Hrvatska uputila prosvjednu notu Austriji zbog skidanja grba u Bleiburgu

05/05/2022

By

Ivan A

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je danas prosvjednu notu Republici Austriji zbog uklanjanja povijesnog hrvatskog grba sa spomen kamena Počasnog bleiburškog voda.

Grb se nalazi na privatnom posjedu austrijske udruge Počasni bleiburški vod, a razlozi i obrazloženje njegovog uklanjanja od strane Općinske uprave Völkermarkta neprihvatljivi su za Republiku Hrvatsku kako s povijesnog tako i s društvenog i političkog gledišta, priopćili su sa Zrinjevca..

Vezano uz pitanje komemoracije u Bleiburgu, ona neupitno mora biti posvećena isključivo sjećanju na poginule u okviru mise zadušnice kada se odaje počast tisućama civilnih žrtava. Počasni bleiburški vod uklonio je sporni natpis kako bi se izbjeglo nepoželjno povezivanje natpisa i grba na spomeniku.

U noti je istaknuto kako je sam grb stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim povijesnim građevinama i u raznim povijesnim spisima, stoga nema i ne može imati protuustavne konotacije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ukazalo je, također, kako je proglašenje povijesnog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske kao i ugledu Hrvata koji žive i rade u Austriji te stvorilo dojam da Hrvatska danas koristi protuustavne simbole. Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje, ističu iz MVEP-a.

https://kamenjar.com/hrvatska-uputila-prosvjednu-notu-austriji-zbog-skidanja-grba-u-bleiburgu/

 

Skip to content