TwitterFacebookPinterestGoogle+

Muslimanski zločini u općini Zavidovići 1992. – 1995.

Foto: wikipedija

U općini Zavidovići Hrvati su činili 13,25% stanovništva 1991. godine, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine čine samo 3,3% stanovništva općine. Broj Hrvata u općini se smanjio za 64,89%.

Na području općine Zavidovići počinjen je ratni zločin nad 37 osoba (Davor Marijan i sur.).

Prema Istraživačko dokumentacijskom centru (Sarajevo) u Zavidovićima je tijekom rata (1991. – 1995.) ukupno ubijeno 128 osoba hrvatske nacionalnosti (14 civila i 114 vojnika).

 

Muslimanska politika etničkog čišćenja primjenjivala se i na području općine Zavidovići. Za sukobe Hrvata i Muslimana odgovorni su dr. Halid Muhić predsjednik ratnog predsjedništva i Husein Muratović predsjednik SDA.

Tijekom sukoba između Armije BiH i HVO-a na području općine Zavidovići smrtno je stradalo 97 Hrvata, a protjerano 4.000 hrvatskih civila. Devastirano je i uništeno 530 stambenih i gospodarskih objekata.  U knjizi Zločin s pečatom su navedena imena ubijenih civila.

U zločinima na području općine Zavidović sudjelovale su 318. i 320. brigada iz Zavidovića, Zelene beretke, Vojna policija, Snajpersko odjeljenje iz Zenice, Zelena legija, specijalne postrojbe. Zapovjednik 318. brigade bio je Jasmin Šarić.

Inicijator sukoba u Lašvanskoj dolini bio je Refik Lendo.

Kronika zločina

 • Napad na hrvatsko selo Lovnicu. U hrvatskom selu Lovnica živjelo je 180 obitelji s oko 820 žitelja. 25. lipnja 1993. Muslimani su iznenada započeli granatirati selo Halid Muhić je postavio ultimatum da se Hrvati predaju, da će civilima garantirati sigurnost, a vojnicima HVO-a ne.
 • Tijekom lipnja 1993. snajperskim hitcima je u Zavidovićima ubijena jedna osoba, a na području Viništa tri osobe.
 • Dana 26. lipnja 1993. je opet granatirana Lovnica, ranjeno je više osoba. U noći između 27. i 28, lipnja su se civili izvukli iz sela a ostali su samo pripadnici HVO-a. U obrani sela poginulo je više osoba. Neka tijela su nađena bez odjeće, masakrirana.
 • Tijekom srpnja muslimanski snajperisti su usmrtili više osoba. Nekoliko osoba je bilo zatočeno pa ubijeno.
 • U kolovozu 1993. muslimanski snajperisti su ubili nekoliko osoba.
 • Dana 7. rujna 1993. od krhotina granata stradala je jedna žena.
 • Snajperisti su ubili tri osobe, od granatiranja je poginula jedna žena, a jedna osoba je zarobljena pa ubijena.
 • Postrojbe Armije BiH su izvele 10. rujna 1993. snažni topnički napad na selo Vrbicu. Poginulo je šest, a ranjeno 14 hrvatskih civila.
 • Na predjelu zvanom Berići nađeno je masakrirano tijelo Ive Juranovića.
 • U selu Vinište su 24. rujna 1993. ubijena dva civila. U istom selu su 4. studenoga 1993. masakrirane i ubijene tri osobe.
 • U bolnici u Hotelu Kristal na bolničkom krevetu ubijen je (23. siječnja 1994.) Stipo Banović iz Travnika. Ubio ga je Sead Smajlović iz Zavidovića.
 • Na lokalitetu Goli Brijeg, selo Lovnica, su 23. siječnja 1994. ubili 2 osobe.

Ubojstva, zatvori i progoni Hrvata

U općini Zavidovići mudžahedini su imali svoje domove. Prema hrvatskom stanovništvu su se loše odnosili, vršili su pljačke i paljenje imovine. Posebno su bili grubi prema zatočenim Hrvatima (civilima i vojnicima HVO-a) koje su fizički maltretirali. Bilo je i silovanja.

U Zavidovićima je bio i vojni zatvor u podrumu stare općine. Kroz zatvor je prošlo oko 200 zatočenika. Upravnik zatvora bio je Nurija Bašić a njegov zamjenik Amir Imširović.

Oštećenja groblja i katoličkih objekata

Muslimanski vojnici su u Biljačićima opljačkali grobljansku kapelu. U Dolini su devastirali i opljačkali crkvu na mjesnom groblju i oštetili grobove. Opljačkali su i oštetili crkvu sv. Petra i Pavla u Lovnici. Također su oštetili crkvu sv. Josipa i kapelu sv. Vida u Zavidovićima.

Odgovorni za počinjene zločine

Za sukobe Hrvata i Muslimana te počinjene zločine odgovorni su: dr. Halid Muhić (predsjednik ratnog predsjedništva), Husein Muratović (predsjednik SDA), Refik Lando (inicijator sukoba između Armije BiH i HVO-a) te Jasmin Šarić (zapovjednik 318. brigade), Fuad Zilkić (zapovjednik 320. brigade), Nurija Bašić (upravnik zatvora), Mirsad Kadić (načelnik MUP-a Zavidovići) i drugi.

 Izvori:

 • Ivica Mlivončić, Zločin s pečatom, drugo izdanje Vlastita Naklada, Tisak: FRAM Mostar 2001.
 • Dossier : Zločini muslimanskih postrojbi nad Hrvatima u BIH 1992.-1994. / skupina autora. -Mostar : Centar za istraživanje i dokumentaciju, 1999. –
 • Ivan Mlivončić, Muslimanski logori za Hrvate u Bosni i Hercegovini u vrijeme rata 1991. – 1995. godine, Naša ognjišta – Tomislavgrad, Mostar Tomislavgrad 2008.
 • Davor Marijan, Ante Nazor, Zlatan Mijo Jelić, Petar Kolakušić. Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995. knjiga I i II. Udruga hrvatska zvona i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb-Mostar, siječanj 2020.
 • Raspeta crkva u Bosni i Hercegovini. Uništavanje katoličkih sakralnih sakralnih objekata u Bosni i Hercegovini (1991. – 1996.). Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Zagreb, 1997.
 • Ratni zločini muslimanskih vojnih postrojbi nad Hrvatima Bosne i Hercegovine. CPD, Sarajevo , 1997.

Dr. Marko Jukić

 

Komentari