Milardović: Milanović je izdao socijaldemokraciju, agent je financijske oligarhije

NESPREMNI ‘Ne brane interese građana već isključivo interese krupnog kapitala.’ Politolog Anđelko Milardović stručnjak je za političke stranke, komparativnu politiku i politologiju u cjelini. U prošlosti je surađivao s pokojnim Ivicom Račanom i Toninom Piculom, a 1999. godine im je i uručio svoju knjigu “Političke stranke”, u kojoj se bavi sociologijom političkih stranaka, uz poseban dio o socijaldemokraciji.

Problem premijera Milanovića je u tome što se skriva iza nesposobnog Čačića i što je oko sebe okupio ljude koji nisu spremni za obavljanje posla. Dobiva se dojam kako on, ali i njegovi ministri i članovi Vlade, u oporbi nisu ništa radili pa su na vlast stigli potpuno nespremni

Premijer na dolasku prihvatio je knjigu, a je li ju pročitao, teško je reći. No kroz obnašanje dužnosti premijera Ivica Račan nije mnogo skretao sa socijaldemokratskog puta, iako je imao nekih gafova – kao i svi uostalom. Milardović ga ipak ne kritizira kao osobu koja se udaljila od stranačkih svjetonazora i, ako je baš potrebno kazati, imena koje stranka nosi.

Njegov nasljednik nažalost jest, barem prema viđenju utjecajnog politologa, autora čak dvadeset knjiga, 22 uredničke knjige, 19 poglavlja u knjizi, četiri znanstvena rada u raznim časopisima i mnogih drugih radova povezanih s politološkim temama. Kada takva osoba žestoko kritizira premijera i njegovo udaljavanje od svjetonazora tada te kritike treba uvažiti i dobro analizirati.

– Problem premijera Milanovića je u tome što se skriva iza nesposobnog Čačića i što je oko sebe okupio ljude poput Jovanovića, koji nisu spremni za obavljanje posla. Dobiva se dojam kako on, ali i njegovi ministri i članovi Vlade, u oporbi nisu ništa radili pa su na vlast stigli potpuno nespremni. Da bi se to promijenilo potrebno je napraviti radikalni zaokret, pokrenuti razvoj na svim područjima, a ne se zaduživati zbog socijale – kaže Milardović.

Milanović je izdao socijaldemokraciju i SDP više nije socijaldemokratska stranka. To odgovorno tvrdim i znam o čemu pričam. Molim ih da se vrate u socijaldemokraciju jer su upali neoliberalni mlin i okrenuli leđa svojim biračima.

Nije optimist, ne vidi u bližoj budućnosti takav zaokret, prvenstveno jer se premijer u potpunosti odvojio od socijaldemokracije i prihvatio neoliberalizam.

– Milanović je izdao socijaldemokraciju i SDP više nije socijaldemokratska stranka. To odgovorno tvrdim i znam o čemu pričam. Molim ih da se vrate u socijaldemokraciju jer su upali neoliberalni mlin i okrenuli leđa svojim biračima. Izdali su ih – kritizira politolog.

Okretanje leđa socijaldemokraciji se nije moglo dogoditi preko noći pa Milardović analizira trenutke kada je do toga došlo.

Milanović je izdao socijaldemokraciju i SDP više nije socijaldemokratska stranka. To odgovorno tvrdim i znam o čemu pričam. Molim ih da se vrate u socijaldemokraciju jer su upali neoliberalni mlin i okrenuli leđa svojim biračima. Izdali su ih

– Počelo je u razdoblju prije preuzimanja vlasti. Znali su da HDZ ne može ostati na vlasti i počeli su pripreme za preuzimanje ‘palice’. Zapravo su se jedino oko toga pripremili, kako nastaviti služiti financijskoj oligarhiji. Posebno se u ovih osam mjeseci moglo vidjeti koliko odstupaju od svjetonazora – tvrdi Milardović.

Kritike nisu stale na tome…

– Ne brane interese građana već isključivo interese krupnog kapitala. Postali su stranka koja se ne može oduprijeti financijskoj oligarhiji i zbog toga su postali samo agentura.

Prijevremene izbore ne vidi kao realnu opciju, ali uvjeren je da bi se stvari itekako mogle zakomplicirati u narednih nekoliko mjeseci.

– Ako nešto ne promjene u svom ponašanju, ako ne počnu brinuti za građane, moglo bi se svašta dogoditi jer u sljedećih nekoliko mjeseci bi nas mogla zadesiti još veća kriza, mogao bi u zemlju stići MMF i povjerenje birača bi se moglo rapidno smanjiti. Milanoviću bi bilo pametno da nešto napravi, ovaj smjer nije dobar i morao bi toga biti svjestan – zaključuje Milardović.

Autor: Vanja Deželić/politika+

Odgovori

Skip to content