SUČELJAVANJE: Kolinda dominirala

Kolinda dominirala, naročito kad se govorilo o EU i NATO savezu
Gjenero kaže da je Grabar-Kitarović očuvala poziciju kandidata u čiju korist rade trendovi, a Bužančić da je Josipović djelovao neuvjerljivo kad je govorio o socijalnim pitanjima

Duel presjedničkih kandidata koji je Igor Bobić vodio na RTL televiziji politički su analitičari Davor Gjenero i Čedomir Bužančić ocijenili kao veliki uspjeh Kolinde Grabar Kitarović.

“RTL je debatu organizirao u istom formatu kao i prvu, onu za četiri kandidata. Format s dvoje kandidata funkcionira daleko bolje, dvoje vodećih kandidata su i u prvoj debati prikazali superiornu pripremljenost, ali ponavljanje istih tematskih blokova, pa i vrlo sličnih pitanja, dovelo je do toga da kandidati nisu imali priliku mnogo toga novoga reći, piše Davor Gjenero.

Grabar-Kitarović i dalje naglašava značenje svog programa i veze svog programa s programom svoje stranke, ali snažno naglašava da se obraća svim građanima. Obraća se umjerenim biračima centra, vrlo pomirljivo prema svjetonazorskim razlikama, bez doktrinarne rigidnosti, i dominantna joj je poruka da želi ponovno politički ujediniti narod.

U Izbornoj noći uspostavila je vjeru u pobjedu i jasno pokazuje da je svjesna kako joj trendovi u javnom mnijenju idu na ruku. Unatoč tome, zadržala je pristojan diskurs, a u replikama se osobno obraća svojem protukandidatu, upravo onako kako je to uobičajeno u formatu britanske parlamentarne debate.

Vješto je iskoristila nepovoljniju poziciju u završnom obraćanju, tako da je predsjednika Josipovića u dobroj mjeri ostavila „bez sadržaja“ za njegov završni govor, pa on nije poentirao time što je govorio zadnji.

Predsjednik Josipović odustao je od taktike zaoštravanja ideološke borbe, odnosno bitno je ublažio tu taktiku. Budući da nije u poziciji neokaljanoga, koncept „izazivanja moralne panike“, što su mu ga predlagali suradnici, jednostavno nije mogao biti uspješan. Pogotovo u uvjetima kad protukandidatkinja Grabar-Kitarović ne antagonizira ono biračko tijelo kome nije „prvi izbor“, kad nastupa racionalno, koncilijantno, pomirljivo i pristojno.

Josipovićev koncept nuđenja sebe kao „predsjednika reformista“ neuvjerljiv je nakon skromnog prvog mandata, a njegov pokušaj pripisivanja sebi zasluga iz prošlosti nametljiv je i pomalo iritantan. Jednak je i njegovo odnos prema protukandidatkinji. Za razliku od Grabar-Kitarović koja se predsjedniku Josipoviću obraća u debati osobno i uglađeno, on se u cijeloj debati ponašao kao da je u njoj protivno svojoj volji, jer „gubi vrijeme“. Time je ostao kod svoje izjave iz noći prvog izbornog kruga, kako njegova protukandidatkinja nije „dostojna da ga zamijeni“. Josipović samo formalno pristaje na demokratska pravila, a organski ih ne prihvaća i ne može prikriti da je zapravo antipluralist. Neugodno je i njegovo instrumentalno tretiranje organizacija civilnog društva, koje očito nastoji iskoristiti za stjecanje potpore u javnosti (zloupotreba udruge Franak, na primjer).

Biračima ne može biti privlačno niti to što nije spreman prihvatiti kritiku svojih poteza, pa čak i onih koji su nedvojbeno sporni (pitanje iskorištavanja društvenog utjecaja radi zaštite vlastite imovinske koristi u slučaju Posmrtna pripomoć-Štedionica Zlatica), a lako se odriče suradnika koje je još jučer označavao kao politički najbliskije, ako osjeti da mu odnose bodove u javnosti. Budući da izborni rezultat prije svega predsjednika Josipovića ovisi o tome hoće li privući nove birače, apstinente iz prvog izbornog kruga, za njega je RTL-va debata bila očito neuspjeh, dok je Grabar-Kitarović očuvala poziciju uspostavljenu u izbornoj noći – poziciju kandidata u čiju korist rade trendovi uspostavljeni u političkom tijelu.” – kaže Davor Gjenero.

“Iako današnji duel nije donio ništa posebno novog, on je bio prilika da dvoje kandidata predstave svoju cjelokupnu političku platformu, koja često govori više od samog programa, mišljenje je Čedomira Bužančića.

Kolinda Grabar Kitarović ponovno je potvrdila svoju otvorenost prema biračima iz spektra političkog centra, što je ispravno, ne samo zato jer će upravo ti birači u konačnici utjecati na ishod izbora, nego i zato jer je to pozicija koja je jedina primjerena za predsjednika države. I u tome je i danas bila izuzetno uvjerljiva.

Bilo je vidljivo da je Grabar Kitarović u ovo sučeljavanje ušla politički relaksirana činjenicom da je ona prava i stvarna pobjednica prvog kruga izbora. Radi se očito o ogromnoj psihološkoj prednost, koju je Grabar Kitarović na najbolji način pretočila u današnji duel, pa joj je nastup bio čvrst, politički konkretan i direktan. Time je samo potvrdila kako predstavlja političarku koja ima i hrabrost i političku viziju, ali pritom nije rigidna i isključiva nego je spremna na dogovore kao izvanstranačka i nadstranačka osoba. Dakle, upravo na tragu onog što je već uvečer nakon zatvaranja birališta iskazala u svom govoru o jedinstvu i zajedništvu, koji je doista bio državnički u punom smislu te riječi.

Također, njena su obećanja vezana uz poticanje gospodarskih reformi ponovno bila odmjerena i realna, kroz inzistiranje na ovlasti predsjednika da svojim prijedlozima i inzistiranju na odgovornosti Vlade otvori prostor za promjene koje vode gospodarskom rastu.

Najizrazitiju prednost Grabar Kitarović pokazala je svojim dubinskim poznavanjem i razumijevanjem vanjske politike, diplomacije kao i problematike koja proizlazi iz Hrvatske integracija u EU i NATO savez. Tu je naprosto suverena, do mjere koja imponira.

Josipović je također u većem dijelu svog nastup bio dobar, ali je u više navrata bila vidljiva nervoza, koja proizlazi iz političkog okvira iz kojeg ne može lako iskoračiti, čime mu je manevarski prostor u bitnom sužen. Naprosto, radi se o tome da on ipak potječe iz SDP-a, on je njihov kandidat i to je percepcija koja ga opravdano prati, pri čemu se radi o stranci koja dugi niz godina niti po čemu ne opravdava socijaldemokratski pridjev, a jedino zbog čega pripada tzv. ljevici jest naglašeno kritični odnos prema nacionalnim temama. U tom smislu, kad govori o nezaposlenosti, blokiranim računima ili ovrhama, Josipović djeluje neuvjerljivo. I tu jedini izlaz nalazi u prebacivanju odgovornosti na HDZ.

S druge pak strane, onaj dio njegovog programa koji se temelji na ustavnim promjenama, već je u prvom krugu izbora pokazao kako to nije platforma na kojem se može koncipirati uspješna predsjednička kampanja; te doprijeti do ‘srca’ birača u državi u kojoj je najmanje četvrtina stanovništva egzistencijalno ugrožena. To je Josipovićeva “Ahilova peta” još od prvih duela s protukandidatima, čak i mimo toga što je cijela ta priča o ustavnim promjenama kao preduvjetu za gospodarski razvoj, već i sama po sebi krajnje diskutabilna.

Dakle, nakon ovog sučeljavanje, Grabar Kirarović ponovno izlazi kao pobjednica nad Josipovića koji je u kampanju ušao daleko ranije, uz napumpane ankete o popularnosti te nemjerljivu podršku mainstream medija.

Prvi krug izbora pokazao je da je među građanima koji su izašli na birališta njih čak 60 posto biralo promjenu, dok Josipović predstavlja suprotno tj. kontinuitet aktualne vlasti. To je činjenica i ‘politički uteg’ koji nikakva priča o ustavnim promjenama ne može izbrisati. U tom smislu, iako drugi krug doista donosi novo ‘miješanje karata’ – to se odnosi tek na činjenicu da se bitka sada vodi za glasače Sinčića i Kujundžića, te za nove birače, znači one koji su u prvom krugu izbora apstinirali od birališta.” – tvrdi publicist Čedomir Bužančić

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content