ČUVAJTE SE KAD OVI OBEĆAVAJU: Prelazimo iz recesije u depresiju!

Toliko o ministarskim obećanjima: Prelazimo iz recesije u depresiju!

Kakvo je stvarno stanje u odnosu na ushićenu objavu ‘dream teama’ Grčić-Maras-Lorencin-Vrdoljak-Lalovac da izlazimo iz krize

”Ove godine izlazimo iz krize”, najavili su i složno obećali Milanovićevi ministri u četvrtak. Predvodnik optimizma ovoga puta bio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je s kolegama Marasom, Lorencinom, Vrdoljakom i Lalovcem, predstavio gospodarske rezultate Vlade u posljednje tri godine, s naglaskom na 2014. i projekcijama na 2015. godinu.

Svašta su oni tu naveli, pa tako i da prvi put od izbijanja krize raste industrijska proizvodnja, da za osam i pol posto raste izvoz roba, i da je stabilan rast turizma, trgovine na malo i osobne potrošnje.

No je li to baš tako? Za direktno.hr komentira ekonomist Josip Budimir.

”Mišljenja sam da se iz krize ne može izaći dekretom, nego radom, i rezultatima, a nažalost naši rezultati su preskromni da bi mi mogli slavodobitno zaključiti da smo izašli iz krize. Nasreću ima nekih pozitivnih pokazatelja, ali su oni previše skromni, i prekratko traju, da bismo izvlačili tako ozbiljne i dalekosežne zaključke kao što je taj da smo okončali život u recesiji”, kaže Budimir i nastavlja.

”Ma ako pogledate pokazatelje, vidjet će te da se za prvih 11 mjeseci radi o skromnom rastu od svega 1 posto, i s obzirom na nisku bazu iz prethodne godine na kojoj radimo usporedbu to je više nego skroman pokazatelj. On više govori o zaustavljanju pada. I prelasku iz recesije u depresiju, a ne o oporavku. Činjenica da zadnja tri mjeseca imamo rast industrijske proizvodnje nije dovoljan vremenski period da bismo mogli izvući zaključke o ozbiljnijem trendu oporavka. Isto tako kad je u pitanju porast izvoza, ako uđemo u pokazatelje, vidjet ćemo da su te stope rasta bile puno veće i dvoznamenkaste u prvom dijelu godine, dok je zadnjih mjeseci došlo do značajnog usporavanja”, ističe Budimir.

Pojedini analitičari koji se podrobnije bave tom tematikom, dodaje Budimir, izražavaju sumnju u promjenu metodologije praćenja podataka o izvozu i uvozu pa stoga ne možemo te podatke uzeti sa sigurnošću kao vjerodostojne.

”Ali i kad ne bi bilo tih sumnji, ono što nam ne daje uvjerenje da se radi o dugoročno održivom rastu izvoza je činjenica da je on prije svega nastao kao posljedica oporavka na izvoznim tržištima, a ne kao rezultat strukturnih reformi, kojih nažalost nije bilo u Hrvatskoj. Stoga se nama stvari još uvijek događaju. Pa ponekad i pozitivne, a nisu plod naših ozbiljnih aktivnosti na povećanju konkurentskih sposobnosti hrvatskog gospodarstva”, zaključuje Budimir za direktno.hr.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

 

Odgovori

Skip to content