Barca u gostima ‘skida gaće’, Ibra ‘veliki igrač za male utakmice’!?

Konačno! Hladni i snježni siječanj je iza nas, veljača nam pak već donosi prve naznake proljeća, ali i nokaut fazu Lige prvaka. Najbolji od najboljih započinju svoj put, s nadom da će kraj istoga biti 24. svibnja u Lisabonu, na stadionu Luz. Večeras i sutra čekaju nas po dvije utakmice, idućeg utorka i srijede još četiri. Iako je tek osmina finala, većina parova nosi neizvjesnost, a i oni koji se čine izvjesnima mogli bi završiti iznenađenjima. Ne bi bilo prvi puta, pričamo o Ligi prvaka…

Manchester City – Barcelona

Teško je reći ‘finale prije finala’, ali da su ove dvije momčadi ‘materijal’ za svibanjski sraz odluke u Lisabonu, definitivno jesu. I City i Barca u domaćim ligama vode mrtve utrke za naslov prvaka, a netko od njih od Lige prvaka ipak će se morati oprostiti već u veljači. Građani su nedavno vezali dvije utakmice bez zabijenog pogotka, ali prije tri dana izbacili su Chelsea iz FA Cupa pobjedom 2:0. Osvetio se Pellegrini tako Mourinhu za poraz u prvenstvu, a trijumf nad rivalom dobro je došao momčadi da podigne samopouzdanje prije Barce.

Upitno je pak koliko je City fizički iscrpljen nakon još jedne bitke s Chelseajem… Po tom pitanju bolje stoji Barcelone, koja se protiv Rayo Vallecana prošlog vikenda nije niti oznojila, a set je riješila ‘metlom’ – 6:0.Leo Messi očigledno nije izgubio strast, jer zabio je briljantan pogodak, baš kao i povratnik Neymar.

Pellegrinija itekako muče izostanci, po jedan u svakoj liniji. Nema stoperaNastasića, veznjaka Fernandinha i golgetera Aguera. Partner Kompanyju najvjerojatnije će biti Lescott, jer vrijeme Demichelisa za nogometom na najvišoj razini je prošlo. Inteligentni, vješti i dinamični Fernandinho pokazao se kao pun pogodak Cityja, iako su mnogi sumnjali u mogućnosti 28-godišnjeg Brazilca dovedenog iz Šahtara.

Fernandinho se savršeno ‘upario’ s Yaya Toureom, koji će u bitku s bivšim suigračima morati uz Javija Garciju. Dijete madridskog Reala možda će imati dodatan motiv kontra Katalonaca, no tek se nedavno oporavio, a i u svakom slučaju je kvalitativno daleko iza Fernandinha.

Teško da će Man City startati s dva napadača, a za očekivati je da prednost pred Džekom ipak dobije Negredo. I on se pokazao kao dobra kupovina engleskog kluba, nastavivši zabijati kao i u Španjolskoj. Međutim, u karijeri je Barci zabio svega dva gola u 12 nastupa, za razliku od Aguerovih šest.

Tri pobjede Barce u čak 15 gostovanja

U taboru Barcelone iznimno respektiraju City, a najveće probleme stvaraju im Neymar i tradicija. Brazilski napadač još se ne čini 100 posto spremnim i mogao bi nedostajati Barci, koja je od 2008. godine u 15 gostujućih utakmica nokaut faze Lige prvaka upisala svega tri pobjede. I to protiv klubova ipak drugog europskog razreda – Šahtara, Stuttgarta i Bayer Leverkusena.

Savršeno su Katalonci svjesni i kako City o njima zna baš sve. Na Etihadu stanuju četiri Španjolca, te još četiri igrača koja su igrala Primeru. Manuel Pellegrini u Španjolskoj je vodio Villarreal, Real Madrid i Malagu, a najveće tajne Barcelone mogao bi mu odati Txhiki Begiristain. Taj 49-godišnji Bask nekada je igrao za Barcu, da bi od 2003. do 2010. obnašao funkciju sportskog direktora. Od listopada 2012. godine istu ulogu ima u Manchester Cityju.

 

Bayer Leverkusen – PSG

Tradicija nikako nije niti na strani najveće zvijezde PSG-a, Zlatana Ibrahimovića. Švedski napadač u karijeri je zabio 40 golova u Ligi prvaka, ali vjerovali ili ne, samo pet u 27 utakmica nokaut faze na kojima je nastupio! Čim se Liga prvaka nastavi nakon božićnih blagdana i zimskih praznika, Ibra postaje suh i nemoćan. Tri gola u dresu Barce (Stuttgart i dva Arsenalu), te po jedan za Milan (Arsenal) i PSG (Barca), premalo je za nogometaša takvog profila.

Je li Zlatan veliki igrač za male utakmice u Ligi prvaka, s pravom se pitaju kritičari. Vidjet ćemo  u Leverkusenu, gdje će biti pod dodatnim povećalom, budući da Parižani stižu bez Cavanija. Sastav Laurenta Blancasvejedno je debeli favorit, jer dojma smo da je Bayer već napravio rezultat iznad svih očekivanja.

Apotekari lagano posustaju u posljednje vrijeme, a PSG dočekuju nakon dva domaća poraza. Najprije su ispali iz četvrtfinala Kupa od drugoligaša Kaiserslauterna, a onda izgubili derbi od Schalkea. Trener Hyypiä neće imati bitnog veznjaka Cana, moguće niti Reinartza, a definitivno su van stroja i napadači Derdiyok i Kruse.

Napeti kao puške su zato sjajni Sidney Sam i visoki Kiessling, o kojima ovise sva (ofenzivna) očekivanja Nijemaca. Premda bivši stoperi, i Hyypiä i Blanc vole igrati napadački. Mnogi očekuju da gosti pola prolaza riješe već na BayAreni, no Ibri osim tradicije u prilog ne ide ni činjenica da će ga čuvati Emir Spahić. U pravom izdanju, Bosanac rođen u Dubrovniku znao je u džep pospremati mnoge vrhunske špice…

Odgovori

Skip to content