Domovinski rat: Srbi napali policijske postaje u Glini 26. lipnja 1991.

Slika 1. Spomenik braniteljima u Glini

Dana 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor na temelju rezultata referenduma donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Glinski čelnici Srpske demokratske stranku (SDS) su na tajnoj sjednici ratnog vijeća (nekoliko sati nakon odluke u Saboru) donijeli odluku o mobilizaciji dobrovoljačkih odreda. U ranim jutarnjim satima 26. lipnja 1991. pobunjeni Srbi  napali su policijsku postaju u Glini. Nakon 4 sata borbe teroristi su zauzeli policijsku postaju  jer su neki policajci napustili svoje položaje. Policajci u postaji su se predali prije nego je stigla pomoć iz Zagreba i Siska. Specijalne policijske snage su se probile do policijske postaje koja je bila opljačkana i devastirana. Budući da se teroristi nisu mogli suprostaviti hrvatskoj policiji, umiješala se JNA s tenkovima i oklopnim transporterima i zaštitila teroriste. Između terorista i hrvatskih specijalaca postavila se JNA s ciljem zaštite terorista. U obrani Policijske postaje poginuo je pričuvni pripadnik MUP-a Tomislav Rom, a ranjeno je više policajaca i civila.

Napadom na Policijsku postaju u Glini počeo je rat na Banovini. Nakon oružanoga sukoba u Glini započeli su napadi na područja općina Dvor na Uni, Hrvatska Kostajnica, Vrginmost i Petrinja. U Glini je JNA blokirala hrvatsku policiju i omogućila teroristima da zauzmu Glinu. Tijekom srpnja teroristi su napadali hrvatsku policiju na više mjesta. Krajem srpnja, 26. srpnja 1991., uz pomoć JNA uslijedio je drugi napad na policijsku postaju pa se hrvatska policija i garda morala povući iz Gline. Glinu su okupirali pobunjeni Srbi uz pomoć JNA. Zarobljeno je 16 hrvatskih policajaca odvedeno u zatvor u Knin i nakon 50 dana zarobljeništva, mučenja i zlostavljanja u razmjeni oslobođeno, 14. kolovoza 1991. godine.

Napad 26. srpnja 1991. bio je sastavni dio akcije „Žaoka“ kojom je planirano etničko čišćenje Banovine od Hrvata. Tom prilikom su počinjeni zločini nad hrvatskim civilima i policajcima. Budući da teroristi nisu sami mogli protiv hrvatske policije i garde, umiješale se JNA i pomogla im da okupiraju cijeli grad Glinu, sela u Pounju, Strugu i Zamlače. U Strugi su teroristi izmasakrirali 5 zarobljenih hrvatskih policajaca koji su bili ranjeni. 

Dr. Marko Jukić

Skip to content