Dina bi trebala biti nadahnuće svim mladima koji su odlučili slijediti svoje snove

– Ljudima koji me poznaju, logično je da sam se odlučila otplivati Manhattan, kanal Catalinu i sada uskoro La Manche. Oni se nisu pitali hoću li to napraviti, već kada ću – kaže Dina Levačić, koja je bez puno pretjerivanja, snažna kao stijena, odvažna, hrabra i iznad svega tvrdoglavo mlado biće kojoj plivanje do Brača, dođe kao drugima jutarnje istezanje.

Kaže Dina kako je logično da se okuša u jednom od najtežih svjetskih plivačkih izazova. Naime, svijet u kojem ona živi, funkcionira po nekom drugom principu, pa joj je logično da mlada djevojka u morima, rijekama i oceanima prepliva kilometre, a oni koji je promatraju po strani, mogu biti ponosni što je ovo podneblje ponovo izrodilo sportašicu s ambicijama velikim kao ocean.

Nakon što je u lipnju ove godine otplivala cijeli krug oko Manhattana, nakon toga kanal Catalina u kolovozu, slijedi završni čin ove trilogije, kanal La Manche u rujnu. Time bi Dina postala prva žena iz Hrvatske koja je preplivala Engleski kanal te šesta osoba u svijetu koja je sve tri popularne etape preplivala u 90 dana.

– Otplivat ću oko 110 kilometara u 90 dana, no ta brojka nije toliko spektakularna jer je bi toliko znala otplivati i u tjedan dana, međutim, to su utrke koje su same po sebi jako specifične i svaka nosi svoj izazov – ističe 21-godišnja studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Dina iza sebe ima mnogo kilometara koje je otplivala u humanitarne svrhe i želja joj je putem takvih nastupa podignuti svijest građana o ulaganju u rehabilitaciju i opći životni standard djece s tjelesnim teškoćama u razvoju i invalidima. Zato joj se uoči osvajanja najvećeg izazova, kanala La Manche, splitska dogradonačelnica željela zahvaliti na ovakvoj promociji i dati joj podršku za sljedeći izazov.

– Ovo je svojevrsno malo svjedočanstvo kako trebaš raditi stvari koje voliš i kako te one trebaju nositi u životu – kazala je Jelena Hrgović, splitska dogradonačelnica te je napomenula kako bi Dina trebala biti nadahnuće svim mladima koji su se odlučili slijediti svoje snove.

Plivačica napominje kako će nakon osvajanja La Manchea razmišljati o novim ciljevima i priređivati roditeljima, koji je prate u stopu, nove noćne more, jer nakon ova tri velika pothvata, svaki idući će biti još veći.

Skromna Dina

– Većinu troškova pokrivam sama od svoje ušteđevine, naravno, puno toga ne bi mogla postići bez svoje obitelji, Klub daljinskog plivanja Split pomaže koliko može, ali to je mali sport tako da sam svjesna da ne može puno dati. Hvala i Gradu Solinu koji su mi dosta pomogli, a ovo ostalo su sitne donacije. Prvenstveno ovo radim jer želim i mogu – kaže skromna plivačica.

Novinari su upitali i Jelenu Hrgović o mogućnostima Grada Splita, kako bi ovoj mladoj sportašici mogli financijski pomoći u ostvarivanju svjetskih sportskih pothvata.

– Moj prvi razlog današnjeg susreta bilo je pružanje moralne podrške, ali i traženje načina kako pomoći ovim mladim ljudima i u financijskom smislu – kazala je dogradonačelnica.

Izvor: Gabrijela Radanović/Slobodna Dalmacija; Foto: Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Odgovori

Skip to content