Što se to ne čuje u silnoj buci oko napada na Iran?

Izraelski ‘napad na Obamu’
Netanyahu je svjestan Obamine ranjivosti, republikanski predsjednički kandidati jedva čekaju iskoristiti potencijalne razlike u porukama koje će državnici javnosti uputiti nakon sastanka koji bi lako mogao postati definirajući trenutak u karijerama američkog i izraelskog vođe. 

U tijeku je zanimljiva predigra u kojoj pomoćnici američkog predsjednika Obame i izraelskog premijera Netanyahua pokušavaju umanjiti oštre razlike u stajalištima i smanjiti napetost uoči sastanka koji se lako može okarakterizirati kao jedan od najvažnijih u skorijoj povijesti.

Deficit u povjerenju između vođa što se kristalizirao u posljednjim mjesecima dodatno je pojačan predsjedničkom kampanjom u SAD-u, gdje republikanski izazivači vrebaju priliku da Obami prišiju rigidni odnos prema Izraelu i kolebljiv pristup ‘iranskoj prijetnji’.
>>> Iran je spreman za preventivni napad na Izrael

Diplomatske uvertire otkrivaju da će Netanyahu u ponedjeljak od Washingtona zatražiti jasno definirane ‘crvene linije’ koje Iran ne smije prijeći u svom nuklearnom programu.

– Ako ne želite da ih odmah napadnem, ja želim garancije – rekao je za Reuters izraelski dužnosnik citirajući riječi koje je Netanyahu prošlog mjeseca uputio američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost.

– Ako vi govorite, mi ćemo se pobrinuti za vas, onda to ne govorite dovoljno jasno.

Washington je zaprimio i čitav niz pritužbi zbog svog javnog propitkivanja mudrosti i vremenskog okvira potencijalnog jednostranog vojnog udara na Iran čime je, prema službenom stavu Izraela, potkopao uvjerljivost zastrašivanja i efikasnost prijetnje.

Bijela kuća pak signalizira da neće popustiti pritisku i javno deklarirati promjenu vanjske politike prema Iranu. Predsjednik Obama će umjesto definiranja granica, Netanyahua pokušati uvjeriti da su međunarodne sankcije učinkovite, da im treba dati vremena i da uparene s diplomacijom predstavljaju zdravu alternativu vojnoj opciji.

>>>   Izrael lažirao napade na svoje ambasade u Indiji i Gruziji?

‘Samozavaravanje’

Poučena iskustvom, američka administracija otvoreno sumnja da će Izrael ići tako daleko da Washington konzultira prije bilo kakvog napada na Iran. Čak ako Obama izraelskog premijera uspije uvjeriti da SAD posjeduje vojnu tehnologiju koja iranski nuklearni program može zaustaviti dalje u budućnosti ma kako duboko ovaj bio ukopan, Izraelci su jasno dali do znanja da se ne mogu osloniti isključivo na ‘potencijal’.

– Svatko tko misli da Izrael neće donijeti samostalnu odluku, pogotovo oko pitanja kojeg oni sagledavaju kroz egzistencijalne pojmove, zavarava samog sebe – rekao je Reutersu bivši savjetnik Obame za Bliski istok Dennis Ross.

Netanyahu je svjestan Obamine ranjivosti, republikanski predsjednički kandidati jedva čekaju iskoristiti potencijalne razlike u porukama koje će državnici javnosti uputiti nakon sastanka koji bi lako mogao postati definirajući trenutak u karijerama američkog i izraelskog vođe. Dakako, obje administracije su svjesne da državnici imaju i priliku za pomirenje stajališta, šansu da postave ujedinjenu frontu u trenutku kad međunarodni pritisak na Iran jača.

Bijela kuća je predložila da po završetku razgovora lideri ponude zajedničku izjavu, no izraelski dužnosnik je rekao da tu ideju ‘tek treba učvrstiti’.

Što se ne čuje od silne buke?

Izraelski napad na Iran tempiran prije predsjedničkih izbora 6. studenog u Americi, Obamu stavlja u politički žrvanj. On bi morao pažljivo odvagnuti ton i snagu reakcije iz opravdanog straha da bi prekomjerne osude sasjekle podršku među židovskim biračima i drugim, u SAD-u duboko ukorijenjenim proizraelskim čimbenicima.

Ross, koji je demokratske i republikanske predsjednike savjetovao u razdoblju od trideset godina, sugerira da Izrael ‘buči’ o mogućem napadu upravo zbog pritiska na SAD i međunarodnu zajednicu.

– Sada je to pitanje svijeta protiv Irana, Izraelu se sviđa takva situacija i ja vjerujem da on nije ponukan na radikalno djelovanje – rekao je Ross.

Ipak, ostaje nejasno hoće li Netanyahu poslušati Obamine riječi upozorenja. Prilikom njihovog posljednjeg susreta u Ovalnom uredu prije godinu dana, izraelski premijer je Obamu posramio i održao mu lekciju o židovskoj povijesti. Odnos je donekle popravila Obamina oštrija retorika prema Iranu i američko protivljenje palestinskom zahtjevu za priznavanje državnosti u rujnu prošle godine, no nema sumnje da aktualna administracija u Washingtonu itekako sumnja u motive izraelskog premijera. Dio pomoćnika je uvjeren da Izrael priželjkuje republikansko preuzimanje Bijele kuće u 2013. godini, pribojavajući se da bi Obamin drugi mandat demokratima oslobodio ruke i dao im vremena da zatraže daljnje ustupke Palestincima.  T.T.|dnevno.hr

Odgovori

Skip to content