WikiLeaks: Carl Bildt ne podnosi Hrvatsku i sustavno narušava njemačko-francusko savezništvo u EU

Švedski ministar Carld Bildt nedavno je posjetio Hrvatsku i novu Vladu Zorana Milanovića. U svakom slučaju interesantno je promatrati kojom brzinom je švedski ministar vanjskih poslova stigao na razgovore s Vladom.

 

Zoran Milanović je 17. sijećnja 2012. pred novinarima o pitanju, tada sutrašnjeg razogovora s Bildtom, švedskog šefa diplomacije opisao kao uglednog političara, ne samo u Europi nego i u svijetu.

Vesna Pusić, koja je tom prigodom stajala uz bok Milanoviću, također je opisala Bildta kao jako važnu osobu za Hrvatsku i za pregovore o ulasku u EU, naglašavajući da se s posjetom Bildta “zatvara jedan krug”.

Ovim člankom našim ćemo čitateljima ponuditi jedno gledište čiji je temeljni cilj ukazati javnosti na koji to način, iza zavjesa, funkcionira politika.

WikiLeaks objavljuje pet milijuna e-mailova Strafora

WikiLeaks je u ponedjeljak počeo objavljivati više od pet milijuna e-mailova Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezanu s CIA-om. HRsvijet.net pronašao je dopis jednog suradnika Strafora, imenom Marko Papić, koji opisuje Carla Bildta. Upućenog čovjeka ne iznenađuje njegov opis, ali vjerojatno širu masu u Hrvatskoj.

Dokument je iz 2009. godine a pokazuje da Carl Bildt nakon domovinskog rata još uvijek nije promijenio svoje promišljanje o Hrvatskoj, te da želi stvoriti veliku Švedsku u smislu jedne dominante sile u Europi i Europskoj uniji.

WikiLeaks će objaviti da je Carl Bildt američki špijun

WikiLeaks je objavio dokumente prema kojima je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt američki špijun. Julian Assange je u jednom dokumentarcu već ranije kazao kako nije mogao vjerovati koji ugled je pridobio tijekom kampanje protiv njega, doznajući istodobno kako postoje posebne veze između CIA-e i Švedske.

Sa web stranice su navodno zaprijetili da će objaviti do sada nepoznate dokumente u kojima je “dokazano da je ministar vanjskih poslova Carl Bildt američki obavještajac još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća”, javio je tabloid “Expressen”, tvrdeći da su to saznali iz internih dopisa WikiLeaksa.

– Bildt će morati odstupiti. To će biti kraj njegove političke karijere, rekao je neimonovani izvor koji je vidio sporne dokumente.

Dokumenti o Bildtu navodno pokazuju da je on postao obavještajac CIA-e još 1973. te da mu je prva veza bio republikanski politički strateg, kasnije savjetnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, Karl Rove.

Kristinn Hrafnsson, glasnogovornik  WikiLeaksa potvrdila je kako posjeduju dokument koji pokazuje vezu Carla Bildta s insajderima u Washingtonu.

– Siguran sam da  će ova informacija uskoro biti dostupna javnosti, rekao je Hrafnsson.

Carl Bildt 18. siječnja 2012. u Zagrebu

Ministar Bildt posjetom Hrvatskoj, prije referenduma, još jednom je izrazio švedsku potporu Hrvatskoj u njezinom pridruživanju Europskoj uniji, izjavila je Vlada. Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji vrlo je važan signal čitavoj regiji jugoistočne Europe, rekao je, koju treba i dalje poticati u strukturnim i političkim reformama kako bi se proces europskih integracija uspješno nastavio. Kratko, Carl Bildt želi cijeli paket.

Mir, stabilnost i održivost u regiji naši su interesi, rekao je premijer Milanović, dodajući kako će Hrvatska nastaviti podržavati europski put svojih susjeda i kao buduća članica Europske unije. Vezano uz predstojeći referendum, predsjednik Vlade istaknuo je kako je to milenijsko pitanje za Hrvatsku, čije je razdoblje priprema za ulazak u Europsku uniju bio vrlo dug, naglasivši posebno  “kako nikada nismo bili spremniji”.

Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Švedske, koji su vrlo dobri, a s obje strane postoji i veliki interes za jačanje gospodarske suradnje.

Carl Bildt za vrijeme Domovinskog rata

Carl Bildt, mirovni posrednik UN-a, i bivši švedski premijer (1991-1994) je osoba koja je u medijski prostor još 1995. upucala tezu o prekomjernom granatiranju Knina, odmah nakon prvoga dana „Oluje“ zatražio je od Europske unije da najoštrije osudi hrvatsku oslobodilačku operaciju.  U svome zahtjevu je podsjetio da je „lider Srba iz Krajine Mile Martić zbog raketnog napada na Zagreb u svibnju optužen za ratne zločine“, a on „teško uočava razliku između tih akcija i granatiranja Knina za koje odgovornost mora snositi predsjednik Tuđman“. Iz ovoga vidimo kako je zapravo Bildt autor „prekomjernog granatiranja Knina“, kao jedne od glavnih točaka optužnice protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača.

Nekoliko godina kasnije to je ključna teza Haškog suda na suđenju generalu Gotovini. Znači da je Švedski ministar Carl Bildt bio među prvima koji su izjednačavali agresora i žrtvu, kada su u Ženevi političari (prije svega Carl Bildt, ali i Solana) otvoreno prijetili Hrvatskoj zbog akcije i, doslovce poručili – “ovo je zločin koji spada u mjerodavnost haaškog suda”. Dobar dio EU-a bio je oštro protiv Oluje. UN je dobio zadatak da učini sve kako bi onemogućio uspijeh HV-a.

VIDEO: Izjava Carla Bildta o Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata

Carl Bildt u 2009.

U sklopu Konferencije o zapadnom Balkanu, koju je organizirao švedsko predsjedništvo Europske unije, potpisan je ‘Okvir o investiranju na zapadnom Balkanu‘ (WBIF). Riječ je o novom instrumentu za financiranje, prije svega infrastrukturnih, projekata na području zapadnog Balkana, a koncipiran je kao svojevrsno javno – privatno partnerstvo između Europske komisije i nekoliko međunarodnih financijskih institucija.

Nakon potpisivanja Bildt je naglasio posvećenost Švedske i Unije daljnjem proširenju, čemu pridonosi i ovaj projekt koji se pripremao godinu dana, te pozvao zemlje korisnice da koriste ovaj instrument.

Nakon uhićenja Ratka Mladića Carl Bildt je bio taj koji uputio čestitke Srbiji te ocijenio da su europski izgledi za ulazak Srbije u Europsku uniju sjajniji nego ikada, što se može tumačiti kao nasilno forsiranje ulaska Srbiju. Carl Bildt nikada nije izgovorio riječ o tome kako je Srbija bila agresor na Hrvatsku i kako treba istražiti zločine Srba nad Hrvatima. Velika većina hrvatskih generala već su određeno razdoblje po zatvorima. Međutim, za Bildta ulazak Hrvatske u EU nikad nije bio sjajan.

Za hrvatsku javnost i nacionalne interese takav političar ne može biti ugledan, kako to tvrdi Zoran Milanović. Zbog njega i njemu sličnih su hrvatski generali po zatvorima i Hrvatska kao zemlja godinama pod sankcijama i diplomatskom blokadom, jer je se ciljano etiketira kao agresora.

Bildtov navodni ulged pokazuje se i u drugim zemljama, kao u slijedećem primjeru…

Carl Bildt optužen za upletenost u zločine u Etiopiji kao potvrda njegove agresivne politike “proširenja”

Mediji u Švedskoj optužuju Carla Bildta kako zbog vlastitih interesa ne želi pomoći dvojici švedskih novinara istraživača Martinu Schibbye i Johanu Persson, koji su u Etiopiji osuđeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i povezanosti s terorizmom, samo zato što su istraživali poslove kompanije “Lundin Oil/Lundin Petroleum”, u čijem je odboru šest godina bio i Bidlt, a čije se poslovne metode vezuju uz zločine protiv čovječnosti. Bildt je, pišu švedski mediji, sudjelovao u pregovorima grupacije “Lundin” i režima Etiopije u Adis Abebi u vezi s istraživanjem nafte i plina u Etiopiji.

Brojni izvještaji, među kojima i ono “Human Rights Watcha”, upućuju na to da je tamošnji režim osnivanje ovog posla s grupacijom “Lundin” iskoristio da metodama poput masovnih silovanja, spaljivanjem sela i preseljenjem brojnog stanovništva, “počisti” razne pobunjeničke skupine i zaraćena plemena koji bi u konfliktnoj zoni Ogaden eventualno mogli ometati eksploataciju nafte i plina.

Dokumentacije o ovim zločinima nema puno, pišu švedski mediji, jer režim u Etiopiji učinkovito izolira prostor. Švedski novinarski dvojac, želeći istražiti ulogu grupacije “Lundin” u cijelom slučaju, uhićen je u srpnju prošle godine u Etiopiji. Bildtova izjava, kao reakcija na njihovo uhićenje, kako je već ranije upozorio švedske državljane da ne putuju u ovaj dio svijeta, razljutila je švedsku javnost Čije interese predstavlja Bildt: švedskih građana ili etiopskog režima, ili možda svoje – pišu internet-portali u Švedskoj.

List “Aftonbladet” tako naglašava da sudbina švedskih novinara ovisi i potpuno je usmjerena su prema ministarstvu vanjskih poslova i ministru Carlu Bildtu. Navode i da je isključivo u Bildtovom interesu bila šutnja o podacima kompanije za koju se sumnja da je sudjelovala u zločinima protiv čovječnosti u Sudanu i Ogadenu.

WikiLeaks STRAFOR dokument u prijevodu

WikiLeaks objavio je e-mail dopis između Aaric S. Eisensteina i osobe imenom Marko Papić. Zadnji opisuje Carla Bildta ovim riječima ispod. Objavljujemo prijevod cijelog dokumenta. Još jednom napomena da je e-mail iz 2009. godine.

“Dobio sam veliki broj informacija o Carlu Bildtu. Naš švedski MEP kontakt (MEP: Član Europskog parlamenta) u stvari je njegov glavni saveznik. Bildt je navodno iznimno visok, ima fotografsko pamćenje i vrlo je pametan. On ima vrlo stjenovit odnos s trenutnim premijerom Reinfeldtom, jer je bio vođa mladeži od Umjerene Stranke(Moderata samlingspartie) u vremenu kad je Bildt bio premijer. Ukratko, oni nisu bili u međusobno dobrim odnosima

Bildt vjeruje da je Švedska postala svjetska sila. On puno govori o tradicionalnoj sferi utjecaja Švedske na Baltiku (vrste voli našu monografiju). Iz njegovih iskustava na Balkanu odlučio je da ne voli Hrvate i Albance.

On je također vrlo kritičan prema Rusiji. Putina je nazvao “četnikom” usred sastanka sa zastupnicima europskog parlamenta. On je u suštini proglašen “persona non grata” u Moskvi. Bildt također ide smjerom suprotnom od smjera francuskog predsjednika Sarkozya jer je, prije nego li je Švedska dobila predsjedništvo EU-a, rekao da Francuzi ne povlače iste poteze kao što su to uradili s Češkom.

Bildt je vrlo involviran u proširenju. Švedska vidi proširenje kao način na koji može razbiti Njemačko-Francuski nadzor nad EU-om. Njegov osobni cilj je da svaka balkanska država napravi jedan korak naprijed prema pristupanju, tijekom njegovog predsjedanja.

Upoznao sam njegovu ženu, koja je i zastupnik u Europskom parlamentu. Ona je očito talijanka i stvarno ne govori dobro Švedski, tako da ona nije mogls ući u švedski parlament. Umjesto toga, kandidirala se za Europski parlament i dobila je mjesto.”

Bruce Evans, Linsalata Realty Services; Lamar Romero, Romero Capital and Funding; Marco Papic, Stratfor – Global Intelligence; Robert Reinfrank, Statfor – Global Intelligence

Bruce Evans, Linsalata Realty Services; Lamar Romero, Romero Capital and Funding; Marco Papic, Stratfor - Global Intelligence; Robert Reinfrank, Statfor - Global Intelligence

Slika: http://www.mbcaustin.org/photos.php?month=0610

Istraga za autorom ovog e-maila pokazuje da samo jedan Marko Papić dolazi u obzir, o kojem smo pronašli slijedeće podatke:

Marko Papić je viši analitičar Euroazije američke tvrtke specijalizirane za izradu geostrateških studija STRAFOR. On također izrađuje izvješća za posebne klijente po cijelom svijetu.

Prije dolaska u STRAFOR u 2007., Papić je imao značajnu ulogu u stvaranju Centra za Europske studije na Sveučilištu Texasa u Austinu za Lyndon Baines Johnson School of Public Affairs, i služio je kao pomoćnik direktora.

Papić posjeduje magisterij sa Sveučilišta “The Bush School of Government and Public Affairs” u Teksasu, te magisterij “Europskih studija” sa Sveučilišta British Columbia u Vancouveru, Kanada.

Zaključak:

Analiza ovog dokumenta pokazuje koliko se analize HRsvijet.net-a poklapaju s internacionalnim agencijama i da smo na dobrom putu u našem radu kao novinari. Ovo su vrlo kompleksne stvari na kojima naši urednici i kolumnisti rade od početka Domovinskog rata i kao takve su nužne za dobrobit hrvatskih interesa i opstanak.

Tko želi razumijeti o kojoj vrsti politike se radi u slučaju Carla Bildta, preporuka je da studira linkove ispod članka i ulogu Velike Britanije, koja zagovara proširenje Europske unije prema Istoku. Analitičari vjeruju da zemlje kao Švedska i Velika Britanija žele uključiti Srbiju i Tursku(preko 80 milijuna stanovnika, kao i Njemačka) kako bi stvorili opoziciju njemačko-francuskom savezništvu u Europskoj uniji. Time bi se dalo lakše operirati na način “podijeli pa vladaj”.

Izjave Georgea Sorosa također su jako zahvalne za “čitanje među redovima”. On nepristojno kritizira njemačke odluke oko Europske unije. Također ostaje zanimljivo kako predsjednik Ivo Josipović želi proširiti Europsku uniju prema Istoku. Na sličan način činio je to i Borut Pahor, slovenski premijer, koji je zagovarao tezu da Hrvatska ne smije ući u Europsku uniju bez Hrvatske i da se ne smije blokirati ulazak Turske u Eurospku uniju. Svi smo zapamtili na koji agresivan način je Slovenija blokirala Hrvatsku u pregovorima i što se do ovog trenutka odvija u Haagu.

Iz svega ovoga može se postaviti teza da je Tuđman, svjesno ili ne, u samostalnom obliku Hrvatske ili ne, odigrao značajnu ulogu za obranu aktualnog poretka u Europskoj uniji, a taj poredak predvodi Francusko-Njemački savez. Svi koji grade Europsku uniju prema istoku urušavaju aktualan poredak na čelu s Francuskom i Njemačkom.

Zato se ne treba čuditi da Carl Bildt ne podnosi Hrvatsku i sustavno narušava njemačko-francusko savezništvo u Europskoj uniji. Sudbina Hrvatske i sudbina trenutnog oblika Europske unije, čini se, izravno su povezane.

Ne smijemo ni zaboraviti da je Carl Bildt od prosinca 1995. do lipnja 1997. vršio funkciju visokog predstavnika za BiH.

Neko bi rekao da je Hrvatskoj možda bilo pametnije ostati neutralno u geo-političkim igrama svjetskih sila, ali je povijest pokazala da je uvijek došlo do napada – kao u slučaju Carla Bildta – te izravne ratne agresije na nju, pa čak i do izdaje. Ova zadnja točka vjerojatno je i iznad svega ključna jer neprijateljima otvara sva vrata. O tome svjedoči hrvatska povijest, od Bleiburga, Domovinskog rata… sve do današnjeg dana.

Citiram Willa Duranta:

„Jedna velika civilizacija ne može se osvojiti iz vana, dok se ne uništi iz unutra.“

Goran Majić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content