Slavlje zbog generala u Dalmaciji se proteglo u noć, u Splitu gost iznenađenja Thompson bacio Rivu u delirij

FEŠTA ZA PAMĆENJE Slavlje povodom donošenja oslobađajuće presude haaškog tribunala u Dalmaciji je potrajalo tijekom cijeloga dana, a proteglo se i u noć. U Splitu su se tisuće ljudi okupile na Prokurativama i na Rivi, a veselo je bilo i u drugim gradovima i mjestima.

Na splitskoj rivi večeras je upriličen slavljenički koncert kojim nekoliko tisuća okupljenih građana slavi danas izrečenu oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Na koncert je došao i gradonačelnik Željko Kerum koji je novinarima kratko rekao da je “oslobađajuća presuda uslijedila zahvaljujući molitvama brojnih ljudi”.

Na inicijativu splitskih braniteljskih udruga i Hvidra-e, koncert je organizirao grad Split i županija Splitsko-dalmatinska, a među ostalim nastupili su Giuliano, grupa Viva, Dean Dvornik, klapa Cambi Kaštela, klapa Rišpet, Alen Nižetić, Thompson…

Prije početka koncerta na velikom video zidu na rivi prikazan je film o Domovinskom ratu sa kadrovima u kojima su dvojica generala.

U 22 sata je počeo vatromet, a koncert će trajati dugo u noć.

Iako je kiša prijetila da će prorijediti publiku, nebo se smilovalo, te je Riva do kulminacije koncerta, odnosno nastupa Marka Perkovića Thompsona kao gosta iznenađenja bila dupkom puna.

– Sretan sam kao i cijeli hrvatski narod, presudu sam čekao sa strepnjom. Možda bih trebao ići na ispovijed jer nisam vjerovao u ovakav ishod. A što je sa izdajnicima? S njima se valja obračunati! – rekao je Thompson splitskoj publici.

Thompson se svoj nastup započeo „bojnom Čavoglave“ što je okupljene, od kojih je onih mlađih bilo najviše, bacilo u masovni delirij.

U Splitu je također među ostalim događanjima, u kapelici splitskog Nadbiskupijskog sjemeništa održana misa zahvalnica, koja je bila i molitveno bdijenje za Domovinu i sve žrtve Domovinskog rata. Na misi zahvalnici koju je predvodio dr.don Mladen Parlov brojni su vjernici uputili molitve ohrabrenja i okrepljenja našim još uvijek zatvorenim braniteljima, oboljelim sudionicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, uz nadu da će izdržati teške dane, kao i zahvale poradi oslobođenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Misa je bila prepuna dirljivih trenutaka, ali ponajprije zajedništva ljudi, vezanih u čvrstu vjeru u Boga, prezadovoljnih ishodom dugog suđenja hrvatskim ratnicima.

– Stvorilo se silno jedinstvo hrvatskog naroda i držim kako je to istinski plod vjere. Izmolili smo se za ovo, za našu slobodnu Domovinu, pokazala se sva snaga vjere, Božji plan i milost. Bit će još teških dana, no budemo li svi zajedno kao danas, nek se i  svi đavli pakleni dignu, ne mogu nam ništa – rekao je Parlov pozivajući brojne vjernike na procesiju s upaljenim svijećama niz Zrinsko Frankopansku ulicu, Matoševu, Fra Boninu s povratkom do sjemeništa, praćenu pjesmama, molitvom i meditacijom.   

PSD, L.L., (H), TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ/Sl.Dalmacija

 

Odgovori

Skip to content