Vrijeme obitelji

Molitva

Isuse, Marijo i Josipe,
u vama gledamo sjaj prave ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.
Sveta nazaretska obitelji,
učini i od naših obitelji
mjesta zajedništva i ognjišta molitve,
istinske škole evanđelja i male domaće Crkve.
Sveta nazaretska obitelji,
neka nikada više u obiteljima ne bude
nasilja, odbacivanja i podjela:
neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen
ubrzo osjeti utjehu i ozdravi.
Sveta nazaretska obitelji,
daj da naredna Biskupska sinoda
kao i Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji,
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom karakteru obitelji,
njezinoj ljepoti u Božjoj namisli.
Isuse, Marijo i Josipe,
čujte i uslišite našu molbu.

Upravo ste izmolili pripravnu molitvu za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji što će se pod naslovom “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske” održati u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci 19. travnja. Program susreta započet će već na uočnicu u katedrali sv. Vida uz Zavjetnu svijeću hrvatskih katoličkih obitelji i procesijom do Trsatskoga svetišta. Postavljen je izuzetno bogat, sadržajan i informativan internetski portal posvećen susretu obitelji na kojem se mogu pronaći svi potrebne materijali i informacije. Kateheze priprave za Susret prožete su naglascima iz enciklike ‘Evanđelje života’ u kontekstu današnje obiteljske problematike, ali i kulture života općenito.

U godini pripreme i održavanja Biskupske sinode o „Pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu“, a nakon prošlogodišnje izvanredne s dosta otvorenih i kontroverznih tema, Drugi nacionalni susret naših katoličkih obitelji održava se u vrijeme kada je tema obitelj objekt crkvenih i svjetovnih rasprava. Prigoda je to da naše obitelji postanu subjekt evangelizacije i sekularnih rasprava usred svih protivština, te da promiču svetost i nepovredivost obiteljskoga života i žarko mole da takvu svijest ponovno probudi Sinoda u listopadu u Vatikanu. Povodom Prvoga susreta naših obitelji u Zagrebu Hrvatsku je pohodio papa Benedikt XVI., koji je tom prigodom rekao da ‘jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku mora biti podržana zakonskim odredbama koje podupiru obiteljsku nezamjenjivu zadaću rađanja i odgoja djece’. U Hrvatskoj se upravo to dogodilo ustavotvornim referendumom udruge ‘U ime obitelji’, pa je brak zajednica muškarca i žene kao brana svim nasrtajima da se temeljnu jedinicu društva zarazi jalovim tzv. životnim partnerstvima.

Biskup Župan na Sinodi

Prava je šteta da u ovo vrijeme obitelji pomalo zakazuju katolički mediji u Hrvatskoj. Nečujne su i nevidljive vijesti, a kamo li stalne rubrike, o ovim predstojećim događajima Biskupske sinode i susreta naših obitelji na Trsatu. Do sredine travnja biskupske konferencije cijeloga svijeta Tajništvu sinode trebaju dostaviti svoje odgovore iz Lineamente što prolazi, a da se o svemu nije čulo ni glasa u katoličkoj javnosti. Naši su biskupi spustili Lineamentu s upitnikom sve do župne razine no ni jedan medij nije našao zanimljivim tematizirati brojnost i težište odgovora upućenih Tajništvu HBK-a, te daljnje postupanje naših biskupa. Šutnja ide toliko daleko da se jedino kod divnih katoličkih blogera može pročitati vijest da će naše biskupe na Sinodi predstavljati mons. Valter Župan, krčki biskup u miru i predsjednik Vijeća za obitelj i život. A ta je vijest objavljena na blagdan Blagovijesti što će uroditi, nadati je se, blaženim vijestima po završetku sinode krajem listopada.

Medijski bi bilo zanimljivo raspravljati zašto sada na Sinodu uskače biskup Župan umjesto kardinala Bozanića. Je li to možda iz razloga što se na Sinodi očekuju zaoštreni stavovi, pa se izbjegavanjem iznošenja svojih ne želi ugroziti crkvena karijera? Biskup Župan je već u miru, pa ne može imati zadršku takve naravi, i svakako je izvrstan izbor naših biskupa. Kako piše bloger uporanbudi ‘mnoge vjernike zanima što misle naši biskupi, kako su odgovorili na Papinu anketu, kako je kardinal Bozanić glasovao na sinodi, koji će stav zauzeti predstavnik na redovnoj sinodi itd. Ali, za sada samo tišina’. Intrigantne teme zaokupljaju pažnju svih ljudi i sigurno bi bilo plodonosno čuti i sudjelovati u promišljanjima o obitelji putem medija. Osobito su u svemu mogli profitirati katolički portali da su na jedan medijski izazovan i poticajan način posvetili dužnu pozornost ovim događajima. Na taj bi se način vjerojatno uspjeli nametnuti i sekularnim medijima što bi u sadašnjim odnosima snaga bio veliki uspjeh. Postojećom praksom samoprešućivanja zanimljivih tema katolički mediji i općenito naša Crkva neće ništa dobiti, nego će i dalje tavoriti u zapećku žaleći se kako svjetovni mediji neobjektivno izvještavaju o crkvenim temama kako je bilo nakon izvanredne sinode prošle jeseni. Ili svi rade volonterski što je opet priča za sebe.

Autor: Antun Budimir/vjeraidjela.com

Odgovori

Skip to content