ATIPIČNA UPALA PLUĆA HARA HRVATSKOM: U opasnosti su školska djeca i mlađi odrasli

Karlovačka županija bilježi porast broja atipičnih upala pluća od najmanje 40 posto, doznaje Radio Mrežnica.

Prema službenim i još uvijek nepotpunim podacima u prosincu 2014. godine je prijavljeno 50 slučajeva atipične upale pluća, u istom razdoblju 2013. bolest je dijagnozirana kod 34 osobe. Broj upala pluća raste i u siječnju pa se očekuje i tu puno veća brojka od prošlogodišnjih.

HZJZ potvrdio: Imamo povećani broj slučajeva upala pluća

Dr. Goranka Petrović, dežurna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za Index je potvrdila da je zabilježen povećani broj slučajeva atipičnih bakterijskih upala pluća.

“Imamo povećani broj prijavljenih upala pluća, iako nemamo točno određeno koliko je atipičnih. No, s obzirom na dob oboljelih, za pretpostaviti je da se više radi o atipičnim upalama pluća jer su uglavnom oboljeli školska djeca i odrasli mlađe dobi. A to je dob u kojoj se atipična upala pluća najčešće javlja”, kaže Petrović.

Ističe da je rast broja oboljelih od upale pluća zabilježen već u 2014. godini, kada je prijavljeno nešto manje od 13 tisuća slučajeva. Godinu ranije ih je pak bilo nešto više od osam i pol tisuća, kaže dr. Petrović.

Bolest je važno preležati

“Kod atipičnih upala pluća koje su bakterijske simptomi započinju postupno. Temperatura se postupno povećava, često jest visoka, ali dominiraju opći simptomi: glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, a nakon par dana javlja se suh, podražajan kašalj”, kaže dr. Petrović.

Simptomi tipične upale pluća znatno su jasniji: povišena temperatura, iskašljavanje i bol pri disanju, kao jasan signal problema s grudnim košem. “Toga kod atipične nema i zato se kasnije dijagnosticira. Također, kod atipičnih bakterijskih upala pluća pacijentima je potreban antibiotik”, kaže dr. Petrović.

“Ako temperatura traje dva-tri dana i ako se razvije kašalj, važno je da se pacijent javi svom obiteljskom doktoru. Često je u takvim slučajevima potrebno i rendgenski snimiti pluća, jer se kod atipičnih upala pluća na stetoskopu ponekad ništa ne čuje. Atipičnu upalu pluća važno je preležati, dobro se odmoriti i piti puno tekućine”, kaže dr. Petrović.

Svakih par godina javlja se povećanje broja slučajeva

No, nikakvih razloga za paniku nema. Povećanje broja slučajeva upale pluća nije neuobičajena stvar. Štoviše, javlja se ciklički, svakih četiri do šest godina, kaže dr. Petrović.

“Točni razlozi se zapravo ne znaju. U tim istraživanjima obično se ispituju temperatura, vlaga zraka i svi ostali faktori. Atipične upale obično počinju u kasnu jesen, najčešće su u zimskim mjesecima i prekidaju se u rano proljeće”, kaže dr. Petrović.

Izvor: index.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content