TEHNOLOŠKO ČUDO: Japanski ‘leteći’ vlak najbrži na svijetu (VIDEO)

Predstavnik japanske tvrtke tvrdi da njihov vlak može postići još veću brzinu, tako da već sljedećeg tjedna može biti postavljen novi svjetski rekord.

Japanski vlak MLX01 postavio je novi svjetski rekord u brzini. Tvrtka JR Central koja je vlasnik novih inovacija na brzom vlaku, izjavila je kako je postignuta maksimalna brzina iznosila 366 milja na sat tj. nevjerojatnih 590 km/h.

Takvu brzinu ne može postići niti jedan suvremeni „sportcar“. Japancima je uspjelo postići takvu brzinu vlaka zahvaljujući sustavu magnetske levitacije (skraćeno – „maglev“). On omogućuje da vlak ne klizi po tračnicama već levitira nad magnetima u njima postavljenima, a koji su istoga pola kao i magneti postavljeni u podnožju vlaka. Ta, u svojoj biti jednostavna tehnologija zasnovana je na osnovnoškolskoj fizici tj činjenici da se istoimeni magneti odbijaju. Na taj se način izbjegava trenje, dobiva više energo-efektivnosti tj. povećava se brzina. Istodobno putnici uopće ne osjećaju nikakve vibracije i trešnju što im bitno povećava komfor.

Predstavnik navedene japanske tvrtke tvrdi da njihov vlak može postići još veću brzinu, tako da već sljedećeg tjedna može biti postavljen novi svjetski rekord, a po službenim prognozama dosegnuti će nevjerojatnih 600 km/h, pa čak i više. Na taj će način vlakovi po brzini postati poput putničkih zrakoplova.

Tokio-Nagoya

Navedeno nije puka demonstracija tehnologije. Naime, cilj je osigurati najbržu komunikaciju između Tokija i Nagoye. Suglasno planu, nova „željeznička pruga“ (nije još sasvim jasno kako će se uopće nazivati jer niti nije klasična pruga) omogućit će put iz jednog u drugi grad za svega 40 minuta.

Realizacija projekta neće biti brza, neovisno o tome što vlak već postoji i što se provode ispitivanja. Trenutačno se u vlaku voze samo stručnjaci jer tradicionalno precizni Japanci žele spriječiti mogućnost bilo kakvih nepredviđenih situacija i nesreća. Osim toga potrebno je izgraditi i samu „prugu“. To i jest najveći problem jer je njena izgradnja vrlo skupa i u Europi je smatraju nerentabilnom, pa se tamo preferira „tradicionalna“ željeznička pruga koja može omogućavati približno iste brzine poput „magleva“. Do danas je rekord u brzini držao „tradicionalno“ francusko čudo od vlaka TGV/AGV (proizvođač TGV Alstom и Bombardier) s brzinom od 575 km/h, postignutom još 2007. godine.

Prema očekivanjima, navedeni japanski sustav bi trebao postati operativan tek 2027. g. iako se prvi dio trase planira pustiti u promet 2020. g. Treba napomenuti kako se i tada putnici neće prevoziti maksimalnom brzinom već će se morati zadovoljiti brzinom od „svega“ 505 km/h.

Izvoz u SAD?

Japanski premijer Shinzo Abe želi reklamirati novi „vlak-metak“ izvan granica Japana. Glavni potencijalni klijent je SAD. U Americi je duljina željezničke mreže ogromna ali je većina nje već davno dotrajala i njihova brzina je mala što snažno udara na ekonomiju države. Sami Amerikanci radije preferiraju zrakoplove za međugradske relacije, ili automobile za kraće udaljenosti zbog jeftinoće goriva. Tereti se prevoze uglavnom zrakoplovima, brodovima i kamionima, a poznato je kako su upravo željeznice najjeftiniji oblik transporta i ljudi i roba. To su već odavno prepoznale mnoge velike i snažne zemlje poput Kine, Rusije, Njemačke, Francuske i Španjolske, a onda i Italije i Velike Britanije, čak i Turska. Ono što ne zna baš puno običnih ljudi, SAD za tim zemljama u suvremenoj željezničkoj infrastrukturi i prometu jako zaostaje.

Možda baš zato Kalifornija nastoji postaviti željezničku mrežu po kojoj bi se vlakovi mogli kretati brzinom od 200 km/h. Međutim, temeljna dionica San Francisco-Los Angeles proradit će tek još daleke 2029. godine.

Kineski konkurent

U čitavoj ovoj priči bitno je naglasiti kako u Kini već prometuje vlak na magnetnom jastuku (tehnologija „maglev“). Njegova brzina iznosi 431 km/h. Posebno za nj izgrađen je dio „pruge“ u dužini od 30,5 km do šangajske zračne luke „Pudong“. Amerikanci priznaju kako magnetna levitacija ima pravo na svoju budućnost. Ali kao što sam već gore i naveo, njezin osnovni problem je skupoća izgradnje „željezničke pruge“, s obzirom da modernizirane postojeće pruge te isto takvi suvremeni vlakovi klasičnoga tipa, također omogućuju postizanje golemih brzina i visoku udobnost putovanja.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content