U čast Domovini! Ratni veterani preveslali Atlantik, 83 dana proveli na oceanu

22 TRAVNJA, 2022MAXPORTAL

Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55 godina), dvojica umirovljenih časnika Hrvatske vojske, su na Dan planeta Zemlje uspješno doveslali do Barbadosa nakon ukupno 83 dana provedena na oceanu.

Bivši pripadnici specijalnih postrojba Hrvatske vojske Atlantik su preveslali u obilježavajući tridesetu godišnjicu  međunarodnog priznanja Hrvatske. Ekipa je 15. siječnja krenula iz Velike Gorice prema Kanarskom otočju odakle su se 30. siječnja otisnuli prema otoku Martiniqueu.

Projektom “Veslom preko Atlantskog oceana” Cruickshank i  Ilić  Hrvatsku su uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz našu, još 31 zemlja.

Plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu Fenix, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata ne samo odali počast Domovini, već i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice oceana i mora.

>>>  Njihov put preko Atlantika možete pogledati  OVDJE.

U čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla uspjeli su preveslati 5500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana. Svoj su pothvat u čast i slavu Domovine prigodno započeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje.

Preko Atlantskog oceana veslali su rutom kojom je prije njih prošla tek nekolicina hrabrih veslača.

 

Werner Ilić i Martin Cruckshank / Foto: MORH

Krenuli su sa španjolskih Kanarskih otoka, a plan im je bio doći do Martiniquea u Karipskome moru. Međutim, zbog nepovoljnih prirodnih uvjeta i snažne oluje koja ih je zahvatila na jednome dijelu puta, njihov je čamac Fenix sretno pristao na Barbadosu, a branitelji su tako dokazali da je ljubav prema domovini snažan pokretač za uspjeh u nadljudski zahtjevnom pothvatu.

„Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa. Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla“, naglasio je branitelj Werner Ilić.

„Imali smo samo jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko nas i želju da proslavimo svoju voljenu domovinu“, rekao je Martin Cruickshank prilikom povijesnog dolaska na Barbados.

 

 

Werner Ilić i Martin Cruckshank / Foto: MORH

Stigavši na Barbados na Dan planeta Zemlje kojim se obilježava važnost brige o okolišu, branitelji su svjetskoj javnosti potrebu za zaštitom oceana i mora, približili korištenjem ekološki potpuno prihvatljivog čamca na vesla, dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Organizator jedinstvenog projekta u hrvatskoj povijesti koji je osigurao da naša zemlja bude uvrštena na popis onih koje su predanošću svojih posada uspješno preveslale Atlantik je Udruga veterana, vojnika i domoljuba iz Zagreba, a oni naglašavaju da to ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja te pojedinaca i kompanija koje su ih financijski podržale.

 

Martin Cruickshank i Werner Ilić snimljeni  u Velikoj  Gorici pred polazak na put preko Altantika/Foto: VG danas

Uz pomoć Martina i Wernera, liga zemalja prekooceanskih veslača je dobila još jednu zemlju članicu, a Hrvatska je još jednom zahvaljujući braniteljima ušla u povijest.

Kapetan Martin Cruickshank

Škot Martin Cruickshank s činom kapetana britanske vojske 1991. priključio se kao dobrovoljac obrani Hrvatske. Branio je Vukovar. Oženio se i s obitelji živi u Velikoj Gorici. Njegovi preci baštinili su vojnu tradiciju. Djed je bio vojni doktor u oba svjetska rata. Život mu je u znaku pomicanja granica, vojničkog poziva i ekstremnih sportova.

– Rođen sam u Škotskoj u obitelji vojne tradicije. Točno sam znao tijekom odrastanja što želim raditi u životu. Upisao sam se u vojsku. Moja karijera me u britanskoj vojsci u jednom trenutku smjestila iza radnog stola, a to nije nešto što je bila moja ideja vojske. Pročitao sam članak o bitci za Vukovar i odlučio sam doći u Hrvatsku.

Tjedan nakon dolaska bio sam na prvoj liniji u Vinkovcima i Vukovaru. Werner Ilić s kojim idem preko Atlantika u ratu devedesetih bio je moj zapovjednik.

 

Martin Cruickshank i Werner Ilić snimljeni  u Velikoj  Gorici pred polazak na put preko Altantika/Foto: VG danas

Brigadir Werner Ilić

Brigadir Werner Ilić sin Hrvata iseljenih u SAD, došao je 1991. u Hrvatsku i stavio se na raspolaganje Domovini. Otac i majka Hrvati su podrijetlom Hercegovine, iz okolice Ljubuškog. Prva bojišnica bila mu je Novska i tu se upoznao s generalom Antom Gotovinom.

Bio je ratni zapovjednik najelitnijega Središta za specijalističku obuku dočasnika ‘Damir Tomljanović Gavran’ u Šepurinama kod Zadra. Hrvatska javnost upoznala ga je 1994. godine, nakon vojne vježbe ‘Bandira’ na otoku Viru kada je pred predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i čitavim vojno-političkim vrhom demonstrirao vrhunske vojničke vještine i znanja netom obučenih dočasnika u Šepurinama.

Obuka se sastojala od ekstremnih i zahtjevnih zadaća kakve su se primjenjivale u najelitnijim vojskama na svijetu, a visoko i krupnim slovima ispisan slogan obuke ‘Znoj štedi krv’ i bio je ključna u procesu tada stvarane i rastuće Hrvatske vojske koja se spremala za konačno oslobođenje tada okupirane Domovine.

U Hrvatskoj vojsci bio je do 2003., kad su se ratni hrvatski časnici našli udaru nove političke nomenklature.

Werner Ilić optužen je, bez ikakvih dokaza, da je organizirao vojni udar, zatim da je planirao likvidaciju čelnih ljudi u Hrvatskoj te preuzimanje pojedinih objekata. Sve optužbe su obačene kao i ona 1991. kad su ga pokušali okriviti za podmetanje eksploziva pod Židovsku općinu u Zagrebu i druge objekte, koje je organizirao KOS u operaciji Labrador.

R.I. /Foto: MORH

https://www.maxportal.hr/vijesti/pocast-domovini-ratni-veterani-preveslali-atlantik-83-dana-proveli-na-oceanu/

 

Skip to content