Slavko Kulić: Rohatinski je uzurpirao i privatizirao monetarnu vlast

Zoran Milanović kao premijer nema pravo smjenjivati ni postavljati guvernera, to može samo Sabor!

Odlazak Željka Rohatinskog s mjesta guvernera HNB-a i potvrdu predsjednika Vlade da će njegov nasljednik biti Boris Vujčić, u kratkom razgovoru za PolitikuPlus komentirao je ekonomski analitičar Slavko Kulić.

Kako ocjenjujete dvanaestogodišnji rad Željka Rohatinskog?

Ono što je učinio u poslijednjih dvanaest godina, je učinio sve ono što nije smio, a to znači: odvojio, uzurpirao i privatizirao monetarnu vlast od izvršne, zakonodavne i sudbene sastavnice vlasti, koje bez monetarne ne mogu ništa napravili.
Živimo u civilizaciji u kojoj je sve za novac, a ako je on privatizaciom monetarne vlasti odvojio novac od gospodarstva i društva, onda je ostavio društvo i gospodarstvo u ružnoj stvarnosti, ružnim okolnostima koje su nas dovele do toga da ta stvarnost pomalo nestaje…

Milanovićev potez smatrate pozitivnim ili negativnim potezom za hrvatsku monetarnu politiku?

Presjednik Milanović mora znati da je monetarna vlast jednako pravna i jednako odgovorna kao i izvršna vlast.
Predsjednik Milanović nema pravo ni postavljat ni razrješavat guvernera, što znači da presjednik Milanović ne zna što je njegova zadaća u sociologiji države, a posebno ga ne može smjenjivat putem telefona, što je ružno i govori više o Milanoviću nego o Rohatinskom.

Kakvu politiku možemo očekivati od nasljednika Željka Rohatinskog, Borisa Vujčića?

Boris Vujčić je kolega vrlo rezonantan, lucidan, međutim postavlja se pitanje, da li je sposoban napravit da našu stvarnost izvede iz ove bob staze na koju nas je uveo Rohatinski. Nisam siguran da to tako jednostavno može, posebno, ne na način Rohatinskog.
Ako kolega Vujčić shvati da monetarna vlast u jedinstvu vlasti, pita za njegovu odgovornost prema zakonodavoj vlasti, jer će ga Sabor postavit i može razješit; ako s njom bude komunicirao, onda on može još uvijek jako puno učiniti za Hrvatsku i za hrvatsko gospodarstvo.

Autor: Vanja Vučković/politikaplus

Odgovori

Skip to content