Mesić izgubio na Europskom sudu, ovršen je za 129. 553 kune

5 SVIBNJA, 2022MAXPORTAL

Bivši predsjednik Stjepan Mesić nije uspio uvjeriti Europski sud za ljudska prava da mu je presudom, na temelju koje je zbog povrede časti i ugleda morao platiti odštetu od 50.000 kuna (oko 6660 eura) francuskom odvjetniku Ivanu Jurašinoviću, povrijeđeno pravo na slobodu govora.

Mesić je kao predsjednik države novinarima davne 2006. godine na njihov upit za Jurašinovića rekao:

“Preporučio bih mu kad dođe u Zagreb da posjeti Vrapče jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć, to je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti”.

Mesićeva reakcija objavljena je i na službenoj stranici predsjednika Republike te u nizu medija. Jurašinović je u tužbi preko odvjetnika Zvonimira Hodaka istaknuo da je Mesić iskoristio svoj položaj i medijsku pozornost kako bi na najgrublji način povrijedio njegovu čast i ugled te njegov profesionalni i moralni kredibilitet diskreditirajući ga kao duševno poremećenu osobu.

S obzirom na to da je u svojoj odvjetničkoj praksi u Francuskoj zastupao Hrvate, sporne objave znatno su mu otežavale rad i ostvarivanje socijalnih i profesionalnih kontakata.

Zagrebački Općinski građanski sud prvo je Jurašinoviću dosudio traženih 70.000 kuna, ali je Županijski sud u Zagrebu ukinuo presudu. I na drugom je suđenju u prosincu 2011. jednako presuđeno. Tu je presudu u listopadu 2016. Županijski sud u Zagrebu potvrdio, s tim da je iznos naknade smanjen na 50.000 kuna, a troškova na 6000 kuna.

U ovršnom postupku Fina je u srpnju 2018. s Mesićeva bankovnog računa u korist Jurašinovićeva skinula ukupno 129.553 kune, jer su naplaćene i zatezne kamate.

Bivši hrvatski predsjednik na to se žalio ESLJP-u rekavši da se koristio figurativnim govorom kako bi naglasio ironiju besmislenih optužbi koje mu je Jurašinović prethodno stavio na teret. Hrvatskom presudom, smatrao je, prekršeno mu je pravo na slobodu izražavanja.

ESLJP je, međutim, presudio da je Mesić pokušao “diskreditirati” odvjetnika Jurašinovića “uvredljivim izjavama” na “drzak i preziran način” i ocijenio da je time “prešao granice prihvatljive kritike”.

“Ismijavao i ponižavao odvjetnika” 

Za europske suce, “navodna umiješanost nekog šefa države u pokušaj atentata ili moguća povezanost s organiziranim kriminalom bez sumnje je pitanje od interesa javnosti”.

“Gospodin Mesić je, naravno, imao pravo odgovoriti na takve optužbe i braniti se, što je i učinio odbacujući svaku vezu sa osobom povezanom s organiziranim kriminalom, ali otišao je puno dalje i pokušao diskreditirati odvjetnika Jurašinovića na uvredljiv, drzak i preziran način”, složilo se sedam sudaca ESLJP-a.

“Također, napadi visokih dužnosnika države na ugled odvjetnika čineći od njih predmet ismijavanja i poruge kako bi ih se izoliralo i kako bi se uništila njihova vjerodostojnost su često jednako učinkoviti kao prijetnje usmjerene na sprečavanje obavljanja njihovih profesionalnih dužnosti”, dodaje sud u obrazloženju presude.

“Stoga je odluka o isplati odštete bila primjerena”, tvrde suci.

Hrvatska Mesiću mora isplatiti 2000 eura

Sud također ističe je Mesić u to doba bio predsjednik države te su njegove opaske o Jurašinoviću prenijeli brojni mediji.

“Stoga, bez obzira da li se njegova izjava trebala tumačiti doslovno, kao što je to učinio domaći sud, ili metaforički, kao što je tvrdio Mesić, Sud prihvaća da je to moglo ne samo uništiti Jurašinovićev ugled već i nanijeti štetu njegovom društvenom i privatnom životu”, priopćio je sud.

Sud je Mesiću dao za pravo kada tvrdi da mu je bilo povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, čime je prekršen članak 6.1 Europske povelje o ljudskim pravima, te će mu država morati platiti odštetu u iznosu od 2000 eura.

Sudsko vijeće je činilo sedam sudaca na čelu s predsjednikom Péterom Paczolayem iz Mađarske. Među njima je i hrvatska sutkinja Ksenija Turković.

Skip to content