SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Dubrovnik

Dubrovnik (lat. Ragusium) je grad na krajnjem jugu Hrvatske koji je poznat širom svijeta. Stari grad Dubrovnik je grad bogate povijesti, niza spomenika, lijepih palača, crkava, muzeja i drugog kulturnog naslijeđa.  Treba vidjeti barem neke od spomenika, palača, crkava, muzeja…:

Spomenici i znamenitosti: Gradske zidine i utvrđenja, Tvrđava Lovrijenac, Kula Minčeta, Kula Bokar, Tvrđava Sv. Ivan,  Tvrđava Revelin, Utvrda Imperial,  Gradska vrata od Pila, Gradska vrata od Ploča.

 

Palače: Knežev dvor, Palača Divona tj. Sponza, Palača Skočibuha, Palača Stay i druge.

Ljetnikovci: Ljetnikovac Petra Sorkočevića na Lapadu, Ljetnikovac Bona-Caboga na Batahovini,  Ljetnikovac Vice Skočibuhe na Boninovu, Ljetnikovac Stay na Batahovini i drugi.

 

Velika i mala Onofrijeva česma, Stradun (službeno ime Placa), Orlandov stup i mnoge druge građevine.

Crkve i samostani: Crkva sv. Vlaha, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Franjevački samostan i crkva Male braće,  Dominikanski samostan i crkva sv. Dominika te niz drugih crkava.

Stari grad Dubrovnik nalazi se od 1979. godine na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Dubrovnik je bio jedno od središta razvitka hrvatskog jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci.

 

Skip to content