Dario Šarić uoči EP-a u košarci: Za Hrvatsku se mora igrati, tako su me odgojili!

Mladi hrvatski košarkaški reprezentativac, Dario Šarić, u sjajnoj je formi, što je pokazao i na turniru triju jakih reprezentacija u francuskom Orleansu. Hrvatska je najprije porazila Francusku, a zatim i Litvu. Briljirao je Šarić, odličan je bio i Bojan Bogdanović. Inače nositelji igre hrvatske reprezentacije.

Izbornik Aleksandar Petrović uoči Europskog prvenstva itekako ima razloga za zadovoljstvo. Povratnik u reprezentaciju, 35-godišnji ”veteran” Marko Popović, sjajno je reagirao te s Šarićem i Bogdanovićem tvori ”ubojiti” trio hrvatske reprezentacije, gladne medalja s velikih natjecanja. Naime, Hrvatska već 22 godine nije bila na košarkaškom postolju, prošle godine u Riju, na Olimpijskim igrama, košarkaški Vatreni pokazali su da mogu i protiv najjačih. S pravom se Hrvati nadaju povratku u sam vrh svjetske košarke.

Nažalost, uoči EuroBasketa Hrvatska je opterećena otkazima, neki su igrači odbili poziv izbornika uz opravdanje da se moraju posvetiti vlastitoj karijeri. Jedan od njih nije Dario Šarić, naprotiv, Dario nerijetko kritizira one koji se odriču hrvatskog dresa. U razgovoru za Večernji list Dario je ponovno naglasio važnost igranja u nacionalnom dresu.

“Nisu oni to nikad rekli izravno, nego su mi to pokušali reći okolnim putem, pitali su me trebaju li zvati naš Savez, želim li doći kasnije na pripreme, no ja sam odmah dao do znanja da je situacija takva da se za reprezentaciju mora igrati…”, rekao je Šarić, osvrnuvši se na pritiske iz kluba, s kojima se svi igrači suočavaju, a posebno oni koji igraju u NBA, glede nastupanja za reprezentaciju. Klubovi skupo plaćaju igrače i pokušavaju ih kroz pritisak ”nagovoriti’ da bi ipak bilo bolje za njih ostati u klubu nego s reprezentacijom igrati turnire i natjecanja.

Drugim riječima, Dario je uvijek pritiske, koliko god oni bili ”neizravni”, uspješno znao apsolvirati. Potrebna je volja kako bi se to učinilo , kako bi se suprotstavilo bogatim i moćnim vlasnicima klubova. Velikih klubova kao što je to njegova Philadelphija. Činjenica da je iza njega briljantna sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu puno mu je pomogla. Šarić je u NBA ligi već stekao određeni ugled i nije više tek nepoznati stranac koji se mora dokazati,

Kako Šarić reagira na pitanje zašto ne odbija reprezentaciju, za razliku od nekih drugih, da ih sada sve ne imenujemo?

“Ne znam, to je valjda pitanje kako se tko osjeća. Je li netko odveć umoran ili ne osjeća pripadnost ovoj vrsti ili pak ne želi. Netko padne pod pritiskom NBA klubova, netko ne. Bez obzira na to kako te odgajali roditelji, a mene su moji odgajali da moram igrati za reprezentaciju, sve se to na koncu ipak svede na samog pojedinca…”

Dakle, Šarić je rekao jednu istinu, sve ovisi o želji, ako igrač istinski želi igrati za reprezentaciju ni NBA liga ga u tome ne može spriječiti. Uostalom za SAD na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima igraju i NBA zvijezde, neki od najboljih igrača na svijetu. Zašto onda Hrvati ne bi igrali za svoju Hrvatsku?

Dario Šarić nije ”materijalist”, niti mu je novac najvažniji u životu?

“Nikad nisam gledao košarku kroz prizmu novca. Zapravo, ja sam često išao suprotno od novca. Meni je uvijek bila primarna stvar da se ja i moja obitelj dobro osjećamo s mojom odlukom, makar neka druga ponuda bila financijski bolja. Recimo, ja sam mogao ostati još jednu godinu u Europi i onda sam pregovarati svoj ugovor, kao što je to činio srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović, no ja sam nakon dvije godine u Efesu osjetio da je baš tada vrijeme za novu stubu u karijeri, za nove životne borbe…”

Izvor: narod.hr/Večernji list

Odgovori

Skip to content