SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Poluotok Pelješac

Poluotok Pelješac  se nalazi u južnoj Hrvatskoj, u Dalmaciji. Pruža se skoro usporedno sa smjerom pružanja obale, od svog spoja s kopnom u Malom Stonu pa do krajnjeg rta Lovište dug je 77 km. S kopnom je spojen Stonskom prevlakom koja je na najužem dijelu široka 1450 m. Od svih brda najviši je Sveti Ilija (961m) kojeg još nazivaju i Zmijsko brdo.

Pelješac je bogat šumama crnog bora i mediteranskim raslinjem, veliki dio površina je pod maslinicima i vinogradima koji daju djevičansko maslinovo ulje i visokokvalitetna crna vina. Veliki dio obale poluotoka Pelješca skoro je jedno povezano naselje mjestimično isprekidana plažama i uvalama, obraslim bogatom mediteranskom i suptropskom vegetacijom. Sve ovo spojeno s morem i suncem daje poluotoku Pelješcu obilježje pravog mediteranskog raja.

Poznat je po proizvodnjih najboljih hrvatskih crnih vina od kojih je najpoznatiji dingač i postup.

Pelješac je podijeljen na četiri općine: Ston, Janjina, Trpanj i Orebić.

  

Orebić je poznato pomorsko povijesno mjesto i turističko središte Pelješca, smješten uz pelješki kanal u pondnožju najvećeg vrha Pelješca Sv. Ilije (961m).

Franjevački samostan iz 15 st. sa izuzetnim pogledom na korčulanski arhipelag, Crkva Gospe od Anđela, Pomorski muzej i stare kapetanske kuće svjedoče o bogatoj kulturi i povijesti Orebića.

Dva slikovita gradića – Ston i Mali Ston – sjede na prevlaci između kopna i masiva poluotoka Pelješca. Uz Dubrovnik, to su bila najvažnija i najuređenija mjesta Dubrovačke Republike. Moćne srednjovjekovne zidine štitile su solane i bogate posjede Republike na poluotoku Pelješcu. Utvrđeni su i povezani 5 km dugim zidinama, koje su ujedno i najduže zidine u Europi, a druge su u svijetu poslije Kineskog zida.

Između poluotoka Pelješca i kopna usjekao se Malostonski zaljev, rezervat prirode pod morem, uzgajalište kamenica, mušula i kvalitetne ribe.

Skip to content