SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Opatija

Opatija se nalazi na istočnoj obali istarskoga poluotoka, i leži u podnožju planine Učka. Predivna priroda, parkovi, stare austro-ugarske ville, šetališta i plaže već 160 godina privlače turiste iz Europe i svijeta. Opatija je vodeće turističko mjesto u Republici Hrvatskoj za organizaciju kongresa, seminara i savjetovanja.

Priča o Opatiji sudbinski je vezana uz crkvicu Svetog Jakova, i crkveni posjed koji će kasnije postati – grad Opatija. Sv. Jakov je zaštitnik hodočasnika i putnika, pa onda apotekara, kožara, ratara, voćara i Opatije. Dan sv. Jakova – 25. srpnja, slavi se kao Dan Grada Opatije.

 

Stoljeće nastanka Opatije (XII st) uzima se okvirno, a pretpostavlja se da je crkva podignuta na mjestu nekadašnjeg svetišta nekom drugom božanstvu. Crkva i samostan Sv. Jakova prvi se put spominju u “Liber civilium”, gdje riječki notar Anton Reno de Mutina 1449. god. bilježi “opata Jakova i njegovog prethodnika Radmana u samostanu Sv. Jakova – Abbazia st. Jacobi al Palo / di Preluca.” U buli pape Nikole V. iz 1453. godine spominje se “Abbati sancti Jacobi ad Palum – Opatija Svetog Jakova kod stupa” što se tumači kao a) palum=stup za vezivanje plovila, b) naziv u spomen na Al Palo u Španjolskoj gdje je bila prvobitna podignuta crkva. Dva kamena natpisa na pročelju svjedoče o radovima na građevini: prvi, na nadvratniku portala iz 1506. za vrijeme opata Simona (“1506. DIE 21. IULI SYMO ABBAS FIERI FECIT”), a drugi, na ploči iznad nadvratnika iz 1793. god. Posljednje veće proširenje je iz 1937. godine. Tijekom povijesti sklop samostana i crkve nalazio se pod benediktincima, augustincima, jezuitima, olivancima, pavlinima i na koncu iznova “Ad Maiorem Dei Gloriam” (od 1960.) pod jezutima. Villa Angiolina koja je obilježila početak turizma Opatije sagrađena je 1844. Bila je vlasništvo riječkog veletrgovca Iginija Scarpe, smještena usred botaničkog vrta. Vila je kvalitetno djelo nepoznatog arhitekta, danas rekonstruirana na temelju tlocrta iz 1886. te upućuje na klasičnu prostornu dispoziciju, projektiranje — oblikovanje po načelu zlatnog reza i uporabe modula.

Prava turistička povijest Opatije započinje 1882. godine, kada Cesarsko-kraljevsko privatno Društvo Južnih željeznica iz Beča na čelu s Juliusom Schülerom kupuje u Opatiji prvo zemljište s Villom Angiolinom. Godine 1884. izgrađen je Hotel “Quarnero” u Opatiji (današnji “Kvarner”).

Godine 1885. otvoren je Hotel Kronprinzessin Stephanie nazvan po prijestolonasljednici Štefaniji, supruzi Rudolfa Habsburškog koja se s mužem i pojavila na otvorenju.

Godine 1889. Austrijska vlada službeno je proglasila Opatiju prvim morskim klimatskim lječilištem na Jadranu i dovršen je sjeverni dio obalnog šetališta (lungomare) od Voloskog do Opatije, dugačak osam kilometara.

Umjesto izgorjelih Ljekovitih kupki, uz hotel “Quarnero” podignuta je impresivna Kristalna dvorana ( ukupno 800 m2 ). 1958. godine održan je prvi „Opatijski festival” zabavne glazbe u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

Skip to content