Uz prvu službenu posjetu BiH: Milanović želi izbjeći susret s Lagumdžijom

Predsjednik Vlade Zoran Milanović boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Bosni i Hercegovini i posjetiti Sarajevo, Vitez, Široki Brijeg i Mostar, najavljeno je u nedjelju iz vlade. To je ujedno i prvi Milanovićev službeni posjet nekoj državi otkako je preuzeo dužnost predsjednika Vlade.

Prema pisanju portala Dnevnik.ba, Milanović je izbjegao susret s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, koji je ujedno i predsjednik SDP-a BiH, a zbog čega je, sudeći prema pisanju medija, upitan i Milanovićev susret s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, također članom te stranke.

Zahladnijeli odnosi sa Lagumdžijom

Činjenica je kako je Milanović prije dvije godine bio na predizbornom skupu Lagumdžijinog SDP-a u Sarajevu, što je dočekano s negodovanjem od strane Hrvata u BiH. Međutim, nakon izbora, kada je SDP-BiH, uz pomoć SDA i marginalnih stranaka HSP i NS RzB političkim nasiljem, uz pomoć visokog predstavnika Valentina Inzka i dijela međunarodne zajednice, formirao nelegalnu federalnu vlast, bez predstavnika Hrvata odnosi su zahladnijeli.

>>Zoran Milanović podržao Željka Komšića

Isto tako, Milanović dolazi u Bosnu i Hercegovinu kao predsjednik vlade, pa će se sukladno diplomatskim pravilima sastati s predsjednikom Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a ne voditeljima pojedinih resora ili predsjednicima političkih stranaka, kako to priželjkuju Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić.

U ponedjeljak u Sarajevu i Vitezu

U svakom slučaju, izvjesno je da će se u ponedjeljak u Sarajevu Milanović razgovarati s predsjednikom Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a tijekom posjeta Sarajevu predviđen su i njegovi sastanci s predsjednicima i zamjenicima predsjednika obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te članovima Predsjedništva BiH.

U Vitezu će se u ponedjeljak Milanović sastati s gospodarstvenicima i predstavnicima vlasti Županije Središnje Bosne i hrvatskim predstavnicima iz Središnje Bosne u Vijeću ministara BiH i u Parlamentu Federacije BiH.

Prvi posjet jednog hrvatskog premijera Širokom Brijegu

U utorak će se u Širokom Brijegu Milanović sastati s gospodarstvenicima i predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i općine Široki Brijeg, te će zahvaljujući ovom posjetu biti prvi predsjednik Vlade Republike Hrvatske koji je posjetio ovo mjesto. U vrijeme boravka u Širokom Brijegu Milanović će dati izjavu za medije

Međutim, Milanović neće, kako se ranije očekivalo, posjetiti franjevački samostan na Širokom Brijegu, kao ni tamošnju Franjevačku galeriju i Akademiju likovnih umjetnosti, koje se u znatnoj mjeri financiraju iz proračuna Republike Hrvatske.

>>Uz najavljeni Milanovićev posjet BiH: Hoće li doći do isprike zbog komunističkih zločina na Širokom Brijegu?

Isti dan će se u Mostaru sastati s predstavnicima Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara, a na sveučilištu će govoriti Hrvatskoj pred ulazak u Europsku uniju.

Prije završetka posjeta BiH Milanović će se u Mostaru sastati i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u hrvatskome generalnom konzulatu, najavljeno je u priopćenju hrvatske vlade.

M.B.

Odgovori

Skip to content