Nazor: Uzrok rata u Hrvatskoj je velikosrpska politika ‘svi Srbi u jednoj državi’

01/05/2022

By

Ante B

Dvadeset sedma je obljetnica Bljeska, vojno-redarstvene operacije kojom je oslobođena zapadna Slavonija. U jednoj od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, u manje od 32 sata, 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara okupiranog područja.

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata gostujući u posebnoj emisiji posvećenoj Bljesku, rekao je kako je operacija Bljesak završna faza Domovinskog rata.

– Kada govorimo o operaciji Bljesak, riječ je o području zapadne Slavonije koje je već 1991. godine bilo okupirano, ali je te iste godine hrvatska vojska u teškim uvjetima u nizu akcija i operacija uspjela osloboditi više od 2200 km2, a preostao je dio zapadne Slavonije koji će biti oslobođen u Bljesku, rekao je.

Istaknuo je kako je uzrok rata u Hrvatskoj velikosrpska politika koja je smatrala da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi i da ta država treba imati izlaz na more.

– Nažalost, vojna opcija je bila neizbježna zbog isključivosti tadašnjeg vodstva Srba u Hrvatskoj i nalogodavaca u Beogradu, rekao je Nazor.

Naglasio je i kako međunarodna zajednica nije željela da se vojno rješava pitanje okupiranih područja.

– Reagirala je i na operaciju Maslenica koja je bila u “ružičastoj zoni” za koje je UN garantirao da će se u što kraćem roku vratiti Hrvatskoj. U takvoj šahovskoj igri gdje je trebalo mudro povlačiti poteze i biti strpljiv, trebalo se uz međunarodnu zajednicu osloniti i na vlastite snage, istaknuo je.

Međunarodna politika bila je takva da bi mi i dandanas bili podijeljeni i okupirani da nije bilo odlučnosti hrvatskog vodstva, istaknuo je za HRT.

https://kamenjar.com/nazor-uzrok-rata-u-hrvatskoj-je-velikosrpska-politika-svi-srbi-u-jednoj-drzavi/

 

Skip to content