Nikola Banić i M. Koić: Karta jasenovačkog zemljišta u posjedu SPC-a

Objavio

Nikola Banić i M. Koić

  1. svibnja 2022. u 19:31

Srpski padobranac Neven Čulibrk alias Jovan je u ožujku 2022. godine u Izraelu postao „jevrejski“ „vitez od Ladina“. Tako se nastavila suradnja „Jevreja“ sa Srbima, odnosno kako ih je nazvao jedan iz plejade ekstremnih srpskih političara i usputni pisac Drašković „trinaesto izgubljeno i najnesretnije izraelsko pleme“. Sreća za ostalih dvanaest plemena da je njihovo izgubljeno trinaesto pleme „dejstvovalo“ uglavnom na području tzv. „uže Srbije“ jer da su imali priliku razmahati se na većem području, teško da bi bilo živog „Jevrejina“ koji bi srpskom padobrancu Nevenu Č. mogao uručiti „titulu viteza“. Naime, sudeći prema praksi iz „bratske Srbije“ većina dostupnih Židova bi otputovala dušegupka-ekspresom na drugi svijet kao i 94% Židova u Srbiji tijekom Drugog svjetskog rata.Drugog svjetskog rata, obilježen je

Ima li koji padobranac u Srbiji koji čuva uspomene na židovske žrtve iz Srbije?

Kako se navodi u obrazloženju, ovo priznanje je dodijeljeno „za očuvanje uspomene na srpske, židovske i romske žrtve ustaškog logora Jasenovac te očuvanju židovske kulture“. Mogli bismo dodati da im je spomenuto očuvanje židovske kulture uspjelo bez očuvanja Židova u Srbiji što je svakako jedinstven pothvat u povijesti. Znači prema srpskom pamfletu koji se objavljuje u Hrvatskoj padobranac Neven najbolje čuva uspomene na žrtve NDH.

Ima li koji padobranac u Srbiji koji čuva uspomene na židovske žrtve iz Srbije? Nema! Vezano za Jasenovac obrazloženje još navodi i da je gore spomenuti parobranac inicirao „da SPC otkupi logorske zgrade koje nisu obuhvaćene spomen-područjem Jasenovac, kao što je logorska apoteka u kojoj su bili zarobljeni židovski zatočenici i barake gdje su bili zatvoreni židovski doktori.“ Neke zaključke moguće je donijeti uvidom u javno dostupne podatke na mrežnoj usluzi katastar.hr gdje se pregledom čestica u Jasenovcu može vidjeti kome pripadaju pa je na temelju tih podataka moguće izdraditi i kartu čestica koje su u posjedu crkve iz Srbije (SPC).

Jad i vašar

Kao što se može vidjeti na priloženoj karti, ne radi se samo o česticama sa zgradama, već i o površini odmah do jasenovačkog spomenika, a neke od 35 nekretnina u posjedu SPC kupljene su relativno nedavno. Dva područja su posebno zanimljiva. Prvo je gore spomenuta parcela koja se nalazi u neposrednoj blizini spomenika u Jasenovcu koji je projektirao srbijanski arhitekt Bogdanović. [4] Drugo područje se nalazi u samom mjestu Jasenovac nedaleko od mosta preko Save. Crkva iz Srbije na tom strateškom mjestu posjeduje 29 parcela. Je li to zametak nekog zamišljenog „srpskog Jasenovca“? U „srpskom svijetu“ sve je moguće. Jad i vašar.

Koić i Nikola Banić

O autorima

* Dr. sc. Nikola Banić i dr. sc. Mladen Koić dvojica su široj hrvatskoj javnosti manje poznatih istraživača, inženjera računalstva, koji već dulje vrijeme upozoravaju na manjkavost, apsurdnost i manipulacije jasenovačkim popisom. Na Narod.hr redovito od 2015. objavljujemo analize Nikole Banića i M. Koića o nelogičnostima na mrežnom jasenovačkom popisu. Koristeći računalne programe usporedili su i službeni popis stradalih Memorijalnog centra JUSP Jasenovac s takvim popisima drugih logora te su otkrili da se osobe koje se vode kao stradali u Jasenovcu nalaze na popisu stradalih u logorima Auschwitz, Buchenwald i Dachau.

https://narod.hr/hrvatska/nikola-banic-i-m-koic-karta-jasenovackog-zemljista-u-posjedu-spc-a

 

Skip to content