Šola za Direktno: Suparništvo Milanovića i Plenkovića traje još od Ministarstva vanjskih poslova. To je ulični jezik

Autor

Vedrana Mišković

Dobro je poznata retorika predsjednika RH Zorana Milanovića, koja se zasniva na ne baš lijepim riječima. U posljednje vrijeme mu premijer Andrej Plenković ne ostaje dužan.

27.04.2022. u 13:01

Milanović je često inspiriran Vladom i njenim članovima, ali ne štedi ni oporbu. Prošli tjedan je, naime, HDZ-ovu Vladu nazvao “bandom”, a Plenković mu je obećao kako će ga bojkotirati.

“Meni je čast da me takva ekipa bojkotira. Nažalost, došlo je do toga da sam ih morao nazvati bandom, što i jesu i za to su i osuđeni”, naveo je tada predsjednik.

Nije poštedio ni saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji se ranije pitao: “Je li Milanović pod nekakvim stimulansima?”.

“Očito je Zekanoviću mjesto u barem azilu za zečeve, barem na godinu dana”, kazao je predsjednik, nakon prozvike vezane uz konzumiranje stimulansa.

“Ne gubim baš živce. Nikad nisam na rubu tahikardije, kao Plenković u jurišu na (NikoluGrmoju u Saboru”, govori Milanović, koji je pak trenutak prije “počastio” premijera nazivom “udbaški prištavi element”.

U obraćanju u utorak Milanović je nazvao Plenkovića “Udbašenkovićem”, a naslutio je i kako ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO, rekavši da “Finska pika bijesnog medvjeda u oko”.

Plenković je, potom, izjavio kako je Milanović “stupanj zla” i “vlastite prišteve želi projicirati nekom drugom”.

Nepostojanje komunikacije

Na ovu temu obratili smo se komunikologu i novinaru Ivici Šoli koji za Direktno naglašava kako je “često komuniciranje znak da se nema što iskomunicirati”, a predsjednik se katkad obraća javnosti čak triput na dan.

“To nisu stvari koje se tiču državnih pitanja, već komunikacija bez sadržaja. Kao da vi i ja sjedimo u birtiji”, objašnjava nam, navodeći primjere “udbašenko” i “kremljenko”.

Šola smatra kako je preobilje komunikacije zapravo znak da komunikacija ne postoji. “To je ulični jezik, a ne jezik institucije”, kaže objašnjavajući retoriku Milanovića.

‘Neverending story’

“Suparništvo Milanovića i Plenkovića traje još od Ministarstva vanjskih poslova, kada su radili skupa. Što se tiče naroda, uvijek postoji javno mnijenje koje je zainteresirano za to. Prosječnom je čovjeku zanimljivo to nasuprot ‘drvene komunikacije’ institucije”, kazao je naš sugovornik.

Upitali smo Šolu smatra li da će takvoj komunikaciji uskoro doći kraj, s pretpostavkom da je sada dosegla vrhunac. Za Šolu je ista, ipak, “neverending story”. Pojasnio nam je i zašto:

“Kada su došli na vlast, najavili su tvrdu kohabitaciju. To uopće nije tvrda kohabitacija već ‘hiper’ tvrda kohabitacija. Uopće su se odbili sastajati jer su jednostavno rekli da više neće surađivati”, zaključuje Šola u razgovoru za Direktno.

 

https://direktno.hr/direkt/sola-za-direktno-suparnistvo-milanovica-i-plenkovica-traje-jos-od-ministarstva-vanjskih-poslova-to-je-ulicni-jezik-269858/

Skip to content