Slavko Linić ponudio Milanoviću mandat na raspolaganje?

Nije dao ostavku, već prepustio premijeru da mu javno pokaže ili javno otkaže povjerenje.

Ministar financija Slavko Linić uz odluku o razrješenju svog pomoćnika Branka Šegona, ponudio je premijeru Zoranu Milanoviću i mandat na raspolaganje, javlja Novi list, navodeći da imaju potvrdu iz nekoliko izvora bliskih Vladi i SDP-u. Prema navodima iz Ministarstva financija, u Vladu je u petak u predloženom tekstu priopćenja o Šegonovom razrješenju otišla i rečenica o tome da Linić nudi mandat na raspolaganje te je uz to bio priložen i dokument takve »ponude«.

Jednako tako neslužbeno, premijer je već odbio Linićevu ponudu. Slavko Linić jedan je od ministara čija je funkcija pri formiranju bila najlogičnija, ali je svejedno bila neizvjesna do zadnjeg trenutka. Nije tajna da bi Milanović rado bio izbjegao jogunastog Linića, koji je ne dugo prije toga zagovarao razdvajanje funkcije predsjednika stranke i predsjednika Vlade. Rado bi ga izbjegao i sada, samo kad bi imao bilo kakvu alternativu za krvavi posao kojeg trenutno obavlja Linić.

Premijer Milanović odluku o smjeni Branka Šegona obznanio je u televizijskom intervjuu, dajući do znanja da od ministra financija očekuje provedbu te odluke. Objasnio je da Šegon mora otići jer se, za razliku predstojnika njegovog ureda u mini aferi sa sukobom interesa, nije udostojio objasniti o čemu se radi, a kamoli ponuditi ostavku.

Potpuno opravdano, takva njegova odluka, prije svega način na koji ju je predstavio javnosti, shvaćena je kao pljuska ministru financija koji je čvrsto stajao iza svojega pomoćnika, a zatim su uslijedile špekulacije o smjeni još nekih državnih službenika koje se smatra Linićevim ljudima, uključujući čistku u Fini.

Slavko Linić je očito shvatio da se i od njega očekuje isti potez kao i od Šegona, pa je svoju funkciju dao na raspolaganje, ne podnoseći ostavku, već prepuštajući Milanoviću da javno potvrdi ili javno otkaže povjerenje.
Autor: PolitikaPlus

Odgovori

Skip to content