HDPZ: Pomilovanje Perkovića i Mustaća čavao u lijes hrvatske težnje za pravdom

21/04/2022

By

Ante B

 

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) smatra kako bi prihvaćanje Mustaćeve i Perkovićeve molbe za pomilovanje predstavljalo simbolički posljednji čavao u lijes hrvatske težnje za postignućem pravde.

U priopćenju od četvrtka, što ga je potpisao predsjednik HDPZ-a Marko Grubišić, ocjenjuje se kako je “odgovornost ta dva stupa jugoslavenskoga komunističkog režima najmanje dvostruka – u tome što su pomogli uspostavu i održanje jugoslavenske komunističke okupacije Hrvatske te što su izravno sudjelovali u ubojstvima, progonima i ‘hapšenjima’ hrvatskih rodoljuba sve do 1990.”

“Ubojstvo zbog kojeg su presuđeni, po riječima sudca Manfreda Daustera na ‘posebno podmukao i gnjusan’ način potvrđuje i slika kojom su plašili i nas u Lepoglavskom zatvoru 1983., s porukom da smo mi koji smo osuđeni kao hrvatski politički zatvorenici još dobro prošli, jer smo ‘samo’ u zatvoru, a nismo završili kao Đureković”, napominje HDPZ.

Naglašava kako Mustać i Perković pred sudom nisu pomogli da se rasvijetli način funkcioniranja jugoslavenskoga ubilačkoga stroja, koji je bio modus operandi u provođenju državnog terorizma te da se nisu nikada pokajali zbog djela za koje su osuđeni.
Takvim ponašanjem, ocjenjuje, oni su ponovno izabrali stranu i to stranu na kojoj ne stoji većina hrvatskog naroda.

HDPZ smatra kako je potpis nekoliko generala opravdano izazvao čuđenje, ali na žalost za mnoge i zgražanje. Ocjenjuje kako je režiser vrlo lukavo potpise iskamčio u predblagdansko vrijeme Uskrsa.

HDPZ izražava zgražanje nad tezom da su njih dvojica među najzaslužnijima za stvaranje samostalne hrvatske države. Ta teza je samo naizgled jeftina doskočica kojom se hoće pružiti alibi aktualnom predsjedniku Republike da dovrši pothvat zasnovan operacijom lex Perković, dodaje HDPZ.

Ta teza je, smatra HDPZ, u stvarnosti neusporedivo opasnija, jer je u njezinu korijenu zapravo poruka da su komunistička partija i njezin obavještajno-represivni aparat pravi tvorci hrvatske države.

“Ta drska podvala pljuska je u lice stotinama hrvatskih naraštaja koji su se borili i ginuli za hrvatsku slobodu i državnu neovisnost”, ističe HDPZ i dodaje kako je ona ćuška desetcima, pa i stotinama tisuća Hrvata koji su zbog borbe za te vrijednosti u 20. stoljeću pobijeni, raseljeni diljem svijeta ili su čamili u jugoslavenskim tamnicama.

​HDPZ je udruga koja od 1990. okuplja najveći broj Hrvata koji su zbog svojih nacionalnih i vjerskih uvjerenja doživjeli strahovite progone i zlostavljanja te u zatvorima proveli desetke tisuća godina. (Hina)

https://kamenjar.com/hdpz-pomilovanje-perkovica-i-mustaca-cavao-u-lijes-hrvatske-teznje-za-pravdom/

 

Skip to content