TwitterFacebookPinterestGoogle+

Srpski zločin u Zatonu Obrovačkom

Slika 1. Obrovac i zaleđe (MJ)

Zločin u Zatonu Obrovačkom počinili su Srbi 26. siječnja 1993. godine. Zločin se dogodio kao osveta za akciju Maslenica. Ubijeno je 6 civila, osoba starije životne dobi: Petar Maričić (87 god.), Ika Modrić (88 god.), Anica Modrić (74 god.), Marija Modrić (53 god.), Milica Modrić (43 god.) i Ružica Modrić (46 god.). Jelena Modrić se sakrila pa je jedina preživjela masakr u Zatonu Obrovačkom. Jelena Modrić je svjedokinja zločina jer je poznavala sumještanina Jovana Ogara.

Marijana Modrića (40 god.) ubili su 2. srpnja 1992. godine Mile Gak i Dušan Prše.

Za počinjeni zločin održano je suđenje, u odsutnosti počinitelja, na Županijskom sudu u Zadru 1995. godine (predmet broj: K-18/95.). U odsutnosti su osuđeni Jovan Ogara i Mile Gak na 20 godina zatvora, a Dušan Prše na 15 godina zatvora. Jovan Ogara i Mile Gak su osuđeni za smrt 6 civila u Zatonu Obrovačkom a Mile Gak i Dušan Prše za ubojstvo Marijana Modrića 2. srpnja 1992. godine. Svi su nedostupni hrvatskom pravosuđu pa kaznu nisu odslužili.

Na temelju Interpolove tjeralice u Beogradu je uhićen (23. travnja 2015.) Jovan Ogara. Srbija je odbila izručiti zločinca.   

Izvori: Ana Vučetić Škrbić, J.Paripović, documenta, Velimir Brkić, Petar Horvatić, Ljiljana Jurjević: Kapelica sjećanja na stradale Zatonjane, Zadarski list, 24. siječnja 2014.

Dr. Marko Jukić

Komentari