Vlada ima perverznu sliku: Nedolazak Milanovića na Plitvice je logičan

Povjesničar Jurčević premijerov potez ocjenjuje i ne tako lošim budući da bi mogao dati priliku onima koji još nisu primijetili što se događalo pod vodstvom ove Vlade da to (još bolje) uoče

Dvadesetčetvrta obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve jugosrpske agresije u Domovinskom ratu, koja se obilježila se u utorak, 31. ožujka, prošla je u dostojanstvenom tonu, ali i bez nazočnosti premijera Zorana Milanovića. Prema mišljenju povjesničara Josipa Jurčevića, premijer se pojavljivao i na banalnijim mjestima stoga je nedolaskom na obilježavanje obljetnice Krvavog Uskrsa odaslao jasnu poruku što misli o tome.

”Međutim, kada se radi o premijeru, izostanak nije nimalo čudan. Nanio je toliko štete tijekom mandata dovodeći zemlju u gospodarsku i socijalnu krizu što zapravo znači nacionalnu katastrofu. Budući da je u dosadašnjim potezima nanio toliko štete, razumljivo je da to čini i nadalje”, rekao je Jurčević.

Ipak, povjesničar premijerov potez ocjenjuje i ne tako lošim budući da bi mogao dati priliku onima koji još nisu primijetili što se događalo pod vodstvom ove Vlade da to (još bolje) uoče. Na taj način, nastavio je Jurčević, Milanoviću neće pružiti priliku da ovu zemlju odvede u ponor, jer se sada nalazimo na samom rubu.

Napomenuo je kako je obilježavanje ovako važnih datuma, posebno onih glede ratnih zbivanja i pijeteta prema takvim mjestima, svugdje u svijetu izraz civiliziranosti.

”Vlada je pokazala neciviliziranost progonom hrvatskih branitelja, heroji hrvatske obrane su proglašeni ratnim zločincima, a i organizirali su kontraprosvjed. Logično je, naposljetku, što premijer nije došao”, rekao je Jurčević.

Izostankom poštivanja ovakvog događanja od samog predsjednika Vlade, ipak ne može umanjiti značaj Krvavog Uskrsa i samog Domovinskog rata.

”U toj perverznoj slici se pokušava sve izokrenuti, a to je najočitije u slučaju žrtava Domovinskog rata, ali većina naroda to prepoznaje i to se ne može iskorijeniti. Prvi put se dogodilo da se zemlja nalazi na rubu gladi. Nije se gladovalo prije 10.000 godina, a sada se gladuje”, zaključio je Jurčević.

Posjetimo, vijence ispred spomen obilježja položili su obitelj poginulog Jovića, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu sa zastupnikom Frankom Vidovićem, izaslanstvo Vlade na čelu s potpredsjednikom Vlade Rankom Ostojićem, izaslanstvo MUP-a i Oružanih snaga, predstavnici 100-postotnih invalida Domovinskoga rata na čelu s Đurom Glogoškim, predstavnici lokalne samouprave te udruge proizašle iz Domovinskog rate i pojedinci.

U svom je obraćanju predsjednica Republike Grabar-Kitarović, koja je pozdravljena toplim pljeskom nazočnih, kazala kako slobodne i demokratske Hrvatske ne bi bilo bez heroja kao što je Josip Jović. Njegova pogibija, naglasila je, simbolizira sve ugasle živote branitelja tijekom Domovinskog rata.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content