Prve žrtve od hladnoće u Hrvatskoj, vojska uskače u pomoć

Sniježni nalet odnio je prve živote. Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je dojave o dva smrtna slučaja u teško pristupačnim i snijegom zametenim mjestima na području Splitsko-dalmatinske županije, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, javlja HRT.

HGSS i vojska uskaču u pomoć

Pripadnici HGSS-a su se po dojavi o smrtnom slučaju u Vrdovu na Kamešnici skijama probili do tog mjesta i pronašli mrtvo tijelo osobe u kući, ali mi se ne bavimo uzrocima smrti, rekao je Prizmić.

Istaknuo je kako je HGSS dobio dojavu i o smrtnom slučaju na području Ogorja Donjeg u naselju Kapetanovići.

Izvrgnuti smo mnoštvu poziva za pomoć u dostavi hrane ili lijekova ili za prijevoz dijabetičara i interveniramo koliko god je to u našoj mogućnosti, dodao je Prizmić.

MORH se stavlja na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije, stoji u priopćenju MORH-a.

Pibližno 200 pripadnika Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske okupit će se u vojarnama u Kninu, Sinju te u pomorskoj bazi Lora u Splitu. Njihov angažman ovisit će o potrebama i zahtjevima Državne uprave za zaštitu i spašavanje i jedinica lokalne samouprave’.

Dežurni brojevi za pomoć

Zbog izrazito niskih temperatura i snijega koji neprestano pada, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom osigurao je mogućnost građanima kojima je potreban hitan smještaj da se jave Zavodu za socijalnu skrb kako bi dobili svoje mjesto u prenoćištu Crvenog križa u Kosnici, javlja Zagrebancija.

Svi kojima je pomoć potrebna mogu u bilo kojem trenutku nazvati dežurne brojeve Zavoda za socijalnu skrb u gradu Zagrebu, 098/903-6393 i 098/783-587, i bit će odmah smješteni na toplo.

“Kad nazovu taj broj, organiziran je i prijevoz i sve ostalo što je potrebno da bi se te osobe prevezele u Kosnicu i smjestile na sigurno”, istaknuli su nadležni.

Snijeg zameo Imotski

Snijeg koji već dva dana pada u Imotskom zatrpao je grad i prometno ga odsnijekao od ostatka Hrvatske. GSS je na terenu, ali najavljuje se i dolazak vojske.

Radio Imotski javlja kako je više od 90% stanovnika Imotske krajine blokirano u svojim domovima, prenosi HRT.

Izvor: HRT/benedikt

Odgovori

Skip to content