Središnja komemoracija za žrtve Bleiburga bit će na Mirogoju i Udbini 13. i 14. svibnja

Hrvatski sabor priopćio je da će se ovogodišnja središnja komemoracija žrtava Bleiburga i križnih puteva održati na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini.

Prema priopćenju, ove godine neće biti programa na Blajburškom polju, osim što će hrvatski veleposlanik ondje položiti vijenac.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je u četvrtak 7. travnja radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije te Počasnog bleiburškog voda o obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, javila je IKA.

Ovogodišnje obilježavanje održat će se u petak i subotu 13. i 14. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora. U sklopu programa, u župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se misa dok će veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji položiti vijenac. Središnja komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju, nakon čega je predviđena misa i u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

 

Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja uspomene na žrtve s ciljem očuvanja i zaštite povijesne istine o toj tragediji hrvatskog naroda.

U ime Hrvatske biskupske konferencije na sastanku su sudjelovali dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, dok su predstavnici Počasnog bleiburškog voda bili Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda, Vice Vukojević, počasni predsjednik Počasnog bleiburškog voda, Ante Kutleša, tajnik Počasnog bleiburškog voda te Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj, izvijestio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Austrijski parlament zatražio zabranu okupljanja na Blaiburgu

Podsjetimo, Večernji je list 19. ožujka objavio da je odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta odlučio je zatražiti od ministra unutarnjih poslova da zabrani okupljanje u Bleiburgu.

Proizlazi to iz rezolucije koju je u četvrtak usvojio Saborski odbor za unutarnje poslove, a kojom se ministar unutarnjih poslova poziva da zabrani sastanak u skladu sa Zakonom o skupštini.

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu sukladno Zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tijekom zločina nacionalsocijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma”, kaže guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

Ruke države Koruške su vezane i uvijek je bilo jasno da samo federalna vlada, konkretno Ministarstvo unutarnjih poslova, može utjecati na “hrvatski skup”.

https://narod.hr/hrvatska/sredisnja-komemoracija-za-zrtve-bleiburga-bit-ce-na-mirogoju-i-udbini-13-i-14-svibnja

Objavio  mt

  1. travnja 2022. u 18:36
Skip to content