Zločin Armije BiH u selu Radešine, 25. travnja 1993.

Selo Radešine bilo je u okruženju muslimanskih postrojbi. Pripadnici HVO-a dogovorili su predaju španjolskoj postrojbi UNPROFOR-a koja im je trebala osigurati siguran prelazak na područje pod kontrolom HVO-a. U skladu s dogovorom vojnici HVO-a i civili krenuli su iz sela Radešine 25. travnja 1993. godine. Španjolska postrojba UNPROFOR-a prevarila je Hrvate i predala ih pripadnicima Armije BiH, zloglasnoj postrojbi “Akrapi” kojim je zapovijedao Mithat Pirkić i postrojbi Crnih labudova pod zapovjedništvom Hase Tirića. Španjolskom postrojbom zapovijedao je pukovnik Javiere Zorzo Ferrera, a njegov zamjenik bio je Jesus Fernando Saucho.

Kada se UNPROFOR povukao prema Mostaru, pripadnici muslimanske postrojbe malteretirali su vojnike HVO-a i ubili 4 osobe: Željka Azinovića (r. 1965.), Stjepana Pandžu (r. 1942.), Branka Rajića (r. 1937.) i Luku Matkovića (r. 1928.).

Uz neprestano udaranje svim i svačim po svim dijelovima tijela, pješke su 92 pripadnika HVO-a s rukama na glavi, uz uvrede, psovke i pljuvanje sprovedeni u logor muslimanske Armije R BiH u OŠ Maksima Kujundžića u Čelebićima, a 283 civila, među kojima 74 djece u hrvatske kuće u Čelebiće i Ostrožac.

 

Muslimani su selo opljačkali i zapalili, opljačkali su i crkvu i župni ured, a groblje su devastirali.

Za zatvaranje i mučenje zarobljenih Hrvata sela Radešina, osim zapovjednika španjolskog UNPROFOR-a, odgovorni su zapovjednik 43. brdske brigade Armije RBiH Midhat Pirkić, zapovjednik “Crnih labudova” Hasan Tirić, zapovjednik postrojbe za specijalne namjene “Zulfikar” Zulfikar Ališpaga Zuka i njegov zamjenik Nihad Bojadžić te zapovjednik 4. lake muslimanske brigade Nezim-efendija Halilović Muderiss.

 

Skip to content