoćno???

Za ratni zločin, protupravno zatočenje i ubojstva civila, u Dusini nitko nije odgovarao po zapovjednoj odgovornosti. Međunarodni sud u Haagu (ICTY) i lokalni sudovi nisu htjeli kazniti zločince za počinjene zločine nad civilima i zarobljenim vojnicima HVO-a. Zločine i etničko čišćenje napravila je bošnjačko-muslimanska armija (tzv. Armija BiH), 3. korpus Armije BiH. Zna se tko je zapovijedao Armijom BiH i njenim korpusima.

Izvori: Ivica Mlivončić: Zločin s pečatom; Davor Marijan, Ante Nazor, Zlatan Mijo Jelić i PeterKolakušić: Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – Narod.hr; Zlatko Pintar (kamenjar.com); Vijesti HRT; Sud BiH S1 1 K 013146 15 Krž – Subotić Vehid, 1995.;

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content