Opet zaiskrilo između Kolinde i Milanovića

Zaiskrilo između Kolinde i Milanovića: gdje i kada će biti Oluja?
U Vladi smatraju kako nema potrebe razbijati ovu važnu svečanost na dva dana. U Uredu predsjednice, pak, imaju čvrsti stav da proslava u Kninu ne smije biti u sjeni one u Zagrebu.

Predsjednica, naime, želi da se vojni mimohod održi u Zagrebu 4. kolovoza, a potom tradicionalno 5. kolovoza u Kninu, s čime se Vlada baš i ne slaže, piše sutrašnji Večernji list.

U Banskim dvorima smatraju da se 20. obljetnica VRO Oluje treba održati u Zagrebu, 5. kolovoza, ali i u Kninu gdje bi se na Kninskoj tvrđavi tradicionalno podigla hrvatska zastava. Međutim, to bi značilo da bi svečanost u Kninu ove godine bila skromnija.

Podsjetimo, Milanovićeva Vlada kao i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović na obljetnicama u Kninu su već tradicionalno izviždani.

U Vladi smatraju kako nema potrebe razbijati ovu važnu svečanost na dva dana pa bi već za tjedan ili dva mogli donijeti odluku o održavanju i svečanosti i mimohoda isti dan, to jest 5. kolovoza.

U Uredu predsjednice, pak, imaju čvrsti stav da proslava u Kninu ne smije biti u sjeni one u Zagrebu. Smatraju primjerenim da se i u Zagrebu i u Kninu okupi cijeli državni i vojni vrh, zbog čega bi moglo ponovno doći do već dobro poznate retorike na relaciji Banski dvori – Pantovčak, jer Milanović, kako se čini, neće dolaziti u Knin.

Detalji o organizaciji mimohoda još se ne znaju, jer se narednih dana predsjednica i premijer trebaju dogovoriti kada će se i gdje slaviti. Međutim, primjetno je da Vlada i MORH imaju veće ambicije, s obzirom na to da mimohod neće biti održan na Jarunu, gdje su održana dva značajna mimohoda: jedan nakon operacije Bljesak 30. svibnja, uoči Oluje, a drugi dvije godine poslije kada oružane snage izvode “Pobjednički bedem 1997”.

Planovi za ovogodišnju vojnu paradu dobili su još veći značaj nakon što je Srbija u listopadu prošle godine održala veliku, također vojnu paradu sa 4500 vojnika te eskadrila MIG-ova iz Rusije na kojoj je bio nazočan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content